24 Haziran seçimlerinde 27. Dönem milletvekilleri ve cumhurbaşkanı seçimleri için Türkiye sandık başında olacak.
Milletvekili seçimlerine sekiz parti ve 68 bağımsız aday katılıyor. Toplam 4 bin 851 adayın 600'ü milletvekili olacak.
Cumhurbaşkanlığı için altı aday yarışıyor.
Kayıtlı seçmen sayısı 59 milyon 369 bin 960.
Yurtiçi ve yurt dışı seçmenler
Toplam 59 milyon 369 bin 960 seçmenin 56 milyon 322 bin 632 yurtiçi, 3 milyon 47 bin 328 yurtdışında. Oransal olarak yüzde 94.87 yurtiçi, yüzde 5.13 yurtdışı.
Yurtdışındaki seçmenlerden yüzde 48.78'i, 1 milyon 486 bin 532 kişi oy kullandı. 60 ülkedeki 123 temsilcilikte kullanılan ve tamamı Türkiye'ye getirilen oylar, Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezinde, anahtarlarının her biri farklı bir kişide olan beş farklı kilit altına alındı.
Kadın seçmenler erkek seçmenlerden 667 bin 390 fazla
* Büyütmek için tıklayın.
Seçmenlerin 30 milyon 18 bin 675’i kadın, 29 milyon 351 bin 285’i erkek.
180 bin 65 sandık
Yurtiçinde 180 bin 65 sandıkta oy kullanılacak.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) valiliklerin başvurusuyla 19 ilde 144 bin seçmenin oy kullanacağı sandıkları "güvenlik" gerekçesiyle başka yerlere taşıdı.
Ayrıca 34 gümrük kapısında 7 Haziran 2018 Perşembe günü (Saat 08.00) - 24 Haziran 2018 Pazar günü (Saat 17.00) arasında oy kullanılacak.
Oy verirken dikkat!
Görme engelli seçmenler için pusulalar GETEM'den
Engelsiz Erişim Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM), 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekilleri Seçiminde görme engelliler için oy pusulası şablonlarını hazırladı. 6 binin üzerindeki oy pusulası şablonu, talep eden görme engelli seçmenlerin adresine teslim edildi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), görme engellilerin 24 Haziran seçimlerinde tek başına oy kullanmasını sağlayacak şablon kullanılmasına izin verdi ancak bütçe vermemişti.
Seyyar sandık
Başvuran, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerden il ve ilçe merkezinde ikamet edenlerin evlerine seyyar/gezici sandıklar gidecek.
Cezaevindeki seçmenler
Kasıtlı suçtan dolayı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler oy kullanamayacak. Ceza infaz kurumunda iken firar edenler de oy kullanamayacak. Taksirli suçlardan tutuklu ve hükümlüler oy kullanabilecek.
Milletvekili seçimi
Seçimlerde 87 seçim çevresinde toplam 600 vekil seçilecek
8 parti seçime katılıyor
YSK, 11 partinin seçime katılma yeterliliğine sahip olduğunu açıklamıştı. Bu 11 partiden Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Demokrat Parti (DP) farklı partilerin listelerinden seçime katılıyor. Büyük Türkiye Partisi (BTP) ise seçime katılmıyor.
Seçime katılan sekiz parti şöyle:
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi (SP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ve Vatan Partisi.
İttifaklar
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Büyük Birlik Partisi Cumhur İttifakı'nı oluşturuyor. Bu ittifakta yer alan Büyük Birlik Partisi (BBP) seçime ayrıca katılmıyor, AKP listelerinden giriyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti Millet İttifakı'nı oluşturuyor. Bu ittifakta yer alan Demokrat Parti seçime İYİ Parti listelerinden katılıyor.
İttifakların dışındaki partiler ise Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ve Vatan Partisi.
İttifak oyları nasıl bölünecek?
Oy pusulasında ittifak ünvanı bölümüne basılan evet/tercih mührü İttifak'ın ortak oyu sayılıyor, partilere ittifak içinde aldıkları oy oranına göre dağıtılıyor.
İttifak ünvanı bölümüne taşacak şekilde bir siyasi partinin üzerine basılmış evet/tercih mührü basılan partiye sayılacak. İttifak alanı içinde bir siyasi partiye basılacak oy o partiye sayılacak.
Artık Oy
Oyların dağıtımı tam sayılara göre yapılacak. Bu durumda ittifakın oyundan dağıtılmayan oy kalması durumunda buna "artık oy" denilecek.
Artık oylar, partilerin oyları ondalık sayı sıralamasına göre dizilerek büyükten küçüğe dağıtılacak. Böylece ittifakın aldığı oyların tamamının tam sayıya denk gelecek şekilde partilere dağıtılması öngörülüyor.
Geçerli oy için mühür nereye basılıyor?
Mühürler "Evet" ya da "Tercih" olabilir. Aşağıdaki tüm örneklerdeki gibi vurulmuş mühürler geçerli sayılacak.
Milletvekili adayları
Toplam 4 bin 851 milletvekili adayı var. 4 bin 851 adayın 68'i 35 ilden bağımsız adaylar.
Sekiz partinin yedisi 81 ilde aday gösterdi. HÜDA PAR Batman ve Diyarbakır’da aday göstermedi. HÜDA PAR'ın 583, diğer partilerin 600 adayı var.
996 kadın, 3 bin 855 erkek aday
4 bin 861 adayın 996’sı kadın, 3 bin 855’i, erkek.
En çok kadını aday gösteren parti 229 kadın aday ile HDP. En az kadın aday gösteren parti 44 kadın adayla HÜDA PAR.
Adayların eğitim durumu
Adayların 355'i ilköğretim, bin 488'i orta öğretim, 3 bin 8'i yükseköğretim mezunu.
Cumhurbaşkanlığı seçimi
Cumhurbaşkanlığı için altı aday var.
Selahattin Demirtaş – HDP
Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş Kimdir?
Muharrem İnce - CHP
Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce Kimdir?
Recep Tayyip Erdoğan - Cumhur İttifakı
Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan Kimdir?
Meral Akşener - İYİ Parti
Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener Kimdir?
Temel Karamollaoğlu – Saadet Partisi
Cumhurbaşkanı Adayı Temel Karamollaoğlu Kimdir?
Doğu Perinçek – Vatan Partisi
Cumhurbaşkanı Adayı Doğu Perinçek Kimdir?
Son 5 seçimde sonuçlar
Oy verdikten sonra
* Oy ve Ötesi, 24 Haziran seçiminde sandık tutanaklarının yüklenebileceği T3 (Türkiye Tutanak Teyit) uygulamasının indirilmesi çağrısı yaptı.
* Seçmenler seçim günü gördükleri sorunlarla ilgili herhangi bir siyasi parti müşahidine başvurabilir; Oy ve Ötesi'nin seçim günü duyuracağı numaradan çağrı merkezini arayabilir veya Oy ve Ötesi'nin mobil uygulaması aracılığıyla yaşanan sorunu dijital ortamdan aktarabilir.
* Baroların iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
* Sandık kurulu ve müşahitlerin görev yetkilerine buradan ulaşabilirsiniz.
* Seçimler ile ilgili YSK sayfası için tıklayın.
(BK)
* İnfografikler: Anadolu Ajansı