Uluslararası Dünya Su Günü (DSG) her yıl 22 Mart'ta yerkürenin dikkatini suyun önemine çekmek ve su kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımını savunmak amacıyla kutlanıyor.
Temiz su için bir dünya günü ihdas edilmesi ilk kez 1992'de Brezilya'nın Rio kentinde toplanan BM Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda (UNCED) önerilmişti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 22 Mart 1993'te ilk Dünya Su Gününü belirledi. O günden bu yana her yıl 22 Mart Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. Her yıl suyun belli bir yönü vurgulanıyor.
Birleşmiş Milletler 2011'in temasını suyun dünyada kentler çevresinde büyüyen nüfus için önemini yansıtmak amacıyla "Su ve Kentleşme" olarak belirledi.
DSG 2011'in hedefi kentsel su ve arıtma yönetiminin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve fırsatlara dünyanın dikkatini çekmek. DSG 2011 hem dünyayı kentsel su yönetimi açısından elverişsiz koşullar konusunda uyarmayı hem de karar vericileri bu amansız meydan okumaya yanıt verme fırsatları konusunda cesaretlendirmeyi amaçlıyor.
DSG 2011 başarıları sergileyerek, karar vericilerin reformlar başlatması sürdürmesi ve uzağı gören yaklaşımları benimsemesi konusunda yüreklendirmek istiyor.
22 Mart 2011'den başlayarak DSG kapsamında ortak çabaların yoğunlaşacağı alanlar arasında kentsel su yönetimi sorunları ve bu yaşamsal konuyla başa çıkma konusuna adanmışlık yaratmak, su temini için kalıcı hizmetleri hedefleyen politikaların uygulanmasına ilişkin ortaklıkları kolaylaştırmak, genişleyen düzensiz yerleşmelere güvenli su ve arıtma sağlamak için yenilikçi çözümleri tanıtmak.
DSG'nin ana etkinliği olan 20-21-22 Mart'ta Güney Afrika'nın Cape Town kentinde BM'nin düzenlediği sergi ve konferansın yanı sıra bir diz başka etkinlik ve kampanya da yapılıyor.