Fotoğraf: amnesty.org.tr
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Aralarında IPS İletişim Vakfı/bianet’in de bulunduğu uluslararası ve ulusal 27 sivil toplum kuruluşu, Koronavirüs salgınının cezaevlerinde ciddi sağlık tehlikesi oluşturması nedeniyle, Türkiye’yi mahpus gazetecileri, insan hakları savunucularını ve diğer tüm düşünce suçlularını serbest bırakmaya çağırdı.
Koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin serbest kalmasını sağlayacak infaz düzenlemesine ilişkin ortak açıklama yayınlayan kuruluşlar, hak savunucularının cezaevinde kalmasından duydukları endişeyi dile getirerek “Hiç tutuklanmamış olması gereken bu insanların tahliyeden mahrum bırakılması, halihazırda mağduru oldukları ciddi hak ihlallerini daha da artıracaktır" dedi.
İmzacı kuruluşlar şöyleARTICLE 19, Punto24 - Bağımsız Gazetecilik Platformu, Uluslararası Af Örgütü, ARTICOLO 21, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Dünya Gazete Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA), Düşünce Suçuna Karşı Girişim – Türkiye (IFoX), Freedom House, Frontline Defenders, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Güneydoğu Avrupa Medya Organizasyonu (SEEMO) IPS İletişim Vakfı/bianet, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), PEN Almanya, PEN Danimarka, PEN İngiltere, PEN İsveç, PEN Kanada, PEN Norveç , Sansür Endeksi (Index on Censorship), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi (TLSP), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Uluslararası İfade Özgürlüğü Dayanışması (IFEX), Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı (CRNI) |
"Tahliye edilmesi gereken kişiler cezaevinde kalmaya devam edecek"
Ceza infaz düzenlemesine hak savunucularının da mutlaka dahil edilmesi gerektiği ifade edilen ortak açıklamada şunlar kaydedildi:
"Türkiye cezaevlerinin aşırı kalabalık olması ve yeterli hijyen imkanlarının bulunmaması nedeniyle cezaevlerindeki 300 bin civarında kişi ile on binlerce cezaevi personeli halihazırda ciddi sağlık tehlikesi altındadır. Koronavirüs salgını bu durumu daha da ağırlaştıracaktır.
"Bizler, hazırlanan tedbirlerin hükümetin öngördüğü mevcut şekliyle uygulanması halinde sadece haklarını kullandıkları için cezaevinde bulunan gazeteciler, insan hakları savunucuları ve diğer kişiler ile tahliye edilmesi gereken kişilerin parmaklıklar ardında kalmaya devam edeceğinden endişeliyiz.
"Türkiye yetkililerini, sadece haklarını kullandıkları için tutuklanan ya da hüküm giyen gazeteciler, insan hakları savunucuları ve diğer kişileri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırıyoruz. Türkiye yetkilileri cezaevlerindeki bütün tutukluların durumlarını bu kişileri tahliye etmek amacıyla tekrar gözden geçirmelidir.
"Türkiye'de tutukluluk cezalandırıcı bir şekilde uygulanıyor"
"Uluslararası insan hakları hukuku ve standartlarına göre, masumiyet karinesi ve kişi özgürlüğü hakkı doğrultusunda tutuksuz yargılama esastır ve tutukluluğa ancak son çare olarak başvurulabilir. Yargılama aşamasında tutukluluğun istisnai bir uygulama olması gerekmesine rağmen Türkiye’de tutukluluk rutin ve cezalandırıcı bir şekilde uygulanmaktadır.
"Hükümet, ayrıca belli bir yaşın üzerinde olanlar ve ciddi sağlık sorunları bulunanlar gibi Covid-19 hastalığına karşı daha savunmasız durumdaki mahpusların tahliyesini de ciddi bir şekilde ele almalıdır.
"Yetkilileri değerlendirme yapmaya davet ediyoruz"
"Hükümete ve Meclis’e, cezaevlerindeki vahim sağlık tehdidini azaltmak için alınacak tedbirlerde eşitlik ilkesinin gözetilmesi çağrısında bulunuyoruz.
"Türkiye yetkililerini, haksız bir şekilde hapsedilen kişileri derhal serbest bırakmak için bu fırsatı kullanmaya ve henüz hiçbir suçtan cezalandırılmamış kişiler ile cezaevlerinde sağlıklarının korunmasının güvence altına alınamayacağı aşırı kalabalık ve hijyen açısından yetersiz koşullarda bulunan ve hızla yayılan hastalığa karşı özellikle risk altında bulunan mahpusların serbest bırakılmasını acil bir şekilde değerlendirmeye davet ediyoruz." (HA)