Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı’ndaki 530. buluşmalarında 21 yıl önce gözaltında kaybedilen Fettah Erden’i andı, akıbetini sordu ve sorumluların yargı önüne çıkarılmasını talep etti.
Açıklamada, “Bir rejiminin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına bağlı olduğunun en önemli göstergesi; yargı sistemini hukuka uygun işletmesidir. Türkiye'de hukuksuzluğa dayanan bir rejim var. Biz insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları olarak bu hukuksuz rejimin hem tanıkları hem mağdurlarıyız” denildi.
“Bu topraklarda insanlık suçlarını işleyenler yargılanmayacaklarını bilmenin güveniyle davrandılar. İşledikleri suçlarda cezasızlığın devlet geleneği olduğunu bilerek pervazsızlaştılar. Bu insanlık suçlarının kurbanlarından biri de Fettah Erden oldu. Gözaltına alınarak kaybedilişinin 21. yılında Fettah Erden'in akıbetinin açıklanmasını, ceza adaletinin sağlanarak; faillerin yargılanmasını talep etmek için ailesi Cizre'de, biz de Galatasaray'dayız.”
Fettah Erden’in eşi Taybet Erden, Cizre’den gönderdiği mektupla “O gün çocuklarım küçüktü. Bugün hepsi yetişkin insan oldular. Babalarını devletin katlettiğini biliyorlar. Ben ve çocuklarım eşimin kemiklerini istiyoruz. Asla vazgeçmeyeceğiz, adalet istiyoruz” diye seslendi.
Fettah Erden’ne ne oldu?
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına Hepgül Bozoğlu’nun okuduğu açıklamada Erden’in kaybedilişi ve sonrasındaki süreç şöyle aktarıldı:
“45 yaşındaki 10 çocuk babası Fettah Erden Şırnak’ın Güçlükonak Hetma Köyü’nde yaşıyor ve çiftçilikle uğraşıyordu. 1994 yılının Nisan ayında çalışmak için tarlasına gitti. Aynı gün Güçlükonak Jandarma Komutanlığına bağlı askerler köye baskın düzenledi ve tarlada çalışan Fettah Erden'i gözaltına aldı. Erden'in gözaltına alınışına çok sayıda köylü tanıklık etti.
Ailesi onu sormak için Güçlükonak Jandarma Karakolu'na gitti. Fettah Erden'in karakolda olduğu kabul edildi ve ailesine ‘Siz gidin onu daha sonra bırakacağız’ denildi. Fettah Erden bırakılmayınca ailesi tekrar karakola gitti. Bu sefer aile ‘Buradan gidin yoksa sizin de sonunuz iyi olmaz’ diye tehdit edildi ve dövülerek karakoldan atıldı. Fettah Erden'den bir daha haber alınamadı.
Güçlükonak Jandarma Karakolu'ndaki Mehmet ve Ertaş isimli iki subay aileyi ölümle tehdit ederek Güçlükonak'ı terk etmelerini istedi. Bunun üzerine aile İdil'e taşınmak zorunda kaldı. Erden ailesi ağır baskı ortamında yasal takipte bulunamadı.
Olaydan 15 yıl sonra, 2009 yılında Taybet Erden Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak eşinin akıbetinin araştırılmasını ve sorumluların yargılanmasını talep etti.
Fettah Erden'i Güçlükonak Jandarma Komutanlığına bağlı askerlerin gözaltına aldığına dair tanıklar var. Fettah Erden'i Güçlükonak Jandarma Karakolunda gören tanıklar var. Bu tanıklıklar esas alınarak soruşturma derinleştirilmeli ve suçlular tespit edilerek yargı süreci başlatılmalıdır.” (AS)