700. haftadan itibaren Galatasaray Lisesi önündeki sessiz oturma eylemlerine izin verilmeyen Cumartesi Anneleri/İnsanları, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nin bulunduğu Çukurluçeşme Sokak'ta 718.basın açıklamasını yaptı.
Eyleme, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Oya Ersoy da destek verdi.
2018 yılının son açıklamasının yapıldığını belirten Cumartesi Anneleri/İnsanları, 2018’de olduğu gibi 2019’da kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini ve Galatasaray’da oturma eylemi yapma talebinden de vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
" Kayıplarımızdan 2019'da da vazgeçmeyeceğiz"
Bu haftanın basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Kayıplar Komisyonu’ndan Sebla Arcan okudu..
“Bugün 2018'in son cumartesi, iki gün sonra yeni bir yıla gireceğiz. Yeni yılda herkes düşlerinin gerçek olmasını diler. Çünkü yeni yıl, insanlar için sevdikleriyle birlikte yaşayacakları yeni başlangıçlar umudu demektir” diyerek sözlerine başlayan Arcan, şunları söyledi:
“2019'a bize 23 yıl ev sahipliği yapan Galatasaray'da olamamanın hüznüyle giriyoruz. 25 Ağustos 2018 tarihinden beri biz taleplerimizi haykırmayalım diye Galatasaray polis ablukası altına alınmış; çelik bariyerlerle çevrilmiş ve ağır silahlı polislerce adeta gözaltına alınmış durumda.
2018 deki son buluşmamızda bir kez daha tekrarlıyoruz:
Bize yönelik denetimden uzak, keyfi bir şekilde uygulanan ve ciddi hak ihlallerine yol açan uygulamalara son verilsin.
Galatasaray'daki polis ablukası kaldırılsın. İfade özgürlüğü mekan seçme hakkını da kapsar 27 Mayıs 1995'den beri buluşma mekanımız olan Galatasaray'da barışçıl açıklama yapma hakkımızın engellenmesine son verilsin. Kayıplarımızın akıbetini açığa çıkartacak, failleri adil bir yargılama sonucunda cezalandıracak siyasi ve adli irade gösterilsin.
Hakikati inkar ederek insanlığımızı değersiz kılmak isteyenlere karşı insan olmanın değerine sahip çıkmayı sürdüreceğiz. Kayıplarımızın ve hiç bir ayrım gözetmeden her insanın yaşamını değerli kılma çabamızdan vazgeçmeyeceğiz.
2019'da da korkunun esaretine karşı umudun özgürleştirici gücüne sarılmayı sürdüreceğiz. Kayıplarımızdan ve onlarla buluşma mekanımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz.”
"2019'da acılarımız son bulsun"
Ardından 1993'te gözaltında kaybedilen Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe'nin ablası Ayşe Tepe konuştu. Galatasaray’da eylem yapmak üzerinden bir inatlaşmaya girmediklerini söyleyen Tepe, şunları söyledi:
“23 yıldır Galatasray Meydanı’na oturuyoruz. Ama 700. haftada saldırıya uğradık, toplantılarımızı İHD önünde yapmaya devam ettik. Bugün görüyoruzki buradaki engeller arttılmış inanın buna gerek yok. Biz anayasall hakkımızı kullanıyoruz. Biz istediğimiz her alanda oturup demokratik hakkımızı kullanabiliriz. Bizim şiddet eylemimiz yok. Bizim için geçen yıllar acılı ve zorlu geçti. Hiçbir yeni yıla çoşkulu mutlu giremedik. Biz 23 yıldır acılar içindeyiz. Biz istiyoruz ki hiç kimse bu acıları bir daha yaşamasın istiyoruz. Biz 2019’da kimsenin kaybedilmemesini, kimsenin acı çekmemesini istiyoruz. Demokrasi, adalet, barış istiyoruz. 2019’da Galatasaray’da oturma talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Biz sizinle inatlaşmıyoruz. Siz de bizimle inatlaşmayın. Bu annelerin çocuklarını arama hakkıdır. Bu ülkeye bu insanlara gelecek kuşaklara yazık etmeyelim. Demokratik taleplere kulak verelim."
“2019’da insan olun”
Tepe’nin ardından İstanbul’da gözaltında işkence ile öldürülen Hasan Ocak’ın kardeşi Ali Ocak konuştu.
Ocak şunları söyledi:
“2018’in son akşamı ve 2017’in son akşamı mumlar yakarak demokrasi dileğimizi söyledik. Ama 2018 yılında oturma hakkımız engellendiği gibi yeni suçların işlendiğini gördük. Bizim hak arayışımız neden engellendi buna yine cevap verilmedi. Hak arma mücadelemize engel olduğunuz için demokrat olma vasfınızı kaybettiniz. Siz utanma duygunuzu da kaybettiniz. Biz 2019’da herkesi insan olarak görmek istiyoruz.” (EMK)