Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, 29 Mart yerel seçimindeki yolsuzluk ve hata iddialarının ardından, oy verme ve sayma sisteminin bunlara fazlasıyla açık olduğunu ve elektronik oy verme sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.
Partiler, yerel seçimde, 20'ye yakın ilde itiraz ettiler. Erken seçim olmazsa, takvimdeki bir sonraki seçim 2011'de yapılacak olan genel seçimler.
bianet'in görüştüğü Tekin, çöpte bulunan oy pusulaları olduğunu, oy sayma ve tutanak birleştirme işlemleri sırasında müdahale yaşandığına dair bilgileri olduğunu söyleyerek "Elektronik oy sisteminde de yolsuzluk, sisteme izinsiz giriş ihtimalinden söz edilebilir. Ama yolsuzluklar şimdiki sistemde yapılabilenlerin milyonda biri olur. Hükümet e-devlet diye övünüyor" diyor.
Tekin, geçersi oy sayısının fazlalığına da dikkat çekti. İlk oy sayımına göre, 29 Mart'ta sandık başına giden 50 seçmenden birinin oyu geçersiz sayıldı. Tekin'e göre elektronik oy kullanma sistemi bu yüksek oranı da aşağı çekecek.
Tekin mevcut sistemdeki aksaklıkları ve 29 Mart'ta yaşananları şöyle sıraladı.
Elektrikler neden kesildi: 29 Mart'ta bazı yerlerde elektrikler kesildi, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sayıları aktardığı elektronik sistemi tıkandı. 22 Temmuz 2007'de bu sistem işledi. Neden 29 Mart'ta gece yarısı elektrik kesildi ve sistem çöktü? YSK önlem alamaz mıydı? Oy verilen bütün okullara bir jeneratör koymak zor mu? Elektriklerin kesildiği yerlerde, oy torbaları çalınmış, rakamlarla oynanmış olabilir.
Oy pusulaları sorunlu: Uzun oy pusulaları sorunlu. Seçmen adayını ya da partisini bulmakta zorlanıyor. Bir zarfa birden çok pusula konması gerekiyordu. Bütün bunlar, katlama ve zarfa yerleştirmede mürekkep bulaşmasına neden olabiliyor. Sonuçta o oy geçersiz sayılabiliyor. Bazı yerlerde adayı olmayan parti oy pusulasında yer aldı.
Engelliler oy kullanamadı: Binlerce engelli yurttaşımız, okul binaları uygun olmadığı, asansör olmadığı için oy kullanamadı. (TK)