Pandemi nedeniyle 2020 Mart'ında iptal edilen 25. Türkiye Almanya Film Festivali, 18 – 25 Temmuz tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak.
Toplamda 34 filmin yer alacağı programda, iki film ise uluslararası alanda ilk defa tanıtılacak. 17 film Türkiye, 17 film ise Almanya yapımı. Almanya ve Türkiye sinemasının 30'un üzerindeki sanatçısı ve sinemacısı Nürnberg'i ziyaret edecek ve film sohbetlerine katılacak.
Festival, 18 Temmuz saat 19:30'da, Almanya ve Türkiye'den sanatçı konukların katılımıyla Gemeinschaftshaus Langwasser'de açılacak. Nürnberg Anakent belediye başkanı Marcus König'in yanı sıra festivalin açılışına katılacak olanlar arasında Tevfik Başer, Muammer Brav, Recai Hallaç, Ercan Kesal, Luk Piyes ve açılış filmi "Anons"un yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun ve yapımcısı Bulut Reyhanoğlu yer alıyor. "Anons" 21:30'da açık hava sinemasında gösterilecek.
Her iki ülkenin filmlerinin bulunduğu 11 film beş ödül için yarışacak. Bunlardan altısı Almanya ve beşi Türkiye yapımı. Kısa film yarışması için beşi Türkiye, beşi Almanya yapımı toplam on film yarışacak.
Festivalin yarışma dışı bölümünde on sinema filmi ve üç belgesel tanıtılacak, sanatçılarla söyleşiler gerçekleşecek.
Bu yıl Onur Ödülü "ülkelerinin sinemasını nesiller ötesinde kalıcı olarak etkileyen ve uluslararası alana taşıyan toplumsal duyarlılığını sanatına yansıttıkları" gerekçesiyle Senta Berger ve Genco Erkal'a değer görüldü.
Festival etkinlikleri
Tiyatro – Sinema ilişkisi: Nuran David Calış ile atölye çalışması, 24 Temmuz, 14:00 – 17:00, Ön kayıt şarttır: [email protected]
Müzikli Okuma: "Madona'nın son rüyası", 22 Temmuz, 19:00, Yazar Doğan Akhanlı, Recai Hallaç ve Mikail Yakut ile müzikli bir okuma
Ödül Töreni ve festival partisi, 24 Temmuz, 21:00, Yarışma filmlerinin ödüllerinin açıklanacağı gecede rock-pop grubu Group E5 sahnede olacak.
İki dilli festival gazetesine buradan ulaşabilirsiniz.
Festival hakkında
İki ülke sinema sanatı arasında kültürlerarası diyaloğa hizmet ediyor. Her yıl, Mart ayında Türkiye ve Almanya'dan uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmlere geniş bir platform sağlayan, bağımsız Türkiyeli-Almanyalı jürilerine, kısa ve uzun metraj film yarışmalarına sahip festival, izleyicilere iki ülke sinemasının güncel örneklerini sunuyor. Kültürlerarası alışverişin, karşılıklı anlayış ve entegrasyonun desteklendiği festival sinemacıların, sanatçıların ve seyircilerin arasında yaşanan diyaloğun önemli bir platformu olmuştur.
(AÖ)