NGO CSW/NY Amerika’da toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın çalışmaları ile ilerlemesine dair çalışan, raporlar hazırlayan, ödüller veren bir topluluk. 2020 senesi için de dünyanın farklı bölgelerinden ortak dertleri kadınları ileriye taşımak olan beş kadını ve yaptıklarını açıkladı.
Kadınlar Afrika, Asya, Pasifik, Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Karayipler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde faaliyet gösteren çeşitli çalışmalarda bulunuyorlar.
Kadınların siyasetteki varlığını artırmak isteyen Passy Mubalama
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden Passy Mubalama ülkesinde kadın hakları, demokrasi ve insan hakları için mücadele eden ve kendisini demokrasi yanlısı ve kadın hakları aktivisti olarak tanımlayan bir kadın. Mubalama’nın kurucusu olduğu AIDPROFEN, kadınların siyasetteki varlığını destekleyen bir kuruluş.
Mubalama insan hakları alanında lisans derecesine sahip ve kadın haklarını desteklemek için kayda değer çalışmaları mevcut. Washingon DC’de kadınların siyasete katılımlarını artırmak için de araştırmaları var. Kadınların ve kız çocuklarının temel haklarını savundukları bir kadın hareketi oluşturan Mubalama 2019 yılında değişim yaratan beş kadından biri seçildi.
Tekerlekli sandalyede olduğu için kendisini taşımayı reddeden havayolunu dava eden Dwi Aryani
Endonezya’dan Dwi Aryani de toplumsal cinsiyet hareketini oluşturmak için on yıldan fazla bir süredir çalışıyor. Son başarıları yasama reformu, feminist örgütlerle yapıcı bir diyalog ve engelli kadınların liderlikleri konularını içeriyor ve adalet için mücadele ediyor.
2017 yılında tekerlekli sandalyeli olduğu için onu taşımayı reddeden havayoluna karşı açtığı ayrımcılık davasını uzun bir süre sonunda 50 bin dilekçe ile kazandı.
Toplumsal cinsiyet çalışan Anjum Sultana
Kanada’dan Anjum Sultana ülkenin en eski toplumsal cinsiyet eşitliği kuruluşu olan YWCA’nın direktörü. Kadınların ve toplumsal cinsiyet çeşitliliğinin ilerlemesine odaklanan Sultana, Fransa’daki G7 zirvesinde Kanada’yı temsil etti. Toronto Üniversitesi’nde Halk Sağlığı konusunda yüksek lisans derecesine sahip.
Yerli halkın haklarını savunan Rivera Zea
Peru’dan Rivera Zea da ülkesinde ve dünyada en çok tanınan yerli hakları aktivistlerden biri. Kültürel kimliğin onaylanmasını, yerli ve genç kadınların lider olmasını destekleyen bir dernek olan CHIRAPAQ’un kurucusu. 30 yılı aşkın bir süredir CHIRAPAQ organizasyonu başta olmak üzere diğer ağ ve kurumlarda yerlilerin haklarını savunmakta.
Haven For Artists’in kurucusu Dayna Ash
Lübnan’dan Dayna Ash sosyal bir aktivist, oyun yazarı, performans şairi ve Beyrut’ta kar amacı gütmeyen Haven For Artists’in kurucusu. Haven For Artists LGBTQIA+ hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini koruyan ve teşvik eden bir sanat organizasyonu.
Bu 5 kadın 2019’un sonunda değişim yaratan kadınlar olarak anıldı. Ancak adını duymamış bile olsak birçok kadın dünyanın çok farklı yerlerinde çeşitli mücadeleler veriyor. Kadınların cinsiyet rollerinden sıyrılmalarını, LGBTQIA+ bireylerin haklarına erişmelerini ve kadınlara karşı uygulanan birçok teorik ve pratik uygulamanın hala nasıl mümkün olduğunu anlamanın zor olduğu birçok ilkel muamele ve beklentiyi yıkmak için ellerinden geleni yapıyor. (MD/AS)
* Haberi, Merve Demirler bianet için çevirdi.