Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen her sene yaptığı ve büyük önem atfedilen "Birliğin Durumu" konuşmasını dün Fransa'nın Strasbourg kentinde yaptı.
Komisyonun resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Leyen 27 ülkeden oluşan bloğun önümüzdeki yıllarda yeni üyeler davet ederken de düzgün bir şekilde işleyebilmesini sağlamak için önemli bir dizi politika incelemesi başlatacağını söyledi.
Leyen: 30'dan fazla üyeye ulaşmamız gerek
AB'nin 30'dan fazla üyeye ulaşmaya hazırlanması gerektiğini belirten Leyen, "Tarih şimdi bizi birliğimizi tamamlamak için çalışmaya çağırıyor. Büyüklük ve ağırlığın önemli olduğu bir dünyada, bu açıkça Avrupa'nın stratejik çıkarına olacaktır" dedi.
27 üyeli dünyanın en büyük ticaret bloğu, özellikle oybirliği gerektiren bazı kararları almakta zorlanıyor. Özellikle Macaristan ve Polonya, demokratik gerileme nedeniyle Brüksel'in eleştirilerine maruz kaldı.
İki ülke, rutin olarak dış politika ve göç kararlarına karşı oy kullandı.
Balkan ülkeleri: En geç 2030
AB liderleri zirvelerine başkanlık eden Avrupa Konseyi (AK) Başkanı Charles Michel de 2030'a kadar yeni ülkelerin AB'ye katılması gerektiğine inanıyor.
Pazartesi günü Sırbistan, Kosova, Bosna, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk cumhurbaşkanları da genişlemenin "en geç 2030'da" gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.
Balkan ülkeleri yaptıkları açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden saldırganlığı ve bunun bölgedeki yayılma etkisi göz önüne alındığında" üyeliğin hayati önem taşıdığını söyledi.
Konu Granada'a masaya yatırılacak
AB liderleri, bu yılın başlarında genişlemeyle ilgili çeşitli formatlarda birkaç tur görüşme yapmıştı. Ancak liderlerin Ekim ayı başlarında İspanya'nın AB Konseyi dönem başkanlığında Granada'da yapılacak gayrı resmi zirvede genişleme konusunda ilk kez kapsamlı bir görüşme yapmaları bekleniyor.
AB kapısındaki ülkeler
Sırada Ukrayna, Moldova ve Batı Balkanlar'daki ülkeler var. Ukrayna ve Moldova'ya bu yılın başlarında resmen AB adayı statüsü verildi. AB liderleri, Gürcistan'a da "Avrupa perspektifi" tanımayı kabul etti.
Sırbistan ve Karadağ ise üyelik müzakerelerini başlatan ilk Batı Balkan ülkeleri oldu. Arnavutluk ve Makedonya'nın ardından geçen yıl Bosna ve Kosova entegrasyon sürecinin sadece ilk adımını attılar.
Birliğe katılmayı bekleyen 9 aday ülke ise Arnavutluk, Ukrayna, Moldova, Gürcistan, İzlanda, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye. İzlanda müzakereleri askıya almıştı.
Genişleme yanlısı da var temkinli olan da
Daha önce Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bloğun 2030 yılına kadar sayılarını artırmaya hazır olması gerektiğini söylemişti.
Bu tarih hem Polonya, Baltık ülkeleri ve Avusturya'yı da içeren bloğun genişletilmesi taraftarları hem de Hollanda ve Danimarka gibi bu fikre daha temkinli yaklaşanlar tarafından hızla reddedildi.
Genişleme yanlılarına göre bu tarih geçken, temkinli olanlara için de aday ülkelerin henüz gerekli şartları taşımaması nedeniyle erken.
AB hakkında
AB, 1993'te Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kuruldu.
445 milyondan fazla nüfusuyla AB, 27 bağımsız devletten oluşuyor: Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan.
AB'ye katılabilmek için bir ülke, Kopenhag Kriterleri'ni tümüyle sağlamak durumunda. Bu ölçütler, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı gösteren istikrarlı bir demokrasi, birlik üyeleri ile rekabet edebilecek düzeyde sağlam temelli bir ekonomi ve AB yasalarını da içeren üyelik koşullarının kabul edilmesini gerektirir.
(NT)