Haberin İngilizcesi için tıklayın
Meteoroloji Genel Müdürlüğü geçtiğimiz 2020 yılında Türkiye’nin 198 merkezinde sıcaklığın uzun yıllardır kaydedilen sıcaklık ortalamasının üzerine çıkarak ekstrem değerlere ulaştığını duyurdu.
Anadolu Ajansı’nın (AAI aktardığı verilere göre, geçen yıl şubat, mayıs, haziran, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında ekstrem sıcaklık rekorları yaşandı.
TIKLAYIN - 2020: İklim krizi artık evimizde
En yüksek sıcaklık yaşanan noktalar
Ekstrem sıcaklık rekorları en çok eylül ayında kırıldı. Söz konusu ayda 93 merkezde ekstrem sıcaklık kayıtlara geçti. Eylül ayını 63 ekstrem sıcaklık ile mayıs, 33 ekstrem sıcaklık ile ekim ayı izledi.
Geçen yıl en yüksek ekstrem sıcaklık rekoru Yumurtalık, Dalaman, Manavgat ve Boyabat‘ta kırıldı. 2020 yılında en yüksek ekstrem sıcaklık değerleri şu şekilde:
* Büyütmek için tıklayın
Dünyada sıcaklık artışı
Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve uluslararası örgütlerin küresel sıcaklık artışına ilişkin hazırladığı rapor ile Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün (IEP) 2020 Küresel Barış Endeksi raporu iklim krizine ilişkin birbiriyle bağlantılı yeni verileri ortaya koyuyor.
WMO, küresel sıcaklık artışının gelecek 5 yılda 2,7 santigrat derece artışla "tehlikeli" seviyelere ulaşabileceğini söylüyor. IEP’nin raporu ise, hızlı nüfus artışının yanı sıra iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerle birlikte yiyecek ve suya erişim ihtiyacının artmasının, 2050'ye kadar 1 milyardan fazla insanı yerinden edeceğini belirtiyor.
Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2020’deki küresel sıcaklığın rekor sahibi 2016 yılındaki verilerle eşitlenerek en sıcak yıl olarak kaydedildiğini duyurdu.
Yapılan açıklamada, koronavirüs kısıtlamalarının sebep olduğu emisyonlardaki yüzde yedi düşüşe ve gezegenin ısınmasına yol açan El Niño iklim olayının yokluğuna rağmen gezegenin geçtiğimiz yıl endüstri öncesi dönemden 1,25 derece daha sıcak olduğu belirtildi.
Bu değer, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan raporlarda bir eşik olarak görülen 1,5 derece ısınmanın oldukça yakınında olduğumuzu gösteriyor. Ayrıca hazırlanan rapor, geçtiğimiz altı yılın gezegen üzerinde kaydedilen en sıcak altı yıl olduğunu ortaya koyuyor. (TP)