2013 yılına Şişecam ve Hey Tekstil işçileri direniş çadırında gireceklerini açıklayarak herkesi dayanışmaya çağırdı. Bu yıl, farklı sektörlerden işçiler moda defilesinden, Borusan Sanat Evi'ne farklı mekanlarda yaratıcı direnişler sergiledi.
Paşabahçe'yi boykot çağrısı
İstanbul Topkapı'daki Şişecam fabrikasının Eskişehir'e taşınması ve mevcut işçilerin Eskişehir'de asgari ücretle çalıştırılmaya zorlanmasının ardından Kristal-İş üyesi Şişecam işçileri Topkapı'daki fabrikayı işgal etti.
Şişecam işçileri, dün de Taksim'deki Paşabahçe mağazasının önünde toplanarak müşterilere Paşabahçe'yi boykot etmeleri çağrısında bulundu. İşçiler, bugün saat 17:00'de Topkapı'daki fabrikada yılbaşı programı yapacak.
Çoğunluğu kadın 420 HEY Tekstil İşçisi işverenleri Aynur Bektaş ve Süreyya Bektaş tarafından işten çıkarıldı. Aynur Bektaş'a istihdam yarattığı için 2010 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Üstün Hizmet Ödülü verilmişti.
İşçiler, o günden beri yani tam dokuz aydır gerek fabrika önünde gerekse sokaklarda hatta mecliste seslerini duyurmaya çalışıyor. İşçiler birçok kez polis saldırısına uğradı. Hey Tekstil işçileri, işverenin üretim yaptığı Taksim'deki Mango mağazasını da kısa süreli işgal etmişti.
Moda defilesinde Roseteks direnişi
Roseteks firmasında çalışan 381 işçi, iki aylık maaşlarını, ihbar ve kıdem tazminatlarını alamadan işten çıkarıldı. Karşılarında muhatap bulamayan işçiler, sürdürdükleri mücadele sonucunda alacaklarını geri aldı.
İstanbul Moda Haftası'nın yapıldığı İstanbul Modern, Antrepo 3'te, işçiler kapının önüne kırmızı halı sererek üzerinde yürüdüler ve "içeridekileri üretenler bizleriz ama kapının dışındayız, haklarımız gasp edildi. Türkiye'de tekstil gerçeğini defileler değil, kölece çalışma koşulları dayatılan işçiler temsil ediyor" dedi.
THY direnişi işe iadeler başladı
Yedi ay önce, hava iş kolunda grev getiren yasağa ve toplu iş sözleşmesindeki hak kayıplarına karşı başlattıkları direniş nedeniyle 305 THY çalışanı işten çıkarılmıştı. Geçen süre zarfında işten çıkarılan işçiler, tek tek işe iade davalarını kazanmaya başladı.
Borusan Sanat Evi'ni işgal ettiler
Borusan Holding'e bağlı Borusan Lojistik'te sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçiler, Taksim'deki Borusan Kültür ve Sanat Evi'ni işgal etti. Direniş sonunda Borusan, işçileri işe geri almasa da yasal haklarını geri verdi ve şu anda çalışmaya devam eden sendikalı işler üzerindeki baskısını kaldırma sözü verdi.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), performans düşüklüğü nedeniyle Cansel Malatyalı'nın İMO merkez'de yaptığı çaycılık işine son vermişti. O günden beri İMO önünde tek başına direnen Malatyalı, bir ay açlık grevi yaptı. İMO, Malatyalı'nın işe geri almak zorunda kaldı.
Bayrampaşa'da bulunan Akçay Tekstil firmasının patronu ortadan kayboldu; işçiler fabrikayı işgal etti. İşçiler, içeride kalan maaşları ve kıdem tazminatıları için hukuki mücadeleyi sürdürüyor.
BEDAŞ'ta çalışan Enerji Sen'e üye 120 işçi, iki aylık maaşlarını almak için iş bıraktıkları gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. İşçiler, BEDAŞ önünde kurdukları çadırda ve her hafta Taksim'e yaptıkları yürüyüş neticesinde 208. günde işe geri alındı. (NV)