"Türk Ceza Kanunu (TCK) insanlık suçlarıyla ilgili davalarda zaman aşımı uygulanamaz diyor. Ancak yargıçlar bunu görmezden geliyor."
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) eski başkanı Kemal Türkler öldürülmesiyle ilgili davanın avukatlığını yapan Rasim Öz "Zaman aşımı uygulamasının Türkiye'de yanlış uygulandığını, sorunun yasal düzenlemede değil, hukukçuların bunu bilmemeleriyle ilgili olduğunu" söylüyor.
Türkler'in kızının da aralarında bulunduğu katledilen aydınların aileleri dün (11 Şubat) TBMM'de milletvekilleriyle görüştü. Milletvekillerinden siyasi cinayetlerin birçoğunda görüldüğü gibi zamanaşı tehlikesine çare bulmasını istediler.
Kendilerine "Toplumsal Bellek Platfomru" diyen aileler arasında Sabahattin Ali Ailesi, Doğan Öz Ailesi, Abdi İpekçi Ailesi, Cevat Yurdakul Ailesi, Cavit Orhan Tütengil Ailesi, Ümit Kaftancıoğlu Ailesi, Sevinç Özgüner Ailesi, Kemal Türkler Ailesi, İlhan Erdost Ailesi, Çetin Emeç Ailesi, Turan Dursun Ailesi, Musa Anter Ailesi, Uğur Mumcu Ailesi, Nesimi Çimen Ailesi, Metin Altıok Ailesi, Behçet Aysan Ailesi, Hasret Gültekin Ailesi, Onat Kutlar Ailesi, Yasemin Cebenoyan Ailesi, Hasan Ocak Ailesi, Metin Göktepe Ailesi, Necip Hablemitoğlu Ailesi ve Hrant Dink Ailesi yer alıyor.
TCK'ye göre 11 suç insanlık suçu
TCK'nın 77. maddesi siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle yapılan kasten öldürme, yaralama, işkence, eziyet ve köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, cinsel saldırıda bulunma, çocukların cinsel istismarı, zorla hamile bırakma ve fuhşa sevk etme suçlarını insanlığa karşı suçlar olarak tanımlıyor. Bu suçların sekiz yılla müebbet hapis arasında cezalandırılmasını öngörüyor.
Maddenin 4. bendinde de bu suçlardan dolayı zaman aşımı işlemez diyor.
TCK'nin 78. maddesi de bu suçları örgütlü olarak işleyenlere benzer şekilde yaklaşıyor ve zaman aşımı uyguanmayacağını belirtiyor.
Rasim Öz, Kemal Türkler cinayeti, 1 Mayıs 1977 katliamı ve 16 Mart katliamı gibi olayların insanlığa karşı işlenen suçlar olduğunu, bu nedenle de TCK gereği zaman aşımına uğratılamayacağını söylüyor.
Öz'ün TCK'nin 2002'de değiştiği, bu nedenle de öncesindeki olayları kapsamadığı yönündeki iddialara yanıtı da şöyle:
"TCK'nın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki suçlar için uygulansa bile bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde 'iç hukukla çelişmesi halinde uluslararası sözleşmelerin geçerli olduğunu' söyleyen Anayasa'nın 90. maddesinde yer alan uluslar arası sözleşmelerin hükümeri kanun üstü uygulanır."
Avukat Öz, Bütün uluslar arası sözleşmelerde bu hususlar insanlık suçu olarak kabul edilmiştir ve zaman açımının uygulanamayacağı oralarda da açıkça ifade ediliyor."
"Suçu işleyenin yanına kar kalmayacak"
Davaların zaman aşımına uğramaması neye yarayacak?
Öz bu sorunun yanıtının çok basit olduğunu belirtiyor: "Suçu işleyenin yanına kar kalmayacak."
"Türkiye tarihindeki çok sayıda katliam, aydınlanamamış cinayet ve suçun faillerinin geç de olsa ceza almaları sağlanacak. İnsanlığa karşı suç işleyenler bu uygulamanda yararlanarak serbest kalmayacak ve mahkemeler bunu uygulayarak öldürülenlerin yakınları bir kez daha yıkmayacak."
Zaman aşımı uygulamasıyla ilgili yasal hiçbir değişikliğe ihtiyaç olmadığını belirten Rasim Öz şöyle diyor:
"Kanun değişmiş, bunu da garantiye almış. Tek yapılması gereken hukukçuların bunu uygulaması."(BÇ)