Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı’nın (UNHCR) dün yayınladığı Küresel Eğilimler 2012 raporuna göre, dünya ölçeğinde her gün ortalama 23 bin kişi savaş ya da yaşadıkları zulümden korunmak için evlerini terk etmeye zorlanıyor.
Sığınmacıların ve ülke içi mültecilerin sayısı 1994’den beri görülen en yüksek sayıya ulaşmış durumda.
Raporda, Suriye’deki içsavaşın başı çektiği faktörlerin, dünyada 45.2 milyondan fazla insanın yer değiştirmesine sebep olduğunu belirtiyor. Bu sayı 2011’in sonunda 42.5 milyondu.
Ortalama 7.6 milyon yeni insan, savaş ya da yaşadıkları zulümden ötürü göç etmek zorunda kaldı. Bunlardan 1.1 milyonu sığınmacı ve kalan 6.5 milyonu kendi ülkesi içinde yer değiştirmek zorunda kalan mülteciler.
1.1 milyon sığınmacı 1999’dan bu yana kaydedilen en yüksek sayı.
Savaş göçü getiriyor
Birleşmiş Milletler’in raporunda, insanların göç etmek zorunda kalmasının en önemli nedeni olarak savaşlar gösteriliyor.
Sığınmacıların yüzde 55’i savaştan etkilenen ülkeler olan Afganistan, Somali, Irak, Suriye ve Sudan’dan.
Rapor ayrıca, Mali’den Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne ve Sudan’dan Güney Sudan ve Etiyopya’ya sığınan mültecilerin yüksek sayılara ulaştığının da altını çiziyor.
Mültecilerin yüzde 46’sını 18 yaş altı çocuklar oluşturuyor. Ayrıca ailesinden ayrılan ya da refakatsiz çocuk mülteci sayısının 2012 yılında 21 bin 300’e ulaştığı belirtiliyor. Bu sayı bugüne kadarki yıllık raporlarda belirtilen en yüksek sayı.
Ez fazla mülteci Afganistan’dan
Afganistan 32 yıldır en çok mülteci gönderen ülke konumunda. Dünyadaki her dört mülteciden biri Afganistanlı.
Bu mültecilerin yüzde 95’i Pakistan ya da İran’a sığınmış durumda.
2012’de en çok mülteci veren ikinci ülke ise Somali. İstatistiklere bakılırsa Somali’den başka ülkelere giden mültecilerin sayısında 2012’de azalma var.
Irak ise 2012 sonu itibariyle en fazla mülteci veren üçüncü ülke durumunda.
UNHCR’in raporu Avrupa’daki mülteci nüfusunda yüzde 16’lık bir artış olduğunu gösteriyor. 2012 sonu rakamlarıyla Avrupa’daki mülteci sayısı 1.8 milyon.
Bu artışın ana nedeni olarak Türkiye’ye sığınan yüzbinlerce Suriyeli mülteci görülüyor.
Sığınmacıları kabul eden ülkelerin başında ise Pakistan geliyor. En fazla sığınmacı kabul eden ülkeler sıralamasında Pakistan’ı İran ve Almanya izliyor. (GD/YY)