*Görsel: Niklas Elmehed/Royal Swedish Academy of Sciences.
İnsanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacıyla 1901'den beri İsveçli bilim insanı Alfred Nobel adına verilen Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor.
7 Ekim'de Nobel Tıp Ödülü ile başlayan törenler fizik alanında ödüle layık görülen bilim insanının (ya da insanlarının) açıklanmasıyla sürdü.
2019 Nobel Fizik Ödülü uzay çalışmalarıyla tanınan James Peebles, Michel Mayor ve Didier Queloz'a "evren anlayışını genişleten çalışmalarından" dolayı verildi.
Büyük patlama modelini geliştirdi
Ödüle hak kazanan üç bilim insanından James Peebles'in çalışması, evrenin yapısına ve tarihine ışık tuttu ve son 50 yıl boyunca kozmolojinin temellerini attı.
Büyük patlama modeli, evrenin sıcak, yoğun bir toptan günümüzün büyük, soğuk ve genişleyen evrenine yaklaşık 14 milyar yıl boyunca nasıl geliştiğini açıklıyor.
Büyük patlamadan ancak 400 bin yıl sonra, evren berraklaştıve ışık ışınlarının uzayda dolaşmasına izin verecek şekilde şeffaflaştı.
Bugün bu kalıntı radyasyon kozmik mikrodalga olarak taşlanmış olarak bulunuyor.
Evrenin sadece %5'i gözlenebiliyor
Teorik araçlar ve hesaplamalar ile James Peebles bu izleri evrenin doğuşundan yorumladı ve yeni fiziksel süreçler keşfetti.
Peebles, gözlenebilir evrenin sadece % 5'inin yıldızlar, gezegenler ve insanlar olarak bilindiğini keşfetti.
Kalan% 95'i hala tam bir gizem ve fizikçilerin karanlık enerji ya da karanlık madde olarak tanımladığı maddelerden oluşuyor.
Karanlık enerjinin, evrenin genişlemesini artırdığı söylenirken, karanlık maddenin gökadaların etrafına sarktığı görünmeyen ve sadece yerçekimsel çekimi ile kendini gösteren görünmez bir madde olduğu düşünülüyor.
"Bu işe bilim aşkı için girmelisiniz"
Peebles'a bilim insanı olmak isteyen gençlere tavsiyeleri sorulduğunda şu yanıtı vermişti:
Bu işe bilim aşkı için girmelisiniz. Ödüller ve madalyalar çekici ve takdir uyandırıcı ancak bu sizin planlarınızın parçası olmamalı. Bilime, o sizi büyülediği için başlamalısınız.
Nobel Ödülleri hakkındaNobel Ödülü, 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm'de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan dernek tarafından veriliyor. Nobel Ödülü dış nedenler, aday olmamasına bağlı olarak verilmediği yıllardaki para ödülleri, ödülü vermeye yetkili temsilciliklerin fonlarına iade edilmektedir.[9] 1940 ve 1942 yılları arasında II. Dünya Savaşı nedeniyle Nobel Ödülleri verilememişti. |
(PT)