1915 Ermeni Soykırımı'nın 100. yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Nisan’da Çanakkale’de 1915’te hayatını kaybedenler için bir anma töreni düzenleyeceğini açıkladı.
Milliyet'ten Serpil Çevikcan'ın aktardığı bilgiye göre, tören için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tarafından 102 ülkeye mektup gönderdi. Bunların içinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da var.
Söz konusu haberde, bir hükümet yetkilisi, Çanakkale’de Mehmetçik saflarında savaşan ve şehit düşen askerlerin içinde çok sayıda etnik kökenden gençler bulunduğunu, bunların aralarından Ermenilerin de olduğu belirterek, “Bir nevi birlikte savaştık, o yüzden Sarkisyan da davet edildi” ifadesini kullandı.
Ermeni toplumunun aydınlarından 240 kişinin tutuklandığı 24 Nisan, 1915 Ermeni Soykırımı'nın başlangıç günü olarak kabul ediliyor.
Soykırımı örtme çabası
Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Aktar, bu töreni ve daveti tarih benzerliği üzerinden hükümetin Ermeni soykırımını örtme çabası olarak nitelendirdi.
"Devletin Ermeni soykırımını örtme politikasında bir tarih benzerliği var. 24 Nisan Ermeni aydınlarının toplanıp gözaltına alındıkları gün. 25 Nisan sabaha karşı 4:30'da da İngiliz ve Avusturalya Anzak ordusunun Gelibolu'ya çıkartma yaptığı zaman.
"Soykırım bu Anzak anma törenleri ile örtülmeye çalışılıyor. Hükümet soykırımda Ermeniler ölmüş ya da tehcir edilmiş olabilir ama biz de Çanakkale'de öldük diyor. Bu çerçevede bir süre evvel Sarkisyan Erdoğan'ı 24 Nisan için Erivan'a davet etmişti. Şimdi de Erdoğan Sarkiasyan'ı Çanakkale'ye buyur ediyor."
Ermenilerin savaştığını itiraf ettiler
Aktar, en ilginç olanın ise hükümetin Çanakkale'de Ermenilerin de Osmanlı için savaştığını itiraf etmesi olduğunu belirtti.
"İki sene evvel Omsalı ordusunda savaşmış Yüzbaşı Torosyonu'nun anı kitabı "Sarkis Torosyan’ın ‘Çanakkale’den Filistin Cephesine" çıkınca sağ ve sol milliyetçiler bu anıları yok saymıştı. Bir Ermeni subayının Osmanlı ordusunda savaşmış olmasını bir Ermeni yalanı olarak gösterip itibarsızlaştırmıştı. Hatta Genelkurmay Başkanlığı ilk kez bir anı kitabı üzerine resmi bir açıklama yaparak 'Çanakkale cephesinde böyle bir subay yoktur' dedi. Bir yandan hükümet tarihsel hakikate daha yakın bir pozisyon alarak Ermenilerin de orduda savaştığını itiraf etmek zorunda kalıyor. Öte yandan soykırımın üstünü örtmeye çalışıyor."
Davutoğlu ne demişti?
Aktar, şimdiki Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanıyken yaptığı 28 Ekim 2013 tarihli konuşmasını hatırlattı.
Söz konusu konuşma şöyle:
“2015 denilince insanların aklına Ermeni meselesi değil, Çanakkale gelmelidir... Çanakkale Savaşı olmasaydı yani İngiltere ve Fransa Çanakkale’ye gelmeseydi, Ermeni meselesi de olmazdı... Fransa ve İngiltere kilometrelerce uzaktan kalkıp gelip Anadolu’yu işgal etmeye çalışıyor, Çanakkale’ye dayanıyor, yanlarına da Ruslar ile birlikte Ermenileri alıyor, ondan sonra ‘Bunları niye tehcir ettiniz’ diye soruyor. Onlar gelmeseydi Anadolu’da savaş da tehcir de olmayacaktı. Ermeniler hesap soracaksa gidip onlardan, İngiltere’den, Fransa’dan, Rusya’dan sorsun, bize ne soruyorlar.”
Tarih yazımına 16 asker örneği
Türkiye'deki tarih yazımının kullanıma açık bir alan olduğunu belirten Aktar, Cumhurbaşkanlığı sarayındaki 16 asker örneğini verdi.
"Memlekette tarih hem meyve hem sebze yerine yenen bir şeye dönüştü. Filistin Başkanı Mahmud Abbas'ı, tarihte varlığı tespit edildiği iddia edilen 16 devletin tamamen hayal mahsulu bayrakları ve kıyafetleri giydirilmiş askerleri karşıladı. Bu bir orta mektep müsameresidir."
Geçen yıl O zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yayınladığı mektupta büyük acılar yaşandığı, bunu anlamanın ve paylaşmanın insanlık vazifesi olduğunu belirterek 1915'te yaşananların araştırılması gerektiğini belirtmişti. (NV)