KaosGL, 2016 Yılında İşlenmiş Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Araştırması başlattı.
Bu çevrimiçi ankete, 2016 yılı içinde herhangi bir nefret suçuna birebir tanıklık etmiş ya da maruz kalmış herkesin katılımı bekleniyor.
Anket sonucunda elde edilecek bilgiler analiz edilerek cinsel yönelim, cinsiyet kimliği temelli nefret suçlarına dair rapor hazırlanacak.
Raporun ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile paylaşılarak Türkiye için her bakımdan yeterli bir nefret suçları mevzuatı ve politikası geliştirilmesi için harcanan çabalara katkıda bulunması amaçlanıyor.
KaosGL’nin ilk defa 2014’te düzenlediği bu anketin sonucuna göre, o sene boyunca Türkiye genelinde 118’i cinayet olmak üzere toplam 351 nefret suçu vakası yaşandığı, bu 118 cinayetten sadece 31’inin polise bildirildiği, mahkemeye taşınan cinayet sayısının ise sadece dört olduğu tespit edilmişti.
2015’te yapılan anketin sonuçları ise çok yakında yayınlanacak.
Katılımcılardan kişisel bilgi istenmiyor, her şey anonim
Araştırma projesinin koordinatörü Tuna Akpınar, ankete katılacakların kişisel bilgilerinin güvenliği açısından kesinlikle endişe duymaması gerektiğini söylüyor.
Kişisel bilgi paylaşımına dair kaygılar nedeniyle insanların bu tip çalışmalara katılmaktan imtina ettiğini bildiklerini söyleyen Akpınar, “Kaos GL Derneği ile bu form aracılığı ile paylaştığınız bilgiler anonimleştirilecek, kimliğiniz kesinlikle ve tamamen saklı kalacaktır. Sizden adınız veya adresiniz gibi herhangi bir kişisel bilgi talep etmiyoruz” diyor.
Her türlü nefret suçunu bildirebilirsiniz
Akpınar, ankete katılacak olanların kulaktan kulağa yayılan bilgiler ya da internetten okudukları vakaları değil, birebir şahit oldukları ya da yaşadıkları vakaları bildirmelerinin istendiğinin altını çiziyor.
Ankete katılarak tanık olduğunuz cinayet, cinayete teşebbüs, fiziksel şiddet (vurma, tekmeleme, vb), silahla yaralama (bıçak,tabanca, vb), tecavüz, diğer cinsel saldırılar, alıkonulma (kilit altına alınma, tecrit ve benzeri), hakaret veya sözlü saldırı, mal veya mülke tahrip, hasar veya fişleme, takip edilme, şiddet tehdidi, cinsel taciz (saldırı olmaksızın), sağlık hizmetlerine veya diğer kamu hizmetlerine erişim engeli, kolluk kuvvetleri tarafından korunma talebinin reddedilmesi (polis, savcı gibi) ve bunun gibi vakaları anket aracılığıyla KaosGL’ye bildirebilirsiniz.