Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Adalet Arayan İşçi Aileleri, 28 Nisan’ın “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas” Günü ilan edilmesini istiyor.
Aileler bu sebeple yarın Fransız Kültür Merkezi önünde buluşup 4. geleneksel yürüyüşünü saat 19:30'da gerçekleştirecek.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre her yıl 2 milyon 300 binden fazla kadın ve erkek çalışırken hayatını kaybediyor.
Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada. Ulusal basına yansıyan haberlerden İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'nin hazırladığı rapora göre 2016'nın ilk üç ayında en az 415 işçi hayatını kaybetti.
Adalet Arayan İşçi Aileleri, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de 28 Nisan'ın "Anma ve Yas Günü" ilan edilmesini talep ediyor.
Talebin daha çok duyulması için sosyal medyada #28Nisan ve #DahaKaçİşçi etiketleriyle destek bekliyorlar.
28 Nisan’ın anlamı ne?
* 28 Nisan 1914'te ilk defa "iş kazaları"ndaki işveren sorumluluğu hukuken Kanada'da tescil edildi.
* 1984'te Kanada Kamu Çalışanları Sendikası inisiyatifiyle 28 Nisan, önce sendika bazında yas günü olarak hayata geçirildi.
* 1 yıl sonra Kanada Sendikalar Konfederasyonu 28 Nisan'ı tek taraflı olarak "Ulusal Yas Günü" ilan etti.
* Kanada sendikalarının 7 defa yas ve anma günü etkinlikleri düzenlemesinden sonra, 1991'de Kanada devleti 28 Nisan'ı resmi yas günü ilan etti.
* Bu tarihten sonra pek çok ülkede, genellikle sendikaların önderliğinde 28 Nisan, parlamentolarda da kabul görerek resmi anma ve yas günü oldu.
* 2001'de Uluslararası Çalışma Örgütü, 28 Nisan'ı "Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü" ilan etti. (NV)