Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan üç akademisyen Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 24. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşmalarına çıktı.
Duruşma salonunda Maltepe Üniversitesi'nden ihraç edilen öğretim üyesi Dr. Esra Akbalık, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi E.T. ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Dr. Itır Akdoğan hazır bulundu.
Akdoğan: Barışa çağrı yapan bir metne imza attım
Dr. Esra Akbalık ile E.T savunma yapmak için ek süre talep ederken Dr. Itır Akdoğan savunmasını gerçekleştirdi. Savunmasında “Ben barışa çağrı yapan bir metne imza attığım için suçlu olduğumu düşünmüyorum o yüzden beraatimi talep ediyorum” dedi.
İlk iki duruşmada sanıklara savunma yapmaları için ek süre verilirken, üçüncü duruşmada mahkeme esas hakkındaki mütalaanın açıklanması için yeni bir tarih verdi.
Mahkeme heyeti ise şu isimlerden oluştu: Mahkeme başkanı: Hulusi Pur; Üyeler: Yusuf Yılmaz, Ramazan Balcı; Savcı: Halil İbrahim Kuş. |
Mahkeme Başkanı: “Nasıl hazır olmazsınız?”
Mahkemede görülen ilk duruşmada Dr. Esra Akbalık mahkeme heyetinin karşısına çıktı. Savunma yapmak için ek süre talep etmesi üzerine mahkeme başkanı Hulusi Pur “Altı ay oldu tebliğ edileli, nasıl hazır olmazsınız?” sorusunu yöneltti.
Akbalık ise “hazır olmamaktan ziyade iyi hissetmiyorum, diyelim” diyerek duruşmanın ileriki bir tarihte devam etmesi talebini yineledi. Söz alan sanık müdafii Ayşe Akkaya Yazıcıoğlu ise iddianamenin ellerine ulaştığını ve hazırlık yaptıklarını ancak bugüne özel bir durumdan ek süre verilmesini talep ettiklerini belirtti.
Mahkeme heyeti sanığa savunma yapması için ek süre verilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Aralık saat 11:00’a ertelendi.
Eyüboğlu: “Beraat kararı önünde bir engel yok”
24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen ikinci duruşmaya Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi E.T. ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı.
Söz alan öğretim görevlisi E.T. savunma yapması için ek süre talebinde bulundu. Avukatı Eyüboğlu ise konuşmasında CMK 223/9 maddesi uyarınca deliller toplandığı takdirde mahkemenin beraat kararı verilebileceğini belirtti.
Müvekkilinin yalnızca bir eleştiri yapmadığını taleplerin ve çözüm önerisinin içinde bulunduğu bir metnin imzacısı olduğunu belirten Eyüboğlu örnek olarak Rusya’nın Çeçenistan politikalarının eleştirildiği gerekçesiyle açılan bir davadaki AİHM kararını gösterdi:
“O metinde soykırım, Rusya’nın işgalcileri, Rusya’nın terörü, ciddi temizlik uygulamaları, ortadan kaybetmeler diye devam eden bu metinden çok daha ağır ifadeler var. AİHM bu dosyayı inceliyor ve bunun eleştiri hakkı çerçevesinde tartışıyor. Tarihsel hakikati aramanın ifade özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtiyor.
“Bu metnin imzalanmasından önce ve sonra uluslararası örgütler tarafından açıklanan birçok rapor var. Bu raporlarda da olan bitene ilişkin ayrıntılı kayıtlar var. O yüzden söz konusu metin tarihsel hakikati arama kapsamında değerlendirilmelidir”
Avukatı Meriç Eyüboğlu, dosyanın 13. ACM’deki dava dosyası ile birleştirilmesini, aksi durumda da 24. ACM’de bildiri nedeniyle açılan dosyaların birleştirilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti birleştirme taleplerini ve beraat talebinin reddine karar verdi. Bir sonraki duruşma sanık savunmasının alınması için 18 Aralık saat 09:30’da yapılacak.
Üçüncü duruşmada evrak talebi reddedildi
24 ACM'de görülen üçüncü duruşmada İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Dr. Itır Akdoğan ile avukatları Aslı Kazan ve Serdar Laçin yer aldı.
Savunmasını gerçekleştirmek istediğini söyleyen Akdoğan: “Ben barışa çağrı yapan bir metne imza attığım için suçlu olduğumu düşünmüyorum o yüzden beraatimi talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
Söz alan avukatlar müvekkillerinin beraatine karar verilmesini ve dosyaların birleştirilmesini talep etti. Buna ek olarak dosyadaki gizlilik kararından dolayı savcının yürüttüğü araştırmayla ilgili evrakları görmediklerini, bunun kendilerine bildirildiği taktirde sağlıklı bir savunma yapabileceklerini belirttiler.
Mahkeme heyeti beraat ve birleştirme taleplerini reddederken, mahkemeden evrak isteğini ise davaya katkısı olmadığı gerekçesiyle reddetti. Duruşma savcının mütalaasını sunması, ve mütalaanın duruşma öncesinde hazırlandığı taktirde de sanığın mütalaaya karşı savunma yapmaya hazırlıklı olması gerekçesiyle 28 Şubat 09:20’de görülecek. (EÜ/HK)
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 16 Ekim itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 324 oldu. 28 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi Birleştirme kararları 33. ACM, 25. ACM, 29 ACM, 30. ACM'de akademisyen dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
Fotoğraf: Elif Ünal