Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun, 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda "BM üyesi ülkeleri, uluslararası örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını, medyayı ve herkesi Uluslararası Afrika Kökenliler Yılı'nın tanıtımı için anlamlı çabalarda bulunmaya ve nerede ve ne zaman olursa olsun ırkçılığa karşı birlikte mücadeleye" çağırdı.
Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü her yıl 21 Mart'ta kutlanıyor. 1960'ta aynı gün polis Güney Afrika'nın Saharpville kentinde ırk ayrımcı yasaların kaldırılması için barışçı gösteriler yapan halkın üzerine ateş açarak 69 kişiyi öldürmüştü. BM Genel Kurulu, 1966'da 21 Mart'ı ırk ayrımcılığının önlenmesi günü ilan ederek uluslararası camiayı her tür ırk ayrımcılığının ortadan kaldırılması için çabalarını iki katına çıkarmaya çağırmıştı.
O tarihten bu yana Güney Afrika'daki ırk ayrımcılığı sitemi son buldu. Birçok ülkede ırkçı yasa ve uygulamalar ortadan kaldırıldı ve Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Uluslararası Antlaşması'nın yol göstericiliğinde uluslararası bir çerçeve oluşturuldu. Antlaşma neredeyse bütün ükleler tarafından onaylanmanın eşiğinde olsa da hemen hemen her yerde çok sayıda insan, topluluk ve toplum adaletsizlik ve ırkçılığın getirdiği yaftalamalardan acı çekiyor.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin birinci maddesi "bütün insanlar özgür ve hak ve onur açısından eşit olarak doğar" der. Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü bu idealin ilerletilmesi ve korunmasındaki kolektif sorumlukların anımsatılmasını amaçlıyor. (EK)