Uluslararası Af Örgütü ölüm cezalarının uygulanmasına dair yıllık raporunda 2013'te, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, izole edilmiş bir grup ülkedeki infazların arttığını bildirdi.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty destekli öldürmelerin çoğunluğunun az sayıdaki ülkede gerçekleştirildiğini söyledi.
Raporda idam cezası infazlarında 2013 istatistiklerine göre ilk sırada Çin'in geldiği, ancak veriler saklandığı için sayının bilinmediği belirtildi.
İnfaz sayılarına göre ikinci ve üçüncü sırada İran (en az 369) ve Irak (169) geliyor.
Suudi Arabistan’daki infaz sayısı 79, ABD’deki 39 olarak bildirildi. Somali’de 34 infaz gerçekleştirildi.
Çin muaf tutulursa 2013’te 778 infaz gerçekleşti. 2012’de 682 infaz yaşanmıştı.
Ancak istatistiklere yansıyan rakamlar bunlar olsa da Uluslararası Af Örgütü her yıl binlerce kişinin infaz edildiğine inanıyor.
Avrupa ve Orta Asya
Rapora göre, 2012'de infaz gerçekleştiren çoğu ülkede geçen yıl hiç ölüm cezası uygulamadı. Bunların arasında yetkililerin ölüm cezası kullanımını askıya aldığı Gambiya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan bulunuyor.
Belarus da infaz gerçekleştirmekten kaçındı ve böylece Avrupa ve Orta Asya'da 2009'dan bu yana ilk kez infaz gerçekleşmedi.
Halka açık infazlar
Rapordaki bazı veriler şöyle:
* 20 yıl önce 37 ülke aktif bir şekilde ölüm cezasını uyguluyordu. Bu sayı 2004 itibariyle 25'e, geçen yıl ise 22'ye düştü.
* Son beş yılda sadece dokuz ülke her yıl ölüm cezası uyguladı.
* 2013'te uygulanan yöntemler arasında başını kesme, elektrikli sandalye ile infaz, kurşuna dizme, asma ve zehirli iğne ile infaz bulunuyordu.
* İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan ve Somali'de halka açık infazlar gerçekleşti.
* İnsanlar hırsızlık, uyuşturucu ile ilgili suçlar ve ekonomik suçlar gibi öldürücü olmayan suçlar sebebiyle ölüm cezası aldı.
* Zina ya da dine hakaret gibi aslında hiç suç olmaması gereken eylemler sebebiyle de ölüm cezası verildi. (YY)
Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna buradan ulaşabilirsiniz.