16 yaşındaki İranlı Kürt Muhammed Hassanzade'yi 10 Haziran'da infaz etti. Hassanzade 14 yaşında işlediği bir suç nedeniyle mahkum edilmişti. 25 Temmuz'a kadar dört çocuğun daha infaz edilme riskiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.
Tahran merkezli İnsan Hakları Savunucuları örgütünün verdiği bilgilere göre, bu çocuklardan Salah Taseb 15 yaşında cinayet işlemekle suçlanıyor. Bir diğeri, Saeed Jazee de 17 yaşındayken cinayet işlemekten mahkum edildi.
Tam sayısı bilinemese de, İran'da şu an 140'tan fazla çocuğun infaz edilmeyi beklediği düşünülüyor.
Hak savunucularına baskı
Yargı sözcüsü Alirıza Jamshidi, 17 Haziran'da yaptığı basın açıklamasında Hassanzade'nin infaz edildiği sırada 18 yaşından büyük olduğunu iddia etti. Buna karşılık avukat Muhammed Mustafayi, çocuğun kimlik kayıtlarını incelediğini ve infaz tarihinde sadece 16 yaşında olduğunu vurguladı.
Hak örgütleri, infaz tarihinde kaç yaşında olursa olsun, çocukken işlenen suçlar nedeniyle ölüm cezası verilmesinin uluslararası hukukun ciddi ihlali olduğunu söyledi. Örgütler, yargı sözcüsünün açıklamasının, infazlara karşı çıkan hak savunucularını baskı altına almak için bir girişim olmasından endişelendiklerini belirtti.
Hak savunucuları İran'da benzer baskılarla karşı karşıya kalabiliyor. Örneğin, idam cezası karşıtı aktivist Emadeddin Baghi 2007'de "milli güvenliğe karşı hareket etmek" ve "rejim karşıtları lehine propaganda yapmak"tan mahkum edildi.
Bir diğer isim, İranlı Kürt aktivist Muhammed Sadık Kabudvand da halen 11 yıllık hapis cezasını çekiyor.
İHD de destek verdi
Örgütler, İran'dan aralarında Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin de olduğu, çocukların infaz edilmesini yasaklayan uluslararası sözleşmelere uygun davranmasını talep etti.
Geçen yıl, İran haricinde sadece Suudi Arabistan ve Yemen'de çocuklar infaz edildi. Bu yıl içinde de İran'da en az iki çocuğun devlet eliyle öldürüldüğü biliniyor.
Açıklamayı yapan örgütler arasında Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Arap Ceza Reformu Organizasyonu (APRO), Defence for Children International, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de bulunuyor.(EÜ/EZÖ)