Birleşmiş Milletler uzmanları, 28 Eylül’ün “Dünya Güvenli Kürtaj Günü” ilan edilmesi için çağrı yaptı.
Dünya Güvenli Kürtaj Günü’nün, hükümetlerin kürtajı suç olmaktan çıkartarak ve yasal, güvenli ve erişilebilir üreme sağlığı hizmetleri sunma yönünde cesaretlendirdiğini söyleyen uzmanlar, tüm dünyada kürtajla ilgili suçlamalar nedeniyle hapse atılan kadınların serbest bırakılması çağrısında da bulundu.
BM raportörleri Kamala Chandrakirana, Dubravka Simonovic, Dainius Pûras ve Agnes Callamard imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada “Kadınların kendileri ve aileleri için özgürce karar verme yetkileri, sadece zenginlere has bir ayrıcalık olmamalı, bu haktan tüm dünyadaki kadın ve kız çocukları yararlanmalı. Aynı şey, sağlık hakkı ve ayrımcılığa uğramama konularında da geçerli olmalı” dedi.
Türkiye’de 53 ilde devlet hastaneleri isteğe bağlı kürtaj hizmeti vermiyor
Türkiye’de yasalara göre, gebeliğin 10. haftasına kadar isteğe bağlı kürtaj yaptırılabiliyor.
Ancak hastaneler çeşitli gerekçeler öne sürerek, kadınların kürtaj taleplerini reddedebiliyor164887.
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin Ekim 2016’da açıkladığı “Yasal Ancak Ulaşılabilir Değil: Türkiye’deki Devlet Hastanelerinde Kürtaj Hizmetleri” adlı çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye’deki devlet hastanelerinin yüzde 11.8’inde kadın doğum bölümleri olmasına rağmen kürtaj hizmeti verilmiyor.
Ayrıca 53 ilde isteğe bağlı kürtaj hizmeti veren devlet hastanesi yok.
TIKLAYIN - 81 İlin 53'ünde Devlet Hastaneleri İsteğe Bağlı Kürtaj Hizmeti Vermiyor
Kadınlar “Kürtaj Gemisi” ile medikal kürtaj hizmeti sunuyor
Women on Waves 1999'da güvesiz kürtajı ve istenmeyen hamilelikleri önlemek için cinsel sağlık servisleri vermeye başladı.
2001'den beri Mor Gemi’leriyle kürtajın yasadışı olduğu ülkelere giderek en fazla altı buçuk haftalık gebelere, uluslararası sularda ve doktor gözetiminde gebeliği sonlandırma hapları veren kadınlar, şimdiye kadar İrlanda, Polonya, Portekiz, İspanya, Fas ve Meksika’ya yelken açtı. Ayrıca Polonya’da bir drone aracılığıyla tıbbi düşük hapları gönderildi.
Medikal kürtaj/tıbbi düşük, Mifepriston ve Mifepriston adlı ilaçlarla gerçekleştiriliyor. Evde kullanılan bu ilaçlar kadın rahminin kasılmasını başlatarak, kadının doğal bir düşük yapmasını sağlıyor.
Ekip, savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli kadınlar ve kürtaja kısıtlı erişimi olan Türkiyeli kadınlar için 2015’te Türkiye’ye gelmişti.
Web sitesi Türkiye’de engelli
Women On Waves’in 14 dilde güvenli kürtajla ilgili bilgi verdiği womenonweb.org adresli web sitesi Sağlık Bakanlığı Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu’nun 9 Eylül 2016 kararıyla Erişim Sağlayıcıları Birliği’nce erişime engellendi.
Women On Waves'in womenonwaves.org adresli web sitesi ise 7 Nisan 2017'den bu yana yine Sağlık Bakanlığı Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu'nun kararıyla engellenmiş durumda. (ÇT)