Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın düzenlediği Davalar Yılı: 2014 başlıklı toplantıda yapılan ortak açıklamada, 2014’te gazetecilerin akreditasyon, yayın yasağı, işsizlik, gözaltı ve fiziksel saldırılarla baskı altına alınmaya çalışıldığı anlatıldı.
Sadece 17-27 Aralık süreciyle ilgili 60’ın üzerinde gazeteciye 100’ü aşkın davanın açıldığı belirtildi.
“Böylesi görülmedi”
Toplantıda konuşan TGS Başkanı Uğur Güç 2014’te 500’ün üzerinde gazetecinin işten atıldığına dikkat çekti.
“Bu kadar gazetecinin mağdur olduğu bir yıl ne Cumhuriyet tarihinde ne de öncesinde görülmedi. Gazeteciler, baskı altına alınarak görev yapmaları engelleniyor. Muhalif kesimlerin sesleri kesilmeye çalışılıyor.
“En kötü olanı da yargıda gazetecilerimiz ceza alıyor, tutuklanıyor.
“Geçtiğimiz yıllarda da birçok arkadaşımız cezaevindeydi. TGS ve TGC başta olmak üzere meslek örgütlerinin mücadeleleri sonucunda meslektaşlarımızı çıkardık. Bizim tarafımız gazeteciliğin tarafıdır.
“Ergenekon’da, KCK’de, Oda TV davalarında gazetecileri nasıl savunduysak yine gazetecileri savunmaya devam edeceğiz.”
“Bilgi edinme kanalları tıkandı”
TGC Başkanı Turgay Olcayto Türkiye’de halkın bilgilenme kanallarının tıkandığını dile getirdi.
“Mahkeme yasaklarıyla halka bilgi ulaşmıyor. Düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller hiç bitmiyor.
“Son günlerde ‘çamur at, izi kalsın’ anlayışı var. Gazetelere baskın düzenleniyor. Nereden bakarsanız bakın, düşünce ve ifade özgürlüğüne getirilen yeni bir engeldir bu.
“Hem kamuoyu üzerinde hem de medya üzerinde korku yaratılıyor. Biz buna korku iklimi diyoruz. İnsanları edilgin kılmaya yönelik davranıştır.
“Makul şüphe uygulaması 4 Aralık’ta Meclis’ten geçti. Makul şüphenin Meclis’ten bu kadar kolay geçmemesi gerekiyordu.
“Gözaltına alınan Ekrem Dumanlı’nın gazetecilikten başka bir işi mi var? Örgüt mü kurmuş? Açıklansın, toplum da bilsin. Makul şüphe mi? Onu da söylesinler.”
217 Gazeteci darp edildi
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş de 2014’te 217 gazetecinin darp edildiğini söyledi.
“2014’te 559 gazeteci, yazar ve medya çalışının işine son verildi.
“83 gazeteci istifa etti. Toplu işten çıkartmalar, yıl boyunca sürdü.
“2010 yılında tutuklu gazeteci sayısı 104 iken Aralık 2014’e kadar bu sayı 19’a düştü. 2009-2013 yılları arasında 200 gazeteci cezaevine girdi, çıktı. 2014’te gazeteciler tutuklanma değil, işsiz bırakılma tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
“30 olay hakkında yayın yasağı getirildi.
“Akreditasyonun sıklıkla görüldüğü bir yıl oldu. Gazete ve televizyonlara çeşitli gerekçelerle haberlerin takip edilmesine izin verilmedi.
“Ağustos ayından itibaren ise; özellikle Zaman ve Bugün gazeteleri, Samanyolu Televizyonu ve Cihan Haber Ajansı'ndan gazetecilerin, resmi basın bildirisi almadıkları belirtildi.
“Cumhuriyet, Agos, Evrensel gazeteleri başta olmak üzere yayın kuruluşlarına ve gazetecilere siber saldırı sıklıkla görüldü.”
60 Gazeteciye 100 Küsur dava
“BirGün, Bugün, Cumhuriyet, Evrensel, Sol, Taraf, Aydınlık, Ulusal Kanal, Zaman Gazetesi’ne ve 60 gazeteciye 17 -25 Aralık operasyonunu haberleştirdiği, köşesine taşıdığı için ceza, tazminat vs. davası olmak üzere 100’ün üzerinde dava açıldı.
“Kimi davalar takipsizlikle sonuçlanırken, kimi davalar devam ediyor.
“Gazeteciler hakkında 18,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
“17- 25 Aralık operasyonuyla ilgili gazeteler aynı zamanda tekzip yağmuruna tutuldu.
“Gazetecilerin önünün kesilmesi, halkın haber almasının önünün kesilmesine neden olur. Madem yolsuzluk iddiası var. Bıraksınlar gazeteciler görevlerini şeffaf bir şekilde yapsınlar.
“Gazeteciler her zamankinden daha fazla dayanışma içinde olmalılar.”
“Ama’lı cümlelerin zamanı değil”
TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli ise cezaevlerindeki gazeteci sayısının yükselmesine izin vermemek gerektiğini ifade etti.
“Geçmişte gazetecilik faaliyetinden ötürü yargılanan meslektaşlarımızı nasıl savunduysak şimdi de savunacağız. Bizler ilkesel davranmakla mükellefiz. Cezaevlerindeki gazeteci sayısı daha yeni 20’nin altına inmişti. Bu sayının yükselmemesine izin veremeyiz.
“Türkiye’nin dünyanın en büyük gazeteci cezaevi olmaması için mücadele etmeliyiz. Şu anda Ekrem Dumanlı ve diğer meslektaşlarımız içeride. Düşüncelerine katılmayabiliriz ancak ifade özgürlükleri için başımızı ortaya koymak mecburiyetindeyiz."
Katılımcılar
TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, TGC Genel Sekreter Sibel Güneş, TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver ve TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. (YY)
TGC ve TGS'nin hazırladığı 2014 / 14 Aralık Davaları Listesi'ne buradan ulaşabilirsiniz.