Açtığı Kürtçe Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nın kontenjanının YÖK tarafından yarı yarıya düşürülmesi üzerine projeden çekileceğini açıklayan Mardin Artuklu Üniversitesi'nin bu yöndeki talebi reddedildi.
Rektör Yardımcısı ve Enstitü Başkanı Kadir Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, YÖK 250 kişilik kontenjan üzerinden eğitimin verilmesi yönünde karar aldı.
Diğer 250 kişiyi kapsayan ikinci öğretim programı ise iptal edildi.
Yıldırım üniversitenin soruna dair hiçbir ara formül önermeyen YÖK'ün kararına uymak zorunda olduğunu hatırlattı.
Üniversite de bu nedenle 13-14 Ekim'den itibaren birinci öğretim adayları ile eğitim-öğretime başlanacağını duyurdu.
Yapılan açıklamaya göre, gelmeyen adaylardan boşalacak kontenjan sayısı en yüksek puandan başlanarak YÖK'ün açmadığı ikinci öğretim adaylarıyla doldurulacak.
Üniversitenin internet sitesinde de mağdur öğrenciler için şubat döneminde yeni kontenjan ilanı planlandığı bilgisi yer aldı.
Açılmayan ikinci öğretim nedeniyle mağdur olan adayların kayıt sırasında yatırmış oldukları harç tutarı da adaylara iade edilecek.
Formasyon için karar verilmedi
Mardin Artuklu Üniversitesi'nin açacağı programa dair diğer sorun da pedagojik formasyon konusundaydı. Gerek açılacak olan 250 kişilik birinci öğretimde, gerek açılamayan ikinci öğretimde eğitim görecek adaylar arasında formasyonu olmayanlar bulunuyor.
Yıldırım'ın anlattığına göre, birinci öğretimde bu durumda olan yaklaşık 100 kişi var. Üniversite bu öğrencilere pedagojik formasyon da vermek istiyor.
"Edebiyat fakültesi bünyesinde eğitim bilimleri bölümümüz ve öğretim elemanlarımız var. Bu bölüm vasıtasıyla formasyon dersleri vermek istiyoruz, tıpkı diğer üniversitelerde olduğu gibi."
Yıldırım YÖK'ün bu konuda henüz bir karar vermediğini belirtti.
Üniversitenin internet sitesinde de formasyon talebinin onaylanması halinde bundan formasyonu olmayan bütün adayların yararlandırılacağı bildirildi.
Ne olmuştu?
Mardin Artuklu Üniversitesi Kürtçe öğretmen yetiştirmek için sınav açmış, sınavı kazanan 500 kişi sözkonusu programa kesin kayıt yaptırmış, ancak YÖK kontenjanı 250'ye indirmişti.
YÖK ayrıca 500 kişinin içinde pedagojik formasyonu olmayan 234 adaya da formasyon izni verilmeyeceğini bildirmişti.
Üniversite ise bu durum karşısında programdan çekileceğini açıklamıştı.
Sınavı kazanan ama açılmayacak ikinci öğretime kayıtlı 250 kişi arasında ailesiyle birlikte Mardin'e gelip yerleşenler, çalıştıkları işlerinden istifa edenler de var.
Kadir Yıldırım'ın öncülük edeceği 40 kişilik bir mağdur grubu ise seslerini duyurmak amacıyla bu akşam Mardin'den Ankara'ya doğru yola çıkıyor. (YY)
Konuyla ilgili YÖK Yürütme Kurulu Kararı için tıklayınız.