Umut Fırat Süvarioğulları 2 Eylül 1994’ten bu yana hapishanede. 44 yaşında ve 44 yılın 24 yılını hapishanede geçirdi. Anarşist, vicdani retçi…
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2013’te “adil yargılama ilkesinin ihlal edildiği” yönündeki kararının ardından tekrar yargılanmaya başlandı. Geçtiğimiz cuma günü, 19 Ekim 2018’de tekrar yargılanmaya başlamasının ardından 14. kez hakim karşısına çıktı.
Ancak çıkarıldığı Söke Ağır Ceza Mahkemesi, 1998’de Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin (DGM) vermiş olduğu ve daha sonra ağırlaştırılmış müebbet hapisten, müebbet hapse çevrilen cezanın infazının devamına karar verdi.
Konu hakkında bianet’e konuşan Süvarioğulları’nın avukatı Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Gökhan Soysal, Söke Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı için “Mahkeme DGM’nin işkence altında imzalattırılan ifade tutanağı çerçevesinde vermiş olduğu cezayı kabul etti” değerlendirmesinde bulundu.
Peki, 24 yılı aşkın süredir hapishanede olan Umut Fırat Süvarioğulları’nın hikayesi ne? Avukat Gökhan Soysal’dan dinleyelim…
PKK gençlik yapılanmasına üyelikle suçlanıyor
“Kasaplık yapan Umut Fırat Süvarioğulları, Didim’de 2 Eylül 1994'te yol kontrolünde işten çıkıp eve giderken kendisi gözaltına alınıyor. Polisler gözaltına alınma gerekçesini belirtmeden işkence yapılmaya başlanıyor. Suçlamalar 2-3 gün sonra kendisine söyleniyor.
“Araç yakma, duvarlara slogan yazma ve bildiri dağıtmak eylemleri ile suçlanıyor. PKK gençlik yapılanmasına üye olduğu iddia ediliyor.
İşkenceyle ifade
“İşkence altında ifade tutanağı imzalattırılıyor. İfade tutanağında altında imzası olan polislerden bazılarının başka işkence dosyalarından cezaları bulunuyor. Yani işkenceyle ifade aldıkları sabit olan polisler...
“İşkenceyle ifadesi alındıktan sonra savcılıkta ve sorgu hakimliğinde avukat atanmıyor. Avukat olmadan ifade vermek durumunda kalıyor.
4 yıl sonra ağırlaştırılmış müebbet
"Umut Fırat savcıya, sorgu hakimliğine çıkarken polisler tarafından sürekli olarak işkence altında alınan ifadeleri tekrarlamaması halinde yeniden işkenceye çekilmekle tehdit ediliyor.
“1998'de ‘Vatan topraklarını bölmeye yönelik eylem’ suçlamasıyla DGM tarafından ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum ediliyor.
AİHM “Adil yargılama ihlali” kararı veriyor
“2013'te AİHM Umut Fırat'ı yargılayan mahkemede askeri hakim olması nedeniyle adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğine karar veriyor. Ancak bir süre yargılanmanın yenilenmesi prosedürü işletilmiyor.
“Daha sonra 19 Aralık 2013'te yeniden yargılanması talebi kabul ediliyor.
“Bu aşamadan sonra Umut Fırat ilk kez 7 Nisan 2016'da hakim karşısına çıkıyor. 1998-2016 arası kendisi hiç mahkemeye çıkmıyor.
Cezaevinde anarşist ve vicdani retçi oluyor
“Bu süreçte hapishanede anarşist oluyor. 2015’te de vicdani reddini açıklıyor.
“Kendisinin vicdani ret mektubu 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler günü etkinlikleri çerçevesinde Galatasaray'da okundu.
TIKLAYIN - Hapishanede Sağlık Koşulları için Açlık Grevinde
82 sayfalık savunma
“19 Ekim Cuma günü 14. kez mahkemeye götürüldü. Duruşma yedi saat sürdü. Umut Fırat 82 sayfalık savunmasını okudu.
“Üzerine atılan suçlamaları kabul etmedi, ifadesinin işkence altında alındığını tekrarladı.
“Ancak mahkeme davanın esastan reddine karar verdi. Yeniden yargılanma talebini reddetti ve önceden verilen cezanın aynen infazının devamı kararlaştırıldı.
“İşkenceyle alınan ifade tutanaklarını ve DGM tarafından verilen kararı onaylamış oldu.
Önce Yargıtay sonra AİHM
“Bu aşamadan sonra dosyayı Yargıtay’a götüreceğiz. Olmazsa tekrar AİHM'e gideceğiz.
“AİHM önceki ‘adil yargılama ilkesinin ihlali’ kararında yönelttiğimiz iddialara hiç bakmadan sadece mahkemede askeri hakim olması nedeniyle ‘ihlal’ kararı vermişti.
“Bu sefer AİHM’e gitmemiz gerekirse avukatı olmadan ifade alınması, işkence yapılması, işkence altında ifade imzalatılması üzerinden tekrar başvuracağız.” (EKN)