Çocukların görüş ve önerileri dikkate alınmadan hazırlanan Çocuk Bayramı kutlamalarına, çocukların sözleri ya da gerçekleştirdikleri etkinlikler değil siyasilerin ve askerlerin açıklamaları ve müdahaleleri damgasını vurdu.
İstiklal Marşı'yla başlayan kutlama törenlerinde devlet erkanının konuşmalarının ardından çocuklar 23 Nisan'ların değişmezi olan şiirler ve marşlar okudular. Hazırlanan gösterilerin sunumunun ardından kutlamalar çocukların uygun adım yürütüldükleri geçit törenleriyle son buldu.
Kutlamalar kapsamında çocuklar devlet erkanına ziyaretlerde bulundular, temsilen makamlarına oturdular.
Bazı kentlerde soğuk hava ve yağmur nedeniyle törenlere katılan çocuklar ıslandı ve üşüdü. Adana'da ise 26 derece sıcakta, güneş altında üç saat boyunca gösteri sunmak için bekleyen ilköğretim öğrencilerinden 10'u baygınlık geçirdi.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, dün Meclis Genel Kurulu'nda düzenlenen 23 Nisan özel oturumunda yaptığı konuşmada çocukların sorunları ve maruz kaldıkları hak ihlalleri yerine politik mesajlar vermeyi tercih etti.
"Demokrasilerde Milli Güvenlik Siyaset Belgesi gibi gizli anayasalar olamaz. Bizde kurumlar saltanatı var. Özgürlüklerin genişlemesi için kurumların mutabakatı aranmaz. Devlet dini inançları kısıtlıyor..."
Samsunda general öğretmeni azarladı
Samsun'da öğrencilerin çalışmalarından oluşan serginin açılışında Valivekili Raif Özdener'in yanına gelen Yunus Emre İlköğretim Okulu öğretmeni Nurettin Atlı, "Çocuklar daha çoşkulu tören bekliyordu" şeklindeki sözleri üzerine Tümgeneral Naci Beştepe, "Yeri ve zamanı değil, haddini bil" diyerek tepki gösterdi.
Bakana ıslıklı protesto
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'ndaki törende yaptığı konuşmayı uzatınca yağmur altındaki çocukların ıslanmasına tepki gösteren seyirciler bakanı ıslıklarla protesto ettiler.
Çorlu'da çarşafa inceleme
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki 23 Nisan kutlamalarında Cumhuriyet'in üç dönemini anlatmak için seçilen çarşaf ve fesli kıyafetler, 5'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın'ın tepkisi üzerine inceleme konusu oldu.
250 metrelik bayrağı 300 öğrenci taşıdı
İstanbul'da 23 Nisan için özel hazırlanan 250 metrelik Türk bayrağını 300 öğrenci cumartesi günü İstiklal Caddesi'nde taşıdı. Okul üniformalarının üstüne kırmızı ve beyaz renkte pelerinler giyen çocukların bayrağı taşırken zorlandıkları gözlendi.
Bazı öğretmenlerinse çocukların bandoyla uygun adımda yürümeleri konusunda çocuklara sürekli "ayağını uydur" diye bağırması dikkat çekti. Çocuklar, bayrağın büyüklüğü ve tramvay yolunun düz olmaması nedeniyle yürümekte zorluk çektiklerini söylediler.
Üzerlerine giydirilen pelerinleri komik bulundukları söyleyen öğrenciler, yürüyüşler, stadyumlardaki törenler yerine kendi görüşlerinin alındığı daha özgür ve eğlenceli etkinlikler düzenlenmesini istiyorlar.
"Demokrasi buysa öğrenmiş olduk"
Türkiye Öğrenci Meclisi de bu yıl üçüncü kez Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde toplandı.
Milliyet'in haberine göre Öğrenci Meclisi toplantısı imam hatip liseleriyle ilgili politik mesajlar ve "seçim" tartışmaların gölgesinde gerçekleşti.
Beş adayın yarıştığı seçimlerde topladığı 30 imzayla en güçlü adaylardan olan Konya Temsilcisi Şeyma Sunar'ın listesi kabul edilmedi. Usulsüzlük iddiasında bulunan Sunar, diğer listelere sahte imza atıldığını öne sürdü.
Başkan Vekili adayı İsmail Konak da "Bizde 30 oy var. Kalan 50 civarında temsilciden, gece saat 02.00'den sabah 08.00'e kadar 4 listeye nasıl bu kadar oy toplandı? Sahte imza kullandıklarını düşünüyoruz. Demokrasi buysa öğrenmiş olduk" dedi. Oylama sonucu imam hatip lisesi öğrencisi Adem Yıldız 17 oyla başkan seçildi.
Bir başka imam hatip lisesi öğrencisi Fatih Çalışkan'ın girişimiyle de 75 imza toplanarak "üniversiteye giriş sınavında meslek okullarına katsayı eşitliği tanınması" istendi. Bu talep, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) gönderilecek sonuç bildirgesinde yer aldı. Bildirgenin, MEB bürokratlarının katkısıyla hazırlandığı iddia edildi. (KÖ/EÖ)