bianet, 2012 boyunca Türkiye gündeminin öne çıkan ya da çıkamayan dertlerine dizi, dosya, mektup ve kampanyalarıyla ortak oldu.
Kürtaj hakkından hapis gazeteci ve öğrencilere, öldürülen gazetecilerden Roboski'de öldürülenlere, anadil hakkından Anadolu halklarının lezzetli çorbalarına, mayın sorunundan fotoğraflarla doğuya kadar birçok konuda gündem oluşturmaya çalıştı.
Hapis gazeteciler "suç"larını anlattı
bianet 2012'nin başında hapis gazetecilere mektup yazdı, hapis gazeteciler de kendilerini, gazeteciliklerini, ''suç''larını, yargı, gözaltı, hapishane ''maceraları''nı anlattı. Mektup gönderen 17 gazeteciden 12'sinin tahliye olmasının sevinci, yeni yıla 67 gazetecinin hapiste girmesi ile gölgelenmeseydi keşke.
21 Şubat Uluslararası Anadil Gününde bianet, günümüzde Türkiye'de konuşulan 20 farklı dilde makaleler yayımladı. Kimisi "anadilimde okurum ama yazamam", kimisi de "yazarım ama dilbilgisi hataları yaparım" dedi. Olsun dedik, zaten amacımız bu değil miydi? Unutturulmuş anadilleri kendi alfabeleriyle hatırlatmak, göstermek. Böylece, Osetçe'den Çingene diline, Türkiye'de konuşulduğundan dahi haberimiz olmayan anadiller bianet'te dile geldi.
Birinci yılını doldurmasına rağmen hala aydınlatılmayan Roboski Katliamı'nda bombalanarak öldürülen 34 insanın hayat hikâyesi Roboski'ye Adalet Platformu tarafından kaleme alındı. "Ben ... Encü'yüm" diye başlayan mektuplar 34 gün boyunca her gün bianet'te yayımlandı.
bianet mayınlara karşı paçaları sıvadı
4 Nisan Uluslararası Mayın Bilincini Geliştirme gününde mayınların neden olduğu acı ve kayıplara son verilmesi için dünya çapında pantolonların paçasını sıvayarak "Bacağını Ödünç Ver" kampanyası yapıldı. bianet ekibi de eline kamerayı aldı, paçaları sıvayarak kampanyaya destek verdi.
Kürtaj hakkı için "Benim Bedenim Benim Kararım" dedik
bianet kadınları ve erkekleri, mayıs ayında kürtajın fiilen yasaklanmasını öngören kürtaj yasası tartışmalarına karşı, tüm bireylerin tepkilerini açıkça ve kolayca dile getirmeleri adına bir kampanya başlattı. "Benim Bedenim Benim Kararım" sloganıyla tanınan kampanyaya herkes istediği cümleyi istediği dilde yazarak bir fotoğrafla katıldı.
Kampanyaya Türkiye'den ve dünyadan birbirinden yaratıcı binlerce fotoğraf geldi; hatta katılım o kadar yüksekti ki ilk gün açtığımız site bu yükü kaldıramadı. Tüm bianet ekibi, günlerce uyumadan çalıştık, katılımcılarımız da usanmadan fotoğraflarını göndermeye devam etti. Kürtaj yasağını hep beraber rafa kaldırdık.
Meçhul öğrencilerden mektuplar
Parasız eğitim istemek, puşi takmak, ideolojik halay çekmek suçlarından bazılarıydı. Hapis öğrenciler, içeride bir yandan sınavlarına hazırlanırken dışarıya da mektuplar yolladı. bianet, Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi'nin (TODİ) çağrısıyla hapisteki öğrencilerin gönderdiği mektupları yayımladı.
Öğrenciler mektuplarında tıpkı hapisteki gazeteciler gibi "suçlarını" anlattı. Maalesef, tahliye olanların dışında yüzlerce öğrenci, 2013'e eğitim haklarından mahrum edilerek "mahpus" olarak girecek.
Öldürülen gazeteciler ve cezasızlık
Habere giderken tedirgindiler. Kaçırılabilir, kaybedilebilir veya öldürülebilirlerdi. Tehdit edildiler. "Kaleminiz kırılacak" yazan notlar aldılar, gözaltında kendilerine "Bırak o işi" denildi. Bırakmadılar. Öldürüldüler.
bianet, "Öldürülen Gazeteciler ve Cezasızlık" yazı dizisinde 1990-2007 yılları arasında öldürülen 20 gazetecinin hikayesini anlattı. Gazetecilerin aileleri, arkadaşları ve avukatları öldürülen gazetecilerin hikayelerini anlattı.
Kış günlerinde çorbaların kardeşliği
Hep içimiz kararmasın, biraz da içimiz ısınsın dedik. Kış günlerine girerken, Anadolu topraklarında yaşayan halkların çorba tariflerini derledik. Romanların Kıtlık Çorbası'ndan Süryanilerin Gabulası'na birbirinden leziz çorbaları, ağzımızın suları akarak iştahla yayımladık.
Çocukların gözünden fotoğraflar
Şırnak, Batman, Van, Mardin ve Yüksekova'dan 59 çocuk ve genç kendi yaşadıkları yerleri ve kendi hikayelerini fotoğraf aracılığıyla anlattı. Kimi mahallesindeki bakkalı, kimi düğünlerini, kimi peynir yapımını anlattığı fotohikayeler, Anadolu Kültür tarafından Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan kitaptan alınarak, bianet'ten dizi olarak yayımlandı. (NV)