Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 22 ilin 252 örgütü, ortak bir bildirgeyle Kürt sorununun tartışılabileceği bir zeminin yaratılmasını, PKK'nin silah bırakmasını, hükümetin bunu sağlayacak ortamı yaratmasını, sınır ötesi operasyondan vazgeçilmesini istedi.
Aralarında hak örgütleri, barolar, siyasi partiler, sivil toplum örgütlerinin bulunduğu örgütlerin "Demokratikleşme ve Barış Deklarasyonu"nu, Diyarbakır Demokrasi Platformu Sözcüsü Ali Öncü okudu.
Öncü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Salonu'ndaki toplantıda Türkiye'nin en temel sorununun Kürt sorunu olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisindeki kazanımların sorunu çözmeye değil, derinleştirmeye yönelik olduğunu, sınır ötesi operasyonun da telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını söylüyor.
Bildirgede şu saptamalar ve talepler yer alıyor.
Kürt sorunu için tartışma zemini
"Türkiye'nin en temel sorunu Kürt sorunudur. Sorunu çözmeyen ve aksine derinleştiren anlayışın temel dayanağı ret ve inkar politikalarından vazgeçilerek, Kürt sorunun tarihsel ve toplumsal kökenleriyle birlikte ele alınacak bir tartışma zemini oluşturulmalı ve somut adımlar atılmalı."
PKK silah bırakmalı
"PKK silahlı mücadeleyi tümden yöntem dışına çıkarmaya, gereklerini yerine getirecek somut adımları atmaya ve silahsızlanmaya hazır olduğunu açıklamalıdır."
Hükümet PKK'nin silah bırakmasını sağlayacak koşulları yaratmalı
"Hükümet de PKK'nin silah bırakmasını sağlayacak özgür ve demokratik koşulları yaratmalı, sosyal-siyasal-hukuksal düzenlemeleri belli bir takvim içinde gerçekleştirilmelidir."
Halkların düşmanlığı riskini ortadan kaldıracak önlemler alınmalı
"Son zamanlarda Kürtlere karşı geliştirilen şoven milliyetçi dalga kaygı verici boyuttadır. Bu durum hakların kardeşliğinden halkların düşmanlığına dönüşme tehlikesini ortaya çıkarmıştır. Hükümet ve kamu otoriteleri bu büyük tehlikenin risklerini ortadan kaldırmak için acilen tedbir almalıdır."
Sınır ötesi operasyondan vazgeçilmeli
"Büyük acıların ve telafisi mümkün olmayan ekonomik kayıpların yaşanmasını kaçınılmaz kılacağına inandığımız sınır ötesi operasyondan mutlaka vazgeçilmeli, tezkere geri çekilmelidir. Bölgesel Kürt yönetiminin sorunun çözümüne sunabileceği önemli katkılar öngörülerek barış ve dostluğa dayalı, komşuluk hukukuna saygı gösterilmeli, diplomasi ve diyalog esas alınmalıdır." (TK)
* Bu haberde Diyarbakır Söz gazetesinden yararlandık.