Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) yayımladığı Dünya Eğitim Raporu'nda, Türkiye'de kız çocukların yüzde 65'inin, erkeklerin ise yüzde 36'sının ortaöğretimi tamamlayamadığını belirtti.
Rapora göre, 15-24 yaş arasında eğitim veya işgücü içinde yer almayan kadınların yüzde 80'den fazlası hiç eğitim almamış.
Eğitimde duraklama
UNESCO raporunda, dünya ölçeğinde okul çağındaki okula giden ve gitmeyen 250 milyon çocuğun okuma yazma bilmediği de açıklandı.
Raporda UNESCO'nun tüm çabalarına rağmen dünyada sadece son iki yılda 61 milyon çocuğun eğitim hakkından mahrum kaldığı da yer aldı.
UNESCO'nun eğitimin önemini vurgulamak ve dünyada eğitimin gittiği yönü belirlemeyi hedefleyen Dünya Eğitim Raporu kaydedilen ilerlemelerin durakladığını gözler önüne serdi
Deutsche Wella konuyla ilgili haberinde, raporu hazırlayan ekibin başında bulunan Pauline Rose'un bu duraklamayı şu sözlerle dile getirdiğini aktardı.
"Bunların en belirgin olanı ise okula gitmeyen çocukların sayısı. Rakamlar son olarak verilerine sahip olduğumuz yıllara, yani 2009 ve 2010 yılına oranla önemli bir değişme kaydetmedi. Tüm dünyada hâlâ eğitim almayan 61 milyondan fazla çocuk var."
Rose en endişe verici olanın Afrika'da Sahra Çölü'nün güneyindeki okula gitmeyen çocukların sayısı olduğunu belirtti.
"Rakamlar o kadar yükselmiş durumda ki hâlihazırda Afrika'nın Sahraaltı bölgesinde yaşayan çocukların yarısından fazlası okula gitmiyor."
Araştırma ekibinden François Leclercq de gelişmekte olan ülkelerde her beş çocuktan birinin ilkokul eğitimini tamamlamadığına işaret ediyor.
Rapora göre, yetişkinlerin durumu da çok farklı değil, onlar da eğitimlerini yarıda bırakıyor. Eğitim fırsatları sayesinde yeniden ortaöğrenime başlayan 71 milyon yetişkin de dersleri takip etmedi ya da edemedi.
Bir başka veri de gelişmiş ülkelerdeki durumu gösteriyor: Bu ülkelerde her beş yetişkinden biri, iş hayatı için yeterli donanıma sahip değil.
Hindistan'da umut
Rose'un açıklamasında okula gitmeyen çocukların sayısında düşüş yaşanan ülkelerin başında ise Hindistan ve Etiyopya'nın bulunduğu bilgisi yer aldı.
"Etiyopya'da okula gitmeyen çocukların sayısı yaklaşık bir milyon azaldı. Hindistan'da bu sayı daha da büyük. Bu, bu ülkelerdeki gençlerin hayatında büyük bir değişiklik olacağı anlamına geliyor. (YY)
UNESCO'nun Gençlik ve Yetenek başlıklı eğitim raporuna ulaşmak için tıklayınız.