2016 Nobel Edebiyat Ödülü tüm dünyada daha çok müzisyen kimliğiyle tanınan Bob Dylan’a verildi.
Nobel Akademisi'nin ödüle ilişkin yaptığı resmi açıklamada, Dylan için "Amerikan şarkı geleneğine yeni ve şiirsel bir ifade tarzı getirdi" ifadesi kullanıldı.
11 Grammy
Asıl adı Robert Allen Zimmerman olan ABD’li müzisyen yıllardır sesi, besteleri ve şarkı sözleriyle dünyanın her yerinde hayran kitlesi edindi.
“Huzurevine oranla daha fazla kişinin öldüğü yer” olarak tanımlayacağı üniversiteden atıldığında, henüz 18 yaşında bir gençti.
Dylan hayatını ve kariyerini kaleme aldığı üç ciltlik “Kronikler” adlı bir çalışmaya da imza atmıştı. Sanatçı ilk ciltte büyükannesinin Kars'ın Kağızman ilçesinden olduğunu ve Kırgız soyadı taşıdığını yazmıştı. Dylan, büyükannesinin atalarının ise İstanbullu olduğunu belirtmişti.
"Mr. Tambourine Man'', "All Along the Watchtower", "Like a Rolling Stone" gibi unutulmaz birçok şarkısı ile de hatırlanan Dylan kariyeri boyunca 11 kez Grammy, bir kez de Altın Küre ödülü kazandı.
Resmen açıklanmasa da Dylan'ın 2012'de de bu dalda Nobel'e aday gösterildiği söyleniyordu.
Bob Dylan 1962 yılından bu yana toplam 69 albüm yayınlamıştı. Son albümü 2015'te çıkan “Shadows in the Night” oldu.
Fahri Öz bianet'teki yazısında Dylan'dan İniş-çıkışların, savrulmaların, arayışların müzisyeni ve şairi" diye söz ediyordu.
"Akustik gitardan elektrogitara, oradan klavyeli çalgılara savrulur, roman yazar, resim yapmaya başlar, imajını değiştirip durur; bukalemun gibidir. Dinsel inancında, politik duruşunda ve müzik tarzındaki dönüşleri, savrulmaları kestirmek güçtür. Bir Yahudi olarak doğan şarkıcı, 70li yılların sonunda Hıristiyanlığa dönüş yapmıştır. Politik içerikli göreceli seküler şarkılar yazdığı 60lı yılların tersine 80li yıllarda dinsel uyanışını anlattığı Saved veShot of Love gibi albümlere imza atmış, böylece kendisinden protest tarzda şarkılar yapmasını bekleyen hayranlarını az da olsa küstürmüştü.
"90lı yıllardan başlayarak Dylan gücendirdiği dinleyici kitlesini kazanmaya çalışmaktadır sanki. World Gone Wrong (1993) ile çok iyi kullandığı blues ve folk kaynaklarına başarılı bir dönüş yapmış, 1997'de yılın albümü seçilenTime out of Mind ile yaş yetmiş iş bitmiş diye düşünenleri afallatmış, Love and Theft (2001) ve Modern Times (2006) albümleriyle yeniden parlamıştı.
"Tempest ile sağlam gözlemlere dayalı, sıkı sözlerle örülü, müzik açısından yine geniş bir yelpazeyi kullanarak dinleyenlerinin beklentilerini boşa çıkartmıyor. En azından benim beklentilerime fazlasıyla cevap verdi; Dylan bu albümüyle de olgunluğunun ve şiirsel ustalığının doruklarında koştuğunu bir kez daha gösteriyor." (YY)