* Fotoğraf: Pixabay
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi “ihbarcılık raporu” hazırlayarak, 2019’da ihbarda bulunanların sayısının bir önce yıla göre yüzde 118 arttığını ortaya koydu.
Akkuş-İlgezdi raporunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk yılı olan 2019’da yapılan ihbarlarda patlama yaşandığını belirterek, “Yeni Türkiye’nin yeni aktörleri ihbarcılar oldu. 2019 yılında günde 483, saatte 20 yeni ihbar yapıldı” dedi.
Raporda, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından kamuoyuyla paylaşılan istatistiklere göre 2019’da Savcılıklara yapılan ihbar sayısının 176 bin 380 olduğu, ancak ihbarların yüzde 72’si için soruşturmaya gerek olmadığına kararı verildiği söylendi.
İlgezdi ihbarların amacının korku ve tedirginlik yaratmak olduğunu vurgulayarak, “FETÖ dönemini aratmayacak biçimde yaygınlaşan ihbarcılık, muhbircilik ya da jurnalcilik artık telafisi mümkün olmayan hak ihlallerini beraberinde getirmekte, adli sisteme olan güveni yok etmekte ve insanların geleceğini karartmaktadır” diye konuştu.
“En fazla ihbarcı İstanbul’da”
Rapora göre 2019’da en fazla ihbar İstanbul’dan yapıldı. Yıl içinde İstanbul’da savcılıklara yapılan ihbar sayısın 17 bin 413’e ulaştı.
Günde en az 48 kişi hakkında Savcılıklara ihbarda bulunulduğu anlamına gelen bu rakamlar, 2019’a Türkiye genelindeki ihbarların yüzde 10’unun İstanbul’dan yapıldığını gösterdi.
İstanbul’da gerçekleşen ihbar sayısı da 2018’de 7 bin 397’ydi. Bu sayı 2019’da yüzde 135 arttı.
“Uzlaşma yerine çatışma körükleniyor”
Raporda ihbarda yaşanan patlamanın gerekçelerini de açıklayan Akkuş-İlgezdi şunları söyledi:
“İktidarın siyasi aygıtları tarafından kesintisiz biçimde pompalanan kutuplaşma söylemleri, yurttaşlar arasında bitmeyen bir kavgaya dönüşmekte, ihbarcılık gibi giderek popüler olan bir uygulama ile uzlaşma yerine çatışmayı körüklenmektedir.
“İhbarcılık mekanizmasının ana hedefi meşru demokratik muhalefeti ülkenin geleceği için bir tehdit olarak göstermektir. Böylece iktidardan farklı düşünen yurttaşlar toplumun bir kesimi için düşmanlaştırılmakta, adalet mekanizması tarafından ise suçlulaştırılmaktadır. İşte bu kronik çatışma ve kavga ortamı, günlük yaşamda artan ihbarcılık dalgasının başlıca nedenidir.” (TP)
* Raporun tamamını okumak için tıklayın.