ABD-Meksika sınırında bekleyen Venezuelalı yurttaşlar. (Foto: Carlos Ernesto Escalona / AA)
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında faaliyet gösteren Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Kayıp Göçmenler Projesi kapsamında hazırladığı raporu dün (23 Kasım) uluslararası kamuoyuyla paylaştı.
IOM'un göç yolunda hayatını kaybeden kişileri konu alan raporu, 2014'ten bu yana 50 binin üzerinde insanın göç yollarında öldüğünü ortaya koydu.
Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybeden mültecilerin sayısı en az 25 bin 104 olarak kayıtlara geçti.
Rapora göre, göç yollarında hayatını kaybeden 50 bin kişiden 30 bininin hangi ülke vatandaşı olduğu tespit edilemedi.
Hangi ülkelerden geldiği tespit edilebilen mültecilerin yaklaşık 9 bini Afrika, 6 bin 500'ü Asya ve 3 bini Amerika kıtasındaki ülkelerden geliyordu.
Ölümlerin yarısı Akdeniz sularında
IOM'un paylaştığı verilere göre, göç güzergahlarında hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğu Afganistan, Suriye ve Myanmar vatandaşıydı.
Buna göre, 2014 yılından bu yana bin 795 Afganistanlı, bin 467 Myanmarlı ve bin 118 Suriyeli yurttaş göç yollarında yaşamını yitirdi.
Rapor, göç yollarında yaşanan ölümlerin yarısından fazlasının (25 bin 104) Avrupa ve Akdeniz güzergahında meydana geldiğini de ortaya koydu.
Bu dönemde Amerika kıtasında yaşanan yaklaşık 7 bin ölümden 4 bin 694'ü mülteciler ABD'ye ulaşmaya çalışırken yaşandı. 2014 yılından bu yana ABD-Meksika sınırında 4 binin üzerinde insan öldü.
Rapora göre, Asya'da hayatını kaybeden 6 bin 500 mültecinin yüzde 11'den fazlasını çocuklar oluşturuyordu.
"Çok az tedbir alınıyor"
Raporu kaleme alan araştırmacılardan Julia Black, yazılı açıklamasında, "Her yıl göç yollarında binlerce kişi hayatını kaybederken bu trajedileri ele almak veya önlemek için çok az tedbir alınıyor" dedi.
Black, kişiyi kendi ülkesini terk etmeye zorlayan sebep ne olursa olsun, kimsenin daha iyi bir hayat arayışında ölmeyi hak etmediğini söyledi. (SD)