Fotoğraf: Canva
FİSA Çocuk Hakları Merkezi tarafından yayımlanan Türkiye'de Çocuğun Yaşam Hakkı 2022 Raporu'na göre 2022'de en az 914 çocuk önlenebilir sebeplerle yaşamını yitirdi.
"Cumhuriyetin 100. yılına girmişken hiçbir çocuk önlenebilir sebeplerle yaşamını kaybetmemeli, 23 Nisan çocuklar için gerçekten bayram olmalı" diyen FİSA'nın raporundan öne çıkan noktalar şöyle:
"Elde ettiğimiz verilere göre 2022 yılında en az;
- 81 çocuk iş cinayetlerinde,
- 62 çocuk intihar sonucu,
- 60 çocuk şiddet sebebiyle,
- 37 çocuk şüpheli ölümler sonucu,
- 30 çocuk bireysel silahlanma nedeniyle,
- 5 çocuk karşıt gruplar arasında çıkan çatışmalarda,
- 4 çocuk doğal afetlerde,
- 2 çocuk patlama/bombalı saldırılarda,
- 541 çocuk ihmal nedeniyle yaşamını kaybetmiştir."
Elde edilen verilere göre Türkiye genelinde en fazla çocuğun yaşamını kaybettiği iller sırasıyla Urfa, İstanbul, Antalya.
Mülteci çocuklar
"2022 yılında en az 14 mülteci çocuk yangınlarda yaşamını yitirirken en az 2 mülteci çocuk gıda zehirlenmeleri sonucu yaşamını yitirdi. En az 19 mülteci çocuğun ise kentsel ve kırsal alanlarda yaşanan ihmaller sonucu boğularak, üzerlerine devrilen cisimler sonucu ezilerek ya da düşerek yaşamını yitirdiği öğrenildi.
"2022 yılında yaşamını yitiren mülteci çocukların en az 14'ü sınırdan geçiş yaparken boğularak yaşamını kaybetti."
Engelli çocuklar
Türkiye'de Ulusal Engelli Veri Sistemine kayıtlı çocuk sayısı yaklaşık 260 bindir. Çeşitli özel gereksinimleri olan çocuklar, temel insan haklarına erişmede birçok engel ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Medya izleme yoluyla elde ettiğimiz verilere göre 2022 yılında en az 13 engelli çocuk; ev kazalarında, yangınlarda ve şiddet sonucu yaşamını kaybetmiştir."
"İfade özgürlüğünün çocukları da özgürleştireceğini biliyoruz"
FİSA Çocuk Hakları Merkezi rapor sonucuna göre şu açıklamayı yapıyor:
"Biliyoruz ki hak ihlalleri raporları konuyu görünür kılarak, kamuoyunun dikkatini çekerek ve devletin yükümlülüklerini hatırlatarak, çocuk haklarına ilişkin politikalarda, otoritelerin tutum ve davranışlarını değiştirmede olumlu yönde değişiklik sağlayabiliyor.
"Elinizdeki rapor, 2022 yılında Türkiye'deki çocukların yaşam hakkı ihlallerini görünür kılmayı hedefliyor. Amacımız; Türkiye'de çocukların yaşam hakkı ihlaline uğramamaları için devletin yükümlülüklerini bir an evvel yerine getirmesine katkıda bulunmak.
"Buradan bir kere daha; bu türlü ihlal raporlarına gerek duyulmadığı, her bir çocuğun barış içerisinde, mutlu, sağlıklı, onurlu ve özgür şekilde yaşayabildiği bir dünya umudumuzu dile getiriyoruz...
"Bu can yakıcı verileri hazırlarken yararlandığımız medya kuruluşlarında çalışan, çocukların yaşadıkları hak ihlalleri haberleştiren, onları takip eden tüm gazetecilere de sonsuz teşekkür ederiz... Basın ve ifade özgürlüğünün çocukları da özgürleştireceğini biliyoruz."
(AÖ)