*Fotoğraf: MA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Dünya çapında 22 ülkeden 350 avukat, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşullarında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu.
Avukatlar, aynı başvuruyu Avrupa Barolar Birliği, Türkiye Barolar Birliği ve uluslararası insan hakları örgütlerine de yaptı.
MA’nın haberine göre; 350 tanınmış avukat ve hukukçu, yaptıkları başvuruya dair Belçika’nın başkenti Brüksel Avrupa Basın Kulübü’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, çok sayıda hukuk ve insan hakları örgütü temsilcisi ile PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatı Mahmut Şakar da katıldı.
"Ayrımcı bir hukuk uygulanıyor"
Toplantıda SAD (Demokrasi için Hukukçular Birliği) Başkanı Hélène Debaty, ortak bildirgeyi okudu. 22 ülkeden 350 avukatın ortak bildirgesi özetle şöyle:
“Değerli bakan, Abdullah Öcalan ile İmralı Adası’nda bulunan diğer tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın avukat görüş hakları engelleniyor. Öcalan, 7 Ağustos 2019'dan bu yana avukatlarıyla görüştürülmüyor. Diğer tutsaklar da 2015’ten bu yana avukatlarıyla görüştürülmüyor.
“Bu ayrımcı bir hukuktur. 15 Şubat 1999’dan bu yana ayrımcı bir hukuk uygulanıyor. 27 Temmuz 2011’den 2019’da kadar avukat görüşü yasaklandı. Daha sonra 5 avukat görüşmesi oldu. O günden bugüne yasaklar devrede. Öcalan 25 Mart 2021’de telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu da kritik bir süreçte yapıldı. Sosyal ve politik etkilerinin farkındayız.
"CPT, hak ihlali olduğunu söyledi"
“Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT), avukat görüşünün engellenmesi ve dışarıyla bağlantının kesilmesi, uluslararası insan hakları ihlali olduğunu söyledi. Bu uygulamalar, uluslararası kurumların tepkisine neden oldu. Çok sayıda avukat farklı etkinliklerde tepkilerini dile getirdi.
“Türkiye’de 29 baroya üye 775 avukat İmralı’da Öcalan ve diğer tutuklularla görüşmek için başvuruda bulundu. İmralı’da avukat yasağı Birleşmiş Milletler sözleşmesinin de ihlali anlamına geliyor.
“CPT’nin önlemlerine ve Türkiye hukukuna karşı ihlal oluşturuyor. Tutsaklar haklarına saygı duyulmalı. Uluslararası yasalara göre tutsak olan herkes avukat görüş hakkına sahiptir. Bu güvenli bir şekilde yapılmalıdır.
"Görüşmelerin dinlenmesi yasak"
“Bu görüşmeler görülebilir ama dinlenmesi de yasaktır. 16’ncı ilkeye göre de tüm devletler bu görüş hakkına saygı duymalı ve bunu engellememeli. Tüm avukatlar da müvekkilleriyle görüşebilirler. 25’inci maddeye göre Türkiye’de herhangi bir vekalet olmadan tutsaklarla görüşme gerçekleştirilebilir.
“Bizim Türkiye’deki meslektaşlarımızın yürüttükleri bu mücadele, uluslararası hakların uygulanmasına yöneliktir. Tekrar buradan İmralı’da tutulan Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile görüşme hakkımızı yeniden tekrarlıyoruz.
"Türkiye hukuk kararlarına saygı duymuyor"
Toplantıda söz alan Paris ve Brüksel Barosu’ndan Georges Henri Beauthier, uluslararası sözleşmelerin imzalanmasına rağmen avukat görevlerini yerine getirme hakkının engellendiğini belirtti.
Brüksel İlerleme Avukatları Ağı’ndan Selma Benkhelifa, avukat görüşmesinin önemine değindi ve şunları söyledi: “Devletin hukuku yerine getirmesi gerekiyor. Ona karşı mücadele ettiğimizde ve davayı kazandığımızda, devlet karşı fiziki olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Biz avukat olarak hukuki olarak karar çıkmasını sağlamakla sorumluyuz. Fiziki olarak bir şey yapamayız. Hukuk devleti demek, devletlerin yargının verdiği kararlara saygı duymasıdır. Ancak Türkiye hiçbir şekilde hukukun aldığı kararlara saygı duymuyor.”
"Türkiye CPT raporlarının gereğini yapmadı"
Avukat Mahmut Şakar da “Sayın Öcalan ve arkadaşları söz konusu olduğunda Türkiye’de hukuk işletilmiyor” dedi ve ekledi: “Bu konuda CPT 8 kez İmralı’da görüşme gerçekleştirdi, raporlar yayınladı. Ancak Türkiye CPT raporlarının gereğini de yerine getirmemiştir. Bu açıdan uluslararası dayanışma son derece önemli ve anlamlıdır. Tüm meslektaşlarımızın özellikle CPT’ye çağrı yaparak, İmralı Adası’nı ziyaret etmelerini istemeli ve bu konuda basınç yapmalıdır.”
|
(RT)