Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar adli yılın açılışının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Bülent Küçük, Tarih Bölümünden Doç. Dr. Çiğdem Kafesçioğlu, Prof. Dr. N.N; Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Gaye Yılmaz’ın üçüncü duruşmaları görüldü.
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu:
Başkan: Ersin Özarslan, Üyeler: Serkan Yoğurtçu, Muhsin Onay ve Cumhuriyet Savcısı: Orhan Uzun
1. Duruşma
28. ACM'de günün ilk duruşmasında Dr. Gaye Yılmaz'ın duruşması görüldü. Uzun'un avukatı İyanet Aksu mazeretli hasta olması nedeniyle duruşmaya katılamadı. Mahkeme başkanı Özarslan, Aksu'nun mazeretini kabul etmedi.
Yılmaz, avukatı olmadığı gerekçesiyle erteleme talep etti. Ertelemesi mahkeme tarafından reddedilen Yılmaz, avukatı olmadan savunma yapamayacağını belirtti.
Duruşmaya karar için ara verilirken, gazetecilerin içerde izinsiz bilgisayar açtığını iddia eden Mahkeme Başkanı Ersin Özarslan basın mensuplarını duruşma salonundan çıkarttı ve aradan sonra içeri alınmamaları konusunda güvenlik görevlilerine direktif verdi.
Karar arasından sonra tekrar içeri alınan Yılmaz'a karar okundu. Avukatı bulunmayan ve savunmaya yapamayan Yılmaz'a 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
2. Duruşma
Günün ikinci duruşmasında Yrd. Doç. Bülent Küçük'ün duruşması görüldü. İçeriye basın mensupları alınmadı.
Sanık avukatı mütalaanın Küçük'ün eski adresine tebliğ edildiğini belirterek doğru adrese tebliğ edilmesini talep etti ve savunmasını mütalaa tebliğ edildikten sonra yapacağını kaydetti fakat bu talep mahkeme tarafından reddedildi.
Son sözü sorulan Küçük, önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirtti.
Akademisyen Küçük, 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın yargılama sürecindeki davranışları dikkate alınarak ceza 1 yıl 3 aya düşürüldü. Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
3. Duruşma
Günün üçüncü duruşmasında Prof. Dr. N.N. hakim karşısına çıktı. Sözlü orak savunma yapan N.N. "Bana yöneltilen ithamı kabul edilemez buluyorum. Metni bir vatandaş, bir tarihçi, bir sosyalbilimci ve bir kamu görevlisi olarak imzaladım. Şiddet karşıtı ve barış yanlısı olarak imzaladım. Beraatimi talep ediyorum." dedi.
Daha sonra söz alan Sanık N.N.'nin avukatı "Ne savunma yaparsak yapalım beraat edemeyecekmişiz gibi görünüyor. Ceza hukukunun hiçbir prensibi dikkate alınmamış mütalaada. Ayrıca, eleştiriler sert, rahatsız edici olabilir, ama ifade özgürlüğü kapsamındadır." ifadelerini kullandı.
Savunmalardan sonra hakim karar için ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Prof. Dr. N.N.'ye 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını uyguladı.
4. Duruşma
28. ACM'de günün son Barış Akademisyenleri davasında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Çiğdem Kafesçioğlu'nun duruşması görüldü. Sözlü olarak savunma yapan Kafesçioğlu, "Bildirinin içeriğinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna inanıyorum. 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisini toplumun hukuk içinde, barış ortamında ve güvende yaşaması için acil bir çağrı olarak değerlendiriyorum." dedi ve beraatini talep etti.
Kafesçioğlu'nun ardından söz alan sanık avukatı "Burada ne karar çıkacağını biliyoruz, ne desek ceza alacağız gibi bir durum var. Niyet okuma iddianamede olduğu gibi mütalaada da devam ediyor. Talebimiz beraattir." ifadelerini kullandı.
Mahkeme Kafesçioğlu'nu 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını uyguladı.
Akademisyen yargılamaları hakkında
5 Aralık 2017'de başlayan davalar 17 Temmuz 2018’e kadar sürdü. 11 Eylül 2018'de adli tatilin bitmesiyle yargılamalara tekrar başlandı. 18 Eylül itibariyle 287 günde 264 akademisyenin davalarının ilk duruşmaları görüldü. Bu süreçte bir kısmının ikinci ve üçüncü duruşmaları da yapıldı; 23 kişiye 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
TIKLAYIN - Akademisyen Yargılamalarında Cezalar
Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.
18 Eylül itibariyle 264 akademisyenin ilk duruşması görülmüş oldu.
TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi
Ne olmuştu? 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 18 Eylül itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 264 oldu. 23 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. Birleştirme kararları 33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. |