İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türkiye'nin yeni, sivil bir anayasa ihtiyacı olduğunu söyledi; ama bunun ancak 2011'deki genel seçimlerden sonra yapılabileceğini ima etti.
Atalay, bugün demokratik açılımla ilgili Ankara'daki basın toplantısında, gazetecilerin sorusu üzerine anayasa değikliğine değindi; şunları söyledi:
"Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Bunu herkes söylüyor. Demokrasi için sivil anayasa yapılması gerekiyor. Hepimizin isteği bu. Meclis'in, partilerin bu konuda ciddi bir mutabakatı görünmüyor. Ama bu sürece dönük bir ciddi talebimiz yok. Ama mutlaka yapılmalı. Bundan sonra siyasetin ana gündem maddesi bu olacak. Seçime kadar bir şey olmasa da, önümüzdeki seçim adeta bir anayasa seçimi olacak. İşaretleri şimdiden görülüyor."
Erdoğan: Türkiye referanduma alışsın
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Hürriyet'ten Enis Berberoğlu'na verdiği röportajda, konuya değindi; dar kapsamlı bir anayasa değişikliğinin referandum yoluyla mümkün olabileceğinin işaretlerini verdi.
Röportajın bu bölümü şöyle:
Referandum süresi 120 günden 45 güne düştü, Anayasa değişikliği mi planlıyorsunuz?
Kısmi bir Anayasa değişikliği olabilir. Bunun ilk adımı olarak referandum süresi kısaldı. Türkiye referanduma alışsın. Bizde referandum zor oluyor. Geçmişte referandumlara pek başvurulmuyordu.
Anayasa paketinde neler olabilir?
Siyasi partiler yasa ve Anayasa düzenlemeleri yapmakla mükellef. Mevcut şartlar çok detaylı değişikliğe imkan vermiyor. Anayasa'da yapılacak değişikliklerle ilgili olarak 2007 yılında çalışma başlattık. 14 Mart süreciyle kesintiye uğradı. Ama çalışmalarımızı sürdürdük. Şöyle adım olacak dersem yanlış olur. Bir hazırlık mevcut.
Uzlaşma olacak mı?
Toplumdan talep geliyor, konsensus parlamento içinde olursa, Baykal'ın anladığı alamda konsensus değil. Çünkü uzlaşmadan ne anladığını bir türlü açıklamadı. Yüzde 100 uzlaşma olur diye bir iddia içinde değiliz. Uzlaşma yönünde çaba gösteririz kim uzlaşma adımı atarsa biz de atarız. Daha önce Anayasa değişikliğiyle ilgili uzlaşma komisyonu oluşturalım dedik. CHP üye vermedi.
Meclis Başkanı 12 maddelik değişiklik temenni ettiğini açıklamıştı.
Değişiklik geniş olmaz. Muaccel (acele, hemen gereken) olması gereken çalışma gündeme gelebilir. Meclis'i günlerce meşgul edecek paket olmaz. En basit değişiklikler de çalışmaları kilitliyorlar. Madde sayısı az olan bir Anayasa değişikliği yapabilir.
Türkiye milletvekilliği olur mu?
Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nda yapılacak değişiklik konsensusa bağlı. Hangi konuların gündeme geleceğini diğer partilerin yaklaşımı belirler. (TK)