UNICEF dünyanın çeşitli bölgelerindeki çatışmalarda başvurulan aşırı şiddet, çocukların zorla silah altına alınmaları ve hedef seçilmeleri gibi nedenlerden dolayı 2014’ün milyonlarca çocuk açısından bir dehşet, korku ve umutsuzluk yılı olarak hatırlanacağını belirtti.
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake bu yılın çocuklar açısından yıkıcı bir yıl olduğunu vurguladı.
“Çocuklar sınıflarında öğrenim görürken, yataklarında uyurken öldürüldüler; ana-babalarını yitirdiler, kaçırıldılar, işkence gördüler, silah altına alındılar, tecavüze uğradılar, hatta köle gibi satıldılar.
“Yakın geçmişe bakıldığında, çocukların böylesine bir zulme maruz bırakıldıkları başka bir dönem gösterilemeyecektir.”
230 milyon çocuk etkilendi
Kendi ülkelerinde yerlerinden olanlar ve mülteci konumuna gelenler dâhil olmak üzere Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Güney Sudan, Filistin, Suriye ve Ukrayna gibi ülkelerdeki şiddet dolu çatışmaların ortasında kalan 15 milyon çocuk bulunuyor.
Dünyada yaklaşık 230 milyon çocuk silahlı çatışmaların etkilediği ülkelerde ve yörelerde yaşıyor.
2014’te yüzlerce çocuk okullarından ya da okullarına giderken yolda kaçırıldı.
Silahlı güçler ve gruplarca silah altına alınan ya da kullanılan on binlerce çocuk sözkonusu. Eğitim ve sağlık kurumlarına yapılan saldırılar, okulların askeri amaçlarla kullanılması gibi durumlar birçok yerde artış gösterdi.
Rakamlarla çocukların hali
UNICEF’in verdiği bilgilerin bazıları şöyle:
* Orta Afrika Cumhuriyeti’nde çatışmalardan etkilenen çocuk sayısı 2,3 milyonu buluyor.
Geçtiğimiz yıl içinde 10 bin kadar çocuğun silahlı gruplar tarafından kendi amaçları için kullanıldığı tahmin ediliyor. 430’dan fazla çocuk öldürüldü ve sakat kaldı, ki bu rakamlar 2013 yılı rakamlarının üç katına denk geliyor.
* Gazze’de, yaz aylarında 50 gün süren çatışmalar sonucunda 54 bin çocuk evsiz kaldı. Bu arada aynı dönem içinde 538 çocuk öldürüldü, 3370 kadar çocuk da yaralandı.
* Suriye’deki çatışmalar 7,3 milyon çocuğu etkiledi. Bunların arasında 1,7 milyon çocuk mülteci durumuna düştü.
* Birleşmiş Milletler tarafından yapılan tespitlere göre bu yılın ilk dokuz ayı içinde Suriye’de okullara yönelik en az 35 saldırı oldu, bu saldırılar sonucunda 105 çocuk yaşamını yitirdi, 300 çocuk yaralandı.
* Suriye’de 2,7 milyon çocuğun çatışmalardan etkilendiği tahmin ediliyor.
* Irak’ta sadece bu yıl içinde 700 çocuk sakat bırakıldığı, öldürüldüğü, hatta infaz edildiği ileri sürülüyor.
* Güney Sudan’da 5 yaşından küçük 235 bin çocuğun ileri derecede akut malnütrisyona maruz kaldığı tahmin ediliyor.
* Bu ülkede hemen hemen 750 bin çocuk yerinden edildi ve 320 bin çocuk da mülteci konumunda.
Yeni tehditler
UNICEF 2014’ün çocukların sağlığı ve esenliği açısından önemli yeni tehditlere de yol açtığına da işaret etti.
“Gine, Liberya ve Sierra Leone’de patlak veren Ebola salgını yüzünden binlerce çocuk anasını babasını yitirdi, tahminen 5 milyon çocuk okul dışı kaldı.”
UNICEF bu tabloya rağmen milyonlarca çocuk için yapılan çalışmaların umut verici olduğunu, ancak yeterli olmadığını da bildirdi.
Lake bu durumu şöyle ifade etti.
“Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin 25’inci yıldönümünde, tüm dünyada çocuklar adına sağlanan bunca ilerlemeyi kutlayabilecek durumdayken, başka milyonlarca çocuğun haklarının böylesine acımasızca ihlal ediliyor olması büyük üzüntü verici bir ironidir.
“Şiddet ve travma tek tek çocuklara zarar vermenin ötesinde toplumların gücünü de eritmektedir.” (YY)