Haberin İngilizcesi için tıklayın
25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası #AramızdaNeVar temasıyla bugün başladı.
Haftanın ilk gününde, 19 Haziran 2016’da düzenlenen 7. Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan aktivistlerin yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. Mahkeme, 2911 sayılı Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet suçlamasıyla yargılanan 11 aktivistin de beraatine karar verdi.
Sanıkların tamamı hakkında beraat kararı verildi! Onur Yürüyüşleri yasaklanamaz, yargılanamaz! #AramızdaNeVar #İstanbulPride
— LGBTİ+ Onur Haftası (@istanbulpride) June 19, 2017
Panel, forum, atölye, tiyatro gösterisi gibi pek çok ücretsiz etkinliğin olduğu hafta, 25 Haziran’da düzenlenecek 15. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’yle son bulacak.
Haftada neler var?
Haftada LGBTİ, queer, feminist terimler atölyesinden, bir gecede 15 kişiyle tanışacağınız Speed Dating etkinliğine; video aktivizm atölyesinden oyuncak yapım atölyesine; çokeşlilik sunumundan aseksüellik sunumuna birçok etkinlik yer alıyor.
Ayrıca terapistlerin kendi cinsel yönelimlerini LGBTİ danışanlarına açıklaması veya açıklamamasının seansa etkilerinin tartışıldığı paneller, pembe teskerenin nasıl alındığı anlatılan atölyelerin yanısıra film ve tiyatro gösterimleri de haftanın etkinlikleri arasında.
Gol Yemeyi Sevenler Turnuvası 22 Haziran Perşembe günü saat 20.00’da Taksim Spor Kulübünde gerçekleşecek.
İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Sergisi ise bu sene 19 Haziran’dan 8 Temmuz’a kadar Galeri BU’da ziyaret edilebilir. Açılışı bugün saat 19.00’da gerçekleşecek sergiyi sanat yazarı Murat Alat rehberliğinde gezmek istiyorsanız, “Eleştirisel Sergi Turu” 22 Haziran saat 17.00’da gerçekleşecek.
25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası programı için tıklayın.
Tema: #AramızdaNeVar
İstanbul Onur Haftası’nın 18. yılı “Dikkat Aile Var”, 19. yılı “Tabu”, 20. Yılı “Bellek”, 21. yılı “Direniş”, 22. yılı “Temas”, 23. yılı “Normal” ve 24. yılı “Örgütleniyoruz!” temalarıyla düzenlendi.
Onur Haftası Komitesi, 25. yılın teması #AramızdaNeVar’ı şöyle anlatıyor:
“Türk Dil Kurumu, ‘İki şeyi birbirinden ayıran uzaklık…’ olarak tanımlıyor ‘ara’ kelimesini. Peki ‘ara’ sadece ayırır mı iki şeyi, birleştirdiği yerler de yok mudur mesela? İnatla tutunduğumuz aşklarımız, ellerimiz, dokunuşumuz ve birbirimize duyduğumuz arzu var mesela aramızda. Aramızdaki tüm bu kötü, umutsuz görünen şeylere rağmen paylaşmaktan, dayanışmaktan, bir arada olmaktan aldığımız güç var. Bizi incitmek için söylenen kelimelere sahip çıkan cesaretimiz, yılmadığımızın en büyük kanıtı; kentin en ücra sokaklarında yankılanan kahkahamız ve neşemiz var. Farklı biçimlerde, farklı görünümlerde, farklı tatlarda, uzun, kısa, şişman, zayıf, güzel, çirkin, bazen tanımlayamadığımız, bazen de hiçbir tanımlamaya sığmayan, nefes alan, orgazm olan, yürüyen, yaşayan, var olan bedenlerimiz var. Bir ‘ara’dalığımız var, aynı ‘ara’yı paylaşmamız var.
O aynı ‘ara’da benzer baskılara uğramışlığımız da var. Önce derneklerimizi kapatmaya çalışan, son iki yıldır da yürüyüşümüze saldıran, bir araya gelmemizi istemeyen devlet var. Adaletle aramızda Hande Kader’in ve Ahmet Yıldız’ın katillerini yakalamayan cinsiyetçi, eril hukuk var. Emeğimiz ile aramızda ‘genel ahlak yasası’, patronlar ve pezevenkler var. Kent ile aramızda bizi gettolara hapseden, kenti şekillendiren bir iktidar; evlerimizi mahallelerimizi elimizden alan kentsel dönüşüm; sokaklar ile aramızda, yürüyüşlerimize saldırı çağrısı yapan, devletin ve adil olmayan hukukun açıkça desteklediği paramiliter gruplar var.
“Bunların da ötesinde tüm toplumu tahammülsüzlüğe, kendisi gibi olmayanı kabul etmemeye sürükleyen büyük bir kutuplaşma var. Bu kültür artık öyle köklü, öyle güçlü, öyle yerleşik ki, kendi dayanışma ağlarımıza da sızıyor, mücadele alanlarımıza etki ediyor. Aramızda, bizi böyle bölecek, uzaklaştıracak, öfkelendirecek ne var?”
İstanbul Onur Yürüyüşü hakkında
İlk kez 1993 yılında “Cinsel Özgürlük Haftası" adıyla düzenlenen hafta, Valilik engeline takılarak yasaklanmış, hafta etkinliklerine ve Onur Yürüyüşü’ne izin verilmemiş, aktivistler gözaltına alınmış, yurt dışından gelen konuklar sınır dışı edilmişti. Onur Haftası daha sonraki yıllarda da yasaklarla karşılaştı ancak etkinlikler düzenlenmeye devam etti.
İlk İstanbul Onur Yürüyüşü 2003'te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. O yıl ancak 20-30 kişiyle yapılan bu ilk yürüyüş, her yıl katlanarak büyüdü. 2013 yılında İstiklal Caddesi'ndeki yürüyüşe 100.000 kişinin katıldığı ifade ediliyor.
2015 ve 2016 yılında ise Onur Yürüyüşleri beklenmedik şekilde polis tarafından engellendi. Ancak mücadeleyle kararlı olan LGBTİ+ hareketi, 14. Onur Yürüyüşü'nde önce tüm İstiklal’e, ardından da İstanbul’un birçok yerine “dağıldı”. (ÇT)