Türkiye’de de TMMOB’nin çağrısıyla Türkiye Sosyal Forumu’nun bileşenleri olan emek ve meslek örgütleri ile sosyal hareketler ve siyasi partiler sömürüye, neoliberalizme, çevre felaketlerine, ayrımcılığa, yoksulluğa, açlığa, emperyalizme, savaşa, ırkçılığa karşı İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da 26 Ocak Cumartesi saat 12:00’de sokaklara çıkacak.
Eylem Yerleri ve Saati: İzmir Gündoğdu Meydanı Saat: 12:00, İstanbul Taksim Gezi Parkı Saat: 12:00, Ankara Yüksel Cad. Saat: 12:00, Adana İnönü Parkı Saat: 12:00
Dünya’nın "efendileri"nin bir araya geldiği Dünya Ekonomik Forumu, 23-27 Ocak tarihleri arasında Davos’ta yapılıyor. İşadamlarının, devlet yönetimlerinin ve "üst düzey politikacıların" oluşturduğu topluluk bu sene de dünya çapında neoliberal politikalara nasıl yön vereceğini tartışacak.
Program detaylı incelendiğinde temel konuların dünyadaki kriz olasılıkları, küresel ısınma ve sürmekte olan savaş tehditleri olduğu görülüyor. Forumun bu yılki temaları "işbirliği içinde rekabet", "ekonomik güvensizlik", "ayrılıkların ötesinde yatan çıkarlar", "doğanın yeni sınırlarını keşfetmek", "geleceğin yönündeki değişimleri anlamak" gibi başlıklardan oluşuyor.
Dünya Ekonomik Forumu (DEF)
DEF 1972 yılından beri toplanıyor. Geleneksel olarak İsviçre Davos’ta yapılan toplantılar dünyayı yöneten ülke ve şirketlerin ortak bir strateji geliştirme ihtiyacından doğdu. Tartışma başlıkları da egemenlerin bakış aşısından "sorunlu" olarak görülen konular üzerinde yoğunlaşıyor ve dünya kapitalizminin geleceğine ortak bir projeksiyon yapılmaya çalışılıyor.
Bu yıl "işbirliğine dayalı yenilikçiliğin gücü" ana teması altında yapılacak toplantılarda ticaret, ekonomi ve finans, jeopolitik, bilim ve teknoloji, değerler ve toplum başlıkları altındaki temaların tartışılacağı yüzerce toplantı düzenlenecek.
Toplantılara eş başkanlık yapacak isimlere bakıldığında, toplantıların dünyanın sorunlarını çözeceği mi yoksa derinleştireceği mi hakkında insan şüpheye düşmeden edemiyor.
İsimler şöyle;
Tony Blair (eski Britanya Başbakanı 1997-2007 ve DEF Yönetim Kurulu Üyesi, Irak işgalinin baş mimarlarından), James Dimon (JPMorgan CEO’su, uluslar arası bir finans şirketinin baş yöneticisi), Henry A. Kissinger (eski ABD Dışişleri Bakanı 1973-1977, Kissenger Dernekleri adında danışmanlık yapan bir kuruluşun başkanı, 1973 Şili darbesinin planlacılarından), Indra K. Nooyi (PepsiCo CEO’su) ve Wang Jianzhou (Çin Mobil İletişim Şirketi CEO’su).
Henry Kissinger’in şu cümlesini hatırlamak DEF’in yol açtığı ve açacağı problemleri anlamaya yardımcı olabilir: "Ülkesinin insanlarının sorumsuzluğu yüzünden bir ülkenin komünist olmasına seyirci kalamayız. Meseleler, Şilili seçmenlerin kararına bırakılamayacak kadar önemlidir."
Henry Kissinger, ABD başkanı Nixon'un ulusal güvenlik danışmanı, daha sonra dışişleri bakanı, Bush’un terör danışmanı.
Başka bir dünya mümkün
DEF’in simgelediği küresel kapitalizmin uyguladığı politikalar bugüne kadar savaşlara, darbelere, fakirleşmeye, açlığa ve yıkıma neden oldu. 1990’lı yıllar boyunca kapitalist küreselleşmenin bu sonuçlarına karşı mücadele eden hareketler ortaya çıkmaya başladı ve 1999'da Seattle kentinde yapılan gösterilerden sonra hareket içinde birlik eğilimi güçlendi.
Kapitalist küreselleşme karşıtı hareket 2001'den beri Davos’ta yapılan foruma karşı kendi forumunu Dünya Sosyal Forumu (DSF) adı altında yapıyor. Bugüne kadar yedi kez düzenlenen DSF, dünyanın ezilenlerin buluştuğu, neoliberal politikalara karşı alternatiflerin örüldüğü bir platform oluşturdu.
Dünya Sosyal Forumu’nun düzenleyicisi olan Uluslararası Konsey, bu kez tek bir noktada forum düzenlemektense, Dünya’nın tüm ezilenlerini 26 Ocak saat 12:00’de olabilecek her yerde sokağa çıkmaya çağırdı.
Şu ana kadar 80’den fazla ülkede yüzlerce eylem kararı alındı. Dünyada yapılacak eylemler www.wsf2008.net sitesinde yayınlanıyor. Yapılacak gösterilerin görüntülerine ise aynı siteden ulaşılabilir. Gösterilerin temel başlığı "Başka Bir Dünya Mümkün". (EE/NZ)
* Erkin Erdoğan, Türkiye Sosyal Forumu