Bugün 21 Eylül Dünya Barış Günü. “Küresel ateşkes” anlamına gelen Dünya Barış Günü için açıklama yapan PEN Barış Komitesi Başkanı Esra Karaosmanoğlu Bayar barış için “Çok yönlü mücadele gerekiyor” dedi.
“Özellikle bu coğrafyada barışa hiç bu kadar ihtiyaç duyulmamıştı. Anlayış düzeyinin yükselmesi ve barış için edebiyat gerekli ama yeterli değil. Çok yönlü mücadele gerekiyor.
“Dünya Barış Günü” diğer ülkelerde 21 Eylül’de değerlendirilirken, ülkemizdeki barış etkinlikleri 1 Eylül günü yapılıyor. Bu fark Türkiye’deki etkinliklerin dünyada yankı bulmasına engel oluyor. Dileriz 21 Eylül 2015 barış etkinliklerinin birlikte yapılacağı bir gün olur.”
BM: Barış birlikte yürüyeceğimiz bir yol
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da bugün yayınladığı mesajda şunları ifade etti:
"Bugün savaş kışkırtıcıları ve teröristlerin elinde çok sayıda insan acı çekiyor. Onlarla dayanışma içinde olalım. Barış ve güvenlik sosyal ilerlemenin ve sürdürülebilir gelişmenin temel unsurlarıdır. Bu nedenle BM 30 yıl önce insanların barış hakkını kabul etmiştir.
"Birçok ilerleme sağladık. Ama hala yapılacak çok şey var. Aşırıcılığı söndürmek ve çatışmaların köklerini çözmeliyiz. Barış, bugünden başlayarak adım adım ama birlikte yürüyeceğimiz uzun bir yol."
Barış Günü
1981’de BM Genel Kurulu’nun 57. birleşiminde her Eylül’ün üçüncü salı günü “Uluslararası Barış Günü” ilan edildi, bu tarih 2001’de 21 Eylül Barış Günü olarak kesinleştirildi.
Her 21 Eylül’de BM Merkezi’nde üzerinde “Çok Yaşa, Barış!” yazan barış çanı çalınır. Savaşlardaki ölenlerin anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretilmiştir.
BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan 21 Eylül 2005 günü şöyle demişti: “Dünya Barış Günü, tüm dünyada, tüm ülkelerin ve tüm insanların düşmanlıkları ve savaşı 24 saat süreyle durdurdukları, küresel ateşkes ilan edildiği bir gün anlamına geliyor. Ve bu gün tüm dünyada yerel saatle 12’de bir dakikalık saygı duruşu yaptıkları gündür…”
Bu nedenle dünyanın her yerinde yerel saatle saat 12.00’de saygı duruşu gerçekleştirilir. (EA)