Türkiye'nin ilk kadın nüfusbilim uzmanlarından Ferhunde Özbay adına verilen Ferhunde Özbay Makale Ödülü başvuruları başladı.
İlki 2018'de "Gecekondu Mahallelerinde Süreğen Göçmenlik Halleri" başlıklı çalışmasıyla Leyla Bektaş Ata'ya değer görülen Ferhunde Özbay Makale Ödülü, Özbay'ın da kuruluşunda bulunduğu Nüfusbilim Derneği tarafından veriliyor.
Son başvuru tarihi 2 Ekim 2020 olarak açıklandı.
TIKLAYIN - Ferhunde Özbay Makale Ödülü'nün İlki Leyla Bektaş Ata'ya Verildi
Bu doğrultuda Nüfusbilim Derneği Türkiye'de nüfusbilim alanına katkı sağlayan genç sosyal bilimcileri teşvik etmek amacıyla Ferhunde Özbay Makale Ödülünü 2020 yılında da vermeye devam ettiğini açıkladı.
Akademik çalışmalarını yürütürken her zaman genç bilim insanları ile birlikte düşünen, tartışan ve üreten bir araştırmacı olan Ferhunde Özbay akademisyen kimliğiyle, Nüfus Etütleri Enstitüsü'nde birlikte çalıştığı hocası Prof. Dr. Nusret H. Fişek'in 1992'de ölümünün ardından şöyle yazmıştı:
"Bilimde yaşa ve titre göre hiyerarşi olmaması gerektiğini, özgür bir düşünme ve tartışma ortamının ne kadar geliştirici olduğunu öğrendim. Gençlere özgüven vermenin başka bir yolunun olmadığını öğrendim. Şimdi bu öğrendiklerimi öğrencilerime aktarmaya çalışıyorum ve yaşım ilerledikçe genç kuşaklarla tartışmanın bana da ne kadar yararlı olduğunu görüyorum."
Ferhunde Özbay Makale Ödülü Başvuru Koşulları
| |
Fehunde Özbay hakkında
Türkiye'nin ilk kadın nüfusbilim uzmanlarından. 1969 yılında Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra 1970 yılında Princeton Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi'nde sosyoloji ve demografi alanlarında çalışmalarda bulundu. 1975 yılında Cornell Üniversitesi'nde tamamladığı çalışmalarıyla sosyoloji doktorası aldı. 1975-1979 yılları arasında Nüfus Etütleri Enstitüsü'nde araştırmacı ve akademisyen olarak çalıştı. Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak dersler verdi. 8 Nisan 2015'te hayaını kaybetti.
Nüfusbilim, göç, aile, kadın emeği, kent, sosyal tarih alanlarında çalıştı. "Women, Family and Social Change" (1990), "Küresel Pazar Açısından Kadın Emeği ve İstihdamı: Türkiye Örneği" (1998), "Türkiye'de Evlatlık Kurumu: Köle mi Evlat mı?" (1999), "Türkiye'de Nüfus ve Kalkınma" (2001) ve kent sosyolojisi ve demografisi ile ilgili makalelerinin derlendiği "Dünden Bugüne Aile, Kent ve Nüfus" (2015) gibi birçok çalışmaya imza attı.
(AÖ)