Haberin İngilizcesi için tıklayın
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar adli yılın açılışının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
Bilgi Üniversitesin'den Bülent Bilmez ve Süreyya Topaloğlu, Pensilvanya Üniversitesi'nden T.E. olmak üzere 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde toplam üç akademisyenin ilk duruşmaları görüldü.
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Mahkeme Başkanı: Selami Yılmaz, Üyeler: Beyhan Acar ve Burcu Dündar Bakar, Cumhuriyet Savcısı: Mehmet İlker Durmaz
1. Duruşma
25. ACM'nin ilk duruşmasında Bilgi Üniversitesi'nden Bülent Bilmez'in yargılanmasına başlandı. Sabah 10:10'da başlayan duruşmaya Bilmez yurtdışında görevli olduğundan dolayı duruşmaya katılamadı. Bimez'in avukatı Sennur Baybuğa duruşmada hazır bulundu.
Bilmez'in avukatın istinabe talebi kabul edildi. Dava 12 Şubat 2019 tarihine ertelendi. Bilmez'in ifadesi bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından Almanya makamlarınca alınacak.
2. Duruşma
Günün ikinci duruşmasında Bilgi Üniversitesi'nden Süreyya Topaloğlu'nun duruşması görüldü. Öğleden önce başlaması gereken duruşma öğleden sonra açıldı. Topaloğlu yurtdışında bulunduğundan dolayı duruşmaya katılamadı. Topaloğlu'nun avukatı Meriç Eyüboğlu duruşmada hazır bulundu.
Duruşmada mahkeme tarafından düzenlenen iddianamenin kabulüne dair karar okundu ve yargılama başladı. Topaloğlu'na yapılan tebligatın kendisine ulaşmadığı anlaşıldı. Tekrar adres tespiti için süre verildi.
Avukat Eyüboğlu, Topaloğlu'nun Eylül ayında yurtdışında olduğunu belirterek, müvekkilinin döndüğünde dinlenmesini talep etti. Heyet bir sonraki duruşmada savunması alınmak üzere bu kararı kabul etti.
Mahkeme davanın 11 Ekim saat 13:40'a ertelenmesine karar verdi.
3. Duruşma
25. ACM'de günün son duruşmasında Pensilvanya Üniversitesi'nden T.E.'nin yargılanmasına başlandı. T.E. akademik kariyerini yurtdışında sürdürdüğünden dolayı duruşmaya katılamadı.
Sanığın avukatı Meriç Eyüboğlu duruşmada hazır bulundu. Duruşmada kabul edilen iddianamenin özeti okundu.
Sanığın 10 gün içersinde adres bildirmesi halinde istinabe yöntemine başvurulmasına karar verildi. Bunun için Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na ilgili yazının yazılması kararlaştırıldı.
Mahkeme heyeti duruşmayı 26 Şubat 2019 tarihine erteledi.
Mahkeme Başkanı Selami Yılmaz, kararın yazılma sürecinde Avukat Meriç Eyüboğlu'na ve duruşmayı izleyenlere dönerek "Önceki duruşmalarda bir kadın gazeteci, hakkımda iddianameyi anlamak için okumuyor diye yazmış; biz de zaten anlamak için değil usul gereği okuyoruz" dedi.
Akademisyen yargılamaları hakkında
5 Aralık 2017'de başlayan davalar 17 Temmuz 2018’e kadar sürdü. 11 Eylül 2018'de adli tatilin bitmesiyle yargılamalara tekrar başlandı. 280 günde 256 akademisyenin davalarının ilk duruşmaları görüldü. Bu süreçte bir kısmının ikinci ve üçüncü duruşmaları da yapıldı; 19 kişiye 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
TIKLAYIN - Akademisyen Yargılamalarında Cezalar
Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.
11 Eylül itibariyle 261 akademisyenin ilk duruşması görülmüş oldu.
TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi
Ne olmuştu? 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 11 Eylül itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 261 oldu. 19 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. Birleştirme kararları 33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. |
(HA)