2017 yılına girerken Avrupa’nın kömürden vazgeçmeye başladığına dair işaretler belirginleşti.
Kasım ayı başta olmak üzere 2016 yılı boyunca birçok Avrupa Birliği üyesi ülke ard arda, kömür kaynaklı enerji üretiminden aşamalı olarak vazgeçildiğine dair duyurular yaptı.
Belçika son santralini kapattı, Portekiz, Finlandiya, Berlin, Fransa ve Birleşik Krallık ise kömürden vazgeçme kararı aldığını açıkladı.
2016 yılı itibarıyla Belçika Kıbrıs, Lüksemburg, Malta ve Baltık ülkelerinin ardından kömüre veda eden yedinci AB ülkesi oldu.
2016 yılında, AB ülkelerinde 12 santralin 20 ünitesi bir daha açılmamak üzere kapatıldı.
İptal edilen projeler
2016 yılında bazı kömürlü santral projeleri de iptal edildi:
- Polnoc, Polonya (6/12): Çevre ruhsatı geri alındı, başa dönüldü
- Socar Aliağa, İzmir, Türkiye (31/10): şirket, finansörlerine proje iptali bilgisi verdi
- Gubin, Polonya (Ağustos): maden ruhsatı askıya alındı
- Plomin C, Hırvatistan (14/06): proje iptal edildi
- DOSAB Kömürlü Termik Santral, Bursa, Türkiye (23/05): proje iptal edildi
Kömürden vazgeçenler
Avrupa İklim Eylem Ağı'nın (CAN Europe), Avrupa’da kömürlü termik santrallere dair hazırladığı özet şöyle:
* 30 Mart 2016’da Langerlo termik santralinin kalan kömürlerini yakmasının ardından, Belçika son kömürlü termik santralini kapattı.
* 13 Nisan 2016 tarihinde, Avusturya’nın en büyük elektrik tedarikçisi Verbund, 2020 yılına kadar fosil yakıt kullanımından vazgeçeceğini açıkladı.
* Birleşik Krallık hükümeti 2025 yılına kadar kömürlü termik santralleri kapatacağı vaadini tekrarladı ve bu hedefini uygulamaya geçirecek politikalar hakkında bir istişare belgesi yayımladı.
* Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande da benzer bir şekilde, Kasım ayında yapılan Marakeş İklim Zirvesi’nde Fransa’nın geriye kalan beş kömürlü termik santralini 2023 yılına kadar kapatacağını tekrarladı.
* Almanya’da 17 Kasım’da Berlin Eyaleti seçimleri yapıldı. Berlin eyaleti koalisyon hükümeti, Berlin şehrinin 2030 yılına kadar kömürden vazgeçeceğini açıkladı. Berlin, kömürü terk etme kararı alan Almanya’daki ilk eyalet.
* 24 Kasım’da Finlandiya Hükümeti 2030 yılına kadar, bazı muafiyetler hariç, enerji üretiminde kömür kullanımını yasaklayan bir yasayı Finlandiya Parlamentosu’na sundu. Kömür kullanımını yasaklayan bu yasa parlamentodan geçtiği takdirde Finlandiya, ulusal yasalarında kömürü terk etmeye yer veren ilk ülke olacak.
* 29 Kasım’da Portekiz Çevre Bakanı, enerji santrallerinde 2030 yılından önce kömür yakmayı durdurma açıklaması yaptı. (NV)