1993 yılında Maslak Oto Sanayi Sitesi'nin hemen yanındaki araba mezarlığında açılan ve kısa sürede kült statüsü kazanan gece kulübü 2019'un anısını canlandıran grup sergisi Zilberman Galeri İstanbul'da açıldı.
Yekhan Pınarlıgil küratörlüğünde gerçekleşen "2019" isimli sergide; Ateş Alpar, Alpin Arda Bağcık, Aïda Bruyère, Guido Casaretto, Isaac Chong Wai, Bawer Doğanay, Memed Erdener, Camille Henrot, Fatoş İrwen, Zeynep Kayan, Maria Klonaris & Katerina Thomadaki, Jaffa Lam Laam, İz Öztat, Furkan Öztekin, Erinç Seymen ve Lucia Tallová'nın eserleri yer alıyor.
25 Kasım'a kadar açık kalacak serginin tanıtım metninde şu ifadeler yer alıyor:
"Doksanlı yıllarda 2019 asla erişilemeyecek bir gelecek gibiydi. Hayal edilemeyecek kadar uzak, uzak olduğu için de olasılıklarla dolu bir tarih. Bir bilim kurgu filmini çağrıştırıyordu. Bugün 2019 hiç var olmamış bir geçmiş gibi. Pandemiye kurban edilmiş, tortu bırakmamış, varla yok arası, bir yıllık zaman dilimi.
"Doksanlı yıllarda 2019 bir gece kulübüydü. Gelecekten alıntı bir özgürlük alanı, rutin ve kontrollü hayatın egemenliğine direnen bedenlerin transa geçercesine dans ettikleri bir vaha. Bugünden bakınca hiç var olmamış gibi. Travesti ninelerin anlattıkları puslu bir hikaye, bir masal, giderek unutulan bir şehir efsanesi.
"Gece insanlığın bilinçaltına giden bir yoldur. Kapkaranlık bir sokak, kasvetli ve ürkütücü bir atmosfer, insanı içine çeken bir masal, hatta bir büyüdür. Yolu sonuna kadar takip etmeye cesareti olanları ağır, metal bir kapı karşılar. Kapının hemen arkası bir cümbüş alanı. Rengarenk ışıklar, sonu gelmez bir ritim, müzik, dans ve trans.
"Zilberman’ın üç mekanında açılan sergi, 2019’un ışığında, 80’lerin sonundan 2000'lerin başına kadar yayılan kısa dönemde, İstanbul'un gece hayatında beliren bu vahaların hafızasını tutmayı hedefliyor. Hafıza derken, akla ilk geldiği gibi, belge toplamak ve rasyonel bir tarih yazımı, kısacası entelektüel bir egzersiz değil. Tamamen tensel belleğe odaklanan öznel bir yolculuğa çıkmak amaç."
(AÖ)