OCAK
1 Ocak: Selim Eyüboğlu ve Sevgi Ortaç'ın oyuncu Evrim Kaya ile hazırladıkları 'Oda Arkadaşları' sergisi, Galeri Splendid'de açıldı. Sergi, aynı evi paylaşan iki kadının gündelik hayatından kadrajları seyirciyle buluşturuyordu.
2 Ocak: Kadınların Medya İzleme Grubu MEDİZ 1 erkeğe Karşı 50 sarışın kadının yarıştığı Mehmet Ali Erbil'le 50 Sarışın" gibi programlara mahkum olmaktan bıktığını söyleyerek "MEDİZ Zekasına Güvenen 50 Erkek Mizahçı Arıyor" ilanı verdi.
2 Ocak: Yeni yılı Taksim'de karşılayan kadınlar yine tacize maruz kaldılar. Bir kadın gazetecilere röportaj verirken bir başkası ise İstiklal Caddesi'nde yürürken taciz edildi. Tacizcilerden biri gözaltına alındı.
6 Ocak: İsrail'de farklı görüşlerden ondan fazla kadın hakları örgütü ortak bir açıklamayla çatışmalara derhal son verilmesini ve barış görüşmelerinin başlamasını istedi. Yapılan açıklamada "En yüksek bedeli kadınlar ve egemenlerin dışladığı ötekiler ödüyor." dendi.
9 Ocak: MHP, Tayyip Erdoğan, Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli'yi aynı karede kol kola gösteren kolaj kampanya afişi nedeniyle KA-DER'e açtığı davayı kaybetti. Yerel seçimlerde yüzde 50 kadın kotası talep eden afişlerde siyasetçiler 'Üçümüz de erkekleri seçtik' diyordu.
11 Ocak: Nepal'de kadın hakları savunucusu Gazeteci Uma Singh, bir grup erkeğin saldırısı sonucu öldürüldü. Katmandu'da yerel bir radyo istasyonunda çalışan Singh, bölgede uygulanan bir çeşit "başlık parası" geleneğine karşı yazdığı yazılarla tanınıyordu.
12 Ocak: 7-14 Mayıs 2009 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 12. yılında "12 Eylül'ü unutmamak ve unutturmamak" amacıyla, kadınların o döneme ilişkin duygularını, yaşanmışlıklarını aktardıkları Mektup Sergisi için çağrıda bulundu.
13 Ocak: Denizli'de üniversiteli kadınlar tecavüze karşı eylem yaptı. Pamukkale Üniversitesi Kadınlar Grubu, evine giderken kaçırılarak tecavüze uğrayan üniversiteli arkadaşlarına destek için eylem düzenledi.
13 Ocak: Uçan Süpürge, belirlediği 10 kentte, yerel seçimleri kadın gözüyle izleyecek muhabirler aramak üzere yola çıktı. Yerel seçimleri Eskişehir, Bursa, Zonguldak, Kayseri, Gaziantep, Hatay, Adana, İzmir, Muğla ve Mersin'de izleme kararı alan Uçan Süpürge, seçimlerin öncesi ve sonrasını toplumsal cinsiyet bakış açısıyla izleyip haberleştirdi.
15 Ocak: CHP'li milletvekili Gaye Erbatur Meclis'te erken yaşta evliliklerin araştırılmasını talep etti. Erbatur önergesinde Türkiye'de her üç evlilikten birinin erken evlilik olduğunu söyleyerek durumun ciddiyeti hakkında siyasetçileri de uyardı.
20 Ocak: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Girişimcilik yoksa zenginlik de yok. Türkiye'ye baktığımız zaman nüfusumuzun yüzde 50'sinden biraz azı erkek nüfusu. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin firma çıkartmışız. Bunun da yüzde 99'dan fazlası erkek girişimci ağırlıklı" dedi.
23 Ocak: Milletvekili Gaye Erbatur, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekerek önlem alınıp alınmadığını sordu. Kamu personeline verilen eğitimin sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.
29 Ocak: Kadın Koalisyonu Ankara'da MHP, CHP ve AKP önünde yerel seçimlerde kadın aday oranlarının azlığını protesto ettiler, "Siyasi partilerin ve adayların kadınlara ne vaat ettiklerini açıkça göstermelerini istiyoruz" dedi.
30 Ocak: Mor Çatı gönüllüsü feminist Ülfet Taylı kadınların Beyoğlu Belediye Başkan adayı oldu. Taylı için destek kampanyası başlatan kadınlar "Ancak feminist siyasetle sorunlarımız dile getirilir" diyerek destek çağrısında bulundu.
ŞUBAT
2 Şubat: KA-DER, Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nu 5 Şubat'ta Meclis Genel Kurulu'nda oylayacak partilere çağrı yaptı: "Kadın hareketinin uğraşı sonuç verdi. Kadın vekillerin çoğalması işe yaradı. Şimdi komisyon bu haliyle ve 'oybirliğiyle' kabul edilsin."
2 Şubat: Sosyalist Feminist Kolektif tarafından hazırlanan üç aylık Feminist Politika dergisinin ilk sayısı çıktı. Derginin ilk sayısında, yerel seçimler, kentsel dönüşüm, kriz, erkek şiddeti, kadın emeği, annelik, homofobi, güncel sanat, Türkiye'den ve dünyadan haberler yer alıyor.
4 Şubat: Anayasa Komisyonu, Meclis'te Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu kurulmasına ilişkin teklifi onayladı.
9 Şubat: İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi, birlikte olduğu Sevgi T.'nin 12 yaşındaki kızı B.İ.Y.'ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan Ekrem Bekdemir'i (50), 30 yıl hapis cezasına çarptırdı.
11 Şubat: Meclis'te kurulacak komisyonun adı 'Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu' oldu.
13 Şubat: Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 13 Şubat - 1 Mart 2009 tarihleri arasında İsveç Kültür Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen "Bergman ve Kadınlar" adlı film programı ile 1950'lerden 1970'lere kadar uzanan ve değişik kadın ana karakterlerin hikayelerini sinemaseverlerle buluşturdu.
13 Şubat: Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu bir açıklama yayınladı: "TBMM'de 'Kadın-Erkek Eşitliği' Komisyonu kurulmasının onaylanması için yapılan oylama öncesi gerçekleştirilen son dakika operasyonuyla komisyonun adının 'Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu' olarak değiştirilmesinin kadın-erkek arasında sadece fırsat eşitliliğinin değil, sonuçlardaki fiili eşitliğin de gerekliliğini vurgulayan 'Eşitlik Komisyonu' olarak adlandırılması gerektiğine inanıyoruz."
14 Şubat: Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün 'Türkiye'de Kadının Durumu' raporu, yaklaşık 6 milyon kadının okuma-yazma bilmediğini, kadın yönetici oranının yüzde 6'yı aşmadığını, çalışan kadınların yüzde 64'ünün hiçbir sosyal güvenlik kaydı olmadığını ortaya koydu.
15 Şubat: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk İş) çağrısıyla Kadıköy'de düzenlenen mitinge katılan kadınlar "Krizin faturasını kadınlar ödemeyecekler" dediler. Feminist Kolektif "Emeğimiz Bizimdir" pankartıyla yürüdü.
16 Şubat: Avrupa'nın en önemli film festivallerinden biri olan Berlin Film Festivali'nin (Berlinale) büyük ödülü olan ve en iyi filmle verilen Altın Ayı'yı, yönetmenliğini Perulu yönetmen Claudia Llosa'nın yaptığı, festival tarihinde programa kabul edilen ilk Peru filmi olan ve gizemli bir hastalığa yakalanmış genç bir kadının hikayesini anlatan La Teta Asustada / Acı Süt aldı.
18 Şubat: Adli Tıp Kurumu, DNA testleri sonucunda Pippa Bacca'nın tecavüz edilerek öldürülmesi olayının faillerinin üç kişi olduğunu belirledi.
19 Şubat: Kadir Has Üniversitesi ve Avusturya Liseliler Derneği Kadın Platformu'nun birlikte düzenlediği "Kadın, Ekonomi ve Politika Konferansı" İstanbul'da yapıldı. Konferans Politika, Ekonomi ve Sosyal Sorumluluk olmak üzere üç ana başlıkta gerçekleştirildi.
20 Şubat: Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nde yapılan seçimlerde meclis başkanlığına Özden Çokdeğer geldi. 118 yıllık İzmir Ticaret Borsası ise tarihinde ilk kez bir kadın başkan seçti: Işınsu Kestelli 51 üyeden 42'sinin oyunu alarak başkan oldu.
20 Şubat: Opera sanatçısı Ayhan Aydan, İzmir'in Çeşme ilçesi Alaçatı beldesindeki evinde 85 yaşında yaşama veda etti.
23 Şubat: Akademi ve SİYAD yılın en iyilerini seçti. Oscarlarda kadın oyuncu ödüllerini Kate Winslet ve Penolope Cruz alırken, yalnızca bir kadın yönetmene ödül verildi. SİYAD Türk Sineması Ödülleri'nde ise Natali Yeres, Tülin Özen ve Hatice Arslan ödül aldı.
25 Şubat: 'Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu' kuruldu. Kadın örgütlerinin tepkisine rağmen komisyonun adındaki 'fırsat eşitliği' vurgusu aynen korundu.
25 Şubat: Almanya'da, zorla evlilikler ve entegrasyon sorunu üzerine çalışmaları bulunan yazar ve sosyolog Necla Kelek, filozof Hildegard-von-Bingen adına düzenlenen ödülün bu seneki sahibi oldu. Almanya'da yayıncılık alanında verilen 10 bin avroluk ödül 12 Eylül'de Mainz'daki törende verildi.
MART
1 Mart: MHP Mamak Kadın Kolları Başkanı Zöhre Yıldırım, CHP'ye geçti. Yıldırım "CHP'nin Mamak'ta gerçekleştireceği projeleri çok inandırıcı ve olumlu buldum, halkla beraber olduklarını gördüm" dedi.
2 Mart: Ev eksenli çalışanlar Türkiye Homenet Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası Girişimi çatısı altında görünür olmak, kabul edilir olmak, güvenceli çalışmak talepleriyle örgütleniyor. Kadınlar sendika kurulacağını açıkladı.
4 Mart: Rusya'da Yüksek Mahkeme, Anna Klevets adlı 22 yaşındaki öğrencinin metro makinisti olmak için yaptığı başvuru sonucunda kadınların metro treni kullanamayacağı yönünde karar aldı.
4 Mart: Ankara Seymenler Kulübü, kadınların kendi aralarında, kına gecelerinde oynadıklarını ancak seymenlerle beraber oynayamayacağını söyledi.
4 Mart: "Herhangi bir cemaatin, herhangi bir grubun, herhangi bir elit takımın, zümrenin partisi değiliz. Çarşaflısı da, Alevisi de, Sünnisi de bu cumhuriyetin eşit ve özgür vatandaşlarıdır" diyen Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, gey ve lezbiyenlere parti kapılarını kapattı. Kurtulmuş, "gey-lezbiyen evlilikleri gibi insan doğasına aykırı gelişmelerin aile değerlerinde çözülmeye yol açtığını" söyledi.
5 Mart: Burkina Faso'dan Ermenistan'a 32 ülkede 8 Mart Dünya Kadınlar Günü resmi tatil olarak kutlanırken, milletveki Gaye Erbatur "Meclis'te en azından yüzde 30'u bulsak 8 Mart da tatil olur" diyerek kadın temsilinin kadın konularını gündeme getirmenin önünde engel olacak kadar az olduğuna dikkat çekti.
5 Mart: İtalyan Parlamentosu'nda milletvekili olan ana muhalefet Demokrat Parti üyesi Anna Paola Concia ve Avrupa Sosyalist Partisi üyesi Donata Gottardi, başbakan Silvio Berlusconi hakkında sık sık dile getirdiği kadınları aşağılayan sözlerinden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayette bulundu.
8 Mart: Dünya Kadınlar Günü nedeniyle pek çok ilde eylemler, etkinlikler yapıldı. Ankara'daki mitingde kadınlar sokaklarda güvenle yürümeyi, sabaha kadar ulaşım sağlanmasını talep ettiler. feministBiz'in Ulus'ta düzenlediği eylemin hedefi, kadınların tacizler nedeniyle artık gidemez hale geldiği Ulus'ta seslerini duyurmaktı. İstanbul'da ise İstiklal Caddesi'nde toplanan 500 kadın yürüyüş yaptı, geceleri de sokakları da terk etmeyeceklerini duyurdu.
9 Mart: "Ötekinin Ötekisi: Ermeni Kadınlar" panelinde konuşan yazar Karin Karakaşlı, "Her kimlik bedel ve emek istiyor" dedi. "Kocam her başarımdan kendisine pay çıkartıyor" diyen Kayuş Çalıkman Gavrilof da kadınların ancak örgütlenerek kazanacaklarını söyledi.
10 Mart: Kendisini rahatsız eden bir erkek hakkında suç duyurusunda bulunan 28 yaşındaki transeksüel Ebru Soykan bir erkek tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Düzenlenen eyleme katılan Zeynep Tanbay, Ayça Damgacı, Ümit Şahin gibi isimler eşcinsel ve transeksüellere yönelik şiddeti protesto etti.
11 Mart: Eskişehir'de feminist tiyatro topluluğu Kendine Ait Bir Tiyatro, oyunlarını kantinde, sahnede, sokakta sergiledi. Oyun, insanlığa zarar veren silah gibi aletleri erkeklerin, kadınların ise üretimi sağlayacak aletleri icat ettiğini anlatıyor.
12 Mart: Trabzon Kadın Platformu'nun başlattığı 40 Mahalle 40 Kadın Muhtar Kampanyası sonucu 12 kadın, mahallelerinde muhtarlığa aday oldu. Toplumsal cinsiyet dahil birçok konuda eğitim alan adaylar seçimlere el birliğiyle hazırlandı.
13 Mart: Milletvekili Şerafettin Halis, milli eğitim bakanına, Tunceli'de bir kadın öğretmene "O küpeyi çıkar, yoksa seni başka bir şey sanırlar" diyen il milli eğitim müdürü Mehmet Yıldırım hakkında adli ve idari soruşturma açmayı düşünüyor musunuz diye sordu.
15 Mart: İstanbul'da yapılan "Yerel Seçimlerde Feminist Sözümüz Var" panelinde, akademisyen, işçi, feminist, yerel yönetici adayı, cumartesi annesi, hak savunucusu yirmiyi aşkın kadın yerel siyaseti ve mücadele deneyimlerini konuştu. Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu'ndan Esen Özdemir "Tecavüz kriz merkezlerinin ve acil danışma hatlarının kurulması taleplerini yükseltmeyi düşünüyoruz" dedi.
19 Mart: Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi'nden Serap Güre, devlet bakanı Mehmet Şimşek'in işsizliğin artmasının sebebi olarak krizde kadınların iş aramasını göstermesine tepki verdi: "Hükümet işsizliğin bahanesinde kadınlarda arayacağına kadınlar için istihdam yaratsın."
26 Mart: Pippa Bacca davası sanığı Murat Karataş'ın yargılandığı davanın duruşması yapıldı, kadınların müdahillik talepleri yine reddedildi. Dava 22 Nisan 2009 tarihine ertelendi.
27 Mart: Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği, seçmenlere çağrı yaptı: "AKP yüzde 0.61, CHP yüzde 2.34, MHP yüzde 1.32, DSP yüzde 4.6, DTP yüzde 11.9 oranında kadın aday gösterdi. Liderler bir kez daha erkekleri seçse de tüm seçmenleri kadınlara oy vermeye" çağırıyoruz."
30 Mart: Kadın Eserleri Kütüphanesi'nin yaklaşık dört yıllık çalışma sonunda tamamladığı
Kadın Konulu Kavramlar Dizini/Thesaurus çıktı. Bu yayın, kadın alanında çalışmalara ilişkin bilginin indesklenmesi ve erişimi için oluşturulmuş terimlerle kadın dili ve belleğine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
31 Mart: 2009 Yerel Seçimleri sonrasında en çok kadın belediye başkanını DTP çıkardı. 14 kadın, bir il ve 13 ilçede seçildi.
NİSAN
1 Nisan: İstanbul Beyoğlu'nda Feminist Kolektif'in belediye başkanlığına aday gösterdiği Ülfet Taylı Taş: "Feministlerin ilk kez aday çıkardığı, trilyonluk kampanyaların yapıldığı bir ortamda çalışmalarımızı kazanmak üzerine kurgulamamız da söz konusu olamazdı.
O nedenle aldığımız 394 oyu çok önemsiyoruz. Bunların bir kısmı hemen yakınımızda duran kadın ve erkekler."
3 Nisan: Türkiye sosyalist ve devrimci hareketinin "Sevim Abla"sı Çengelköy Mezarlığı'nda toğrağa verildi. Dualar ve hocalar olmaksızın dostlarının kucağında inandığı gibi dünyaya veda eden Onursal'ın ardından topluca Ege türküleri söylendi. Onursal 83 yaşındaydı.
3 Nisan: İzmir, Buca'da kadın çalışmaları yürüten BEKEV (Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi) belediyenin kendisine gösterdiği yeni yerine taşınmak isterken mekanın muhtarlığa ait olduğunu söyleyen yeni muhtar Fuzuli Akcan, BEKEV'li üç kadına saldırdı.
8 Nisan: Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kamuoyunda 'Mısır Çarşısı davası' olarak bilinen davayla ilgili temyiz incelemesini tamamlarken, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Sosyolog Pınar Selek için verdiği beraat kararının bozulmasına karar verdi.
9 Nisan: Amargi Feminist Kitabevi'nde yapılan toplantıyla, Pınar Selek hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat kararını bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin ağır müebbet istemine yönelik olarak kamuoyunda başlayan tepkiler duyuruldu: "Pınar Selek'e gösterilmesi gereken adalet en çok da ülkenin ihtiyacıdır. Hepimizin ihtiyacıdır. Tam da bu nedenle herkesi; siyasetçileri, hukukçuları, ülkenin duyarlı ve vicdan sahibi bütün insanlarını bu haksız, adaletsiz yargılama sürecine karşı duyarlı olmaya, Pınar Selek için adalet ararken adalet için de Pınar Selek gibi mücadele etmeye davet ediyoruz."
14 Nisan: Kolaylaştırıcılığını Gazi Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi müdürü Nesrin Çobanoğlu'nun yapacağı panele konuşmacı olarak katılacak isimler; Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği başkanı Birten Gökyay, bilim tarihçisi Esin Kahya ve film yönetmeni Yeşim Ustaoğlu.
14 Nisan: Van Kadın Derneği beşinci yaşını kutladı.
16 Nisan: Afganistan'ın başkenti Kabil'de çoğu genç 300 kadar kadın tartışmalı evlilik yasasını protesto etti. Karşı gösteri yapan erkekler ise kadınları taşladı. Evlilik yasasına göre, bir erkek karısının onayı olmadan onunla cinsel ilişki kurabilecek.
16 Nisan: Türkiye'de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüellere yönelik ayrımcılığa ve şiddete dikkat çekmek isteyen LGBTT Hakları Platformu hazırladıkları "2008 İnsan Hakları İhlalleri Raporu"nu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektupla yolladı.
18 Nisan: Desa Direnişiyle Dayanışma Platformu üyesi kadınlar, sendika üyesi olduğu için işten atılan DESA çalışanı Emine Arslan'ın başlattığı direnişin 289., Düzce'deki direnişin 354. gününde İstiklal caddesindeki Desa mağazasının önünde eylem yaptı.
22 Nisan: 27 örgütün oluşturduğu Kadın Emeği İstihdamı Girişimi (KEİG), her dört kadından yalnızca birinin çalıştığını hatırlattı, kadın istihdamının artırılması için düzenleme yapılmasını istedi. Buna göre: Kalkınma Planlarına cinsiyet eşitliği bakış açısı dahil edilmeli. Eşitlik için toplumsal cinsiyete dayalı bütçeler yapılmalı. İstihdam stratejileri oluşturulmalı. İşe alınma meslek içi eğitim ve işte yükselme ayrımcılığına son verilmeli.
Cinsel taciz önlenmeli. Çalışma koşulları iyileştirilmeli. Pozitif ayrımcılık uygulanmalı.
Sendikalarda kadınlar karar alma süreçlerinde yer almalı. İş ve özel yaşamı uzlaştırıcı politikalar acilen uygulanmaya konulmalı.
23 Nisan: Gebze'de öldürülen Pippa Bacca'nın kardeşi Antonia Giusepinna Beatrice Pasgualina Di Morineo, sanığın yargılandığı davaya müdahil olarak katıldı, "Eğer serbest bırakılır ya da hafif bir ceza alırsa başka kadınlar da tehdit altında olur" dedi.
28 Nisan: Antalya'da belediyenin yaptığı sığınma evi inşaatının deşifre edilmesine tepki gösteren Antalya Kadın Derneği, başta muhtar ve haberi yayınlayan gazeteler olmak üzere tüm sorumluların cezalandırılmasını istedi. Derneğe göre sığınağın adresi "vatandaşlar dolmuştan inerken 'sığınma evinde inecek var' diyecek kadar alenileştirilmişti".
29 Nisan: Milli Eğitim Bakanlığı bir yönetmelik değişikliği yaparak, önceden, evlenen ve nişanlanan öğrencilerin okulla ilişiğinin kesilmesi kuralını, yalnızca evli öğrenciler okuldan atılır olarak değiştirdi.
MAYIS
1 Mayıs: İşçi Bayramı eylemleri çeşitli illerde sürdü. Kadın örgütleri ve aktivistler, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerde ekonomik krize, işsizliğe, yoksulluğa, güvencesiz çalışma koşullarına ve sendikal örgütlenmeye dikkat çeken protesto gösterileri yaptı.
7 Mayıs: 12. Uçan Süpürge Uluslar arası Kadın Filmleri Festivali, Devlet Opera ve Balesi'nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Törende Onur Ödülü'nü Suna Selen, Bilge Olgaç Başarı Ödüllerini ise Zepür Hanımyan ile Yeşim Ustaoğlu aldı.
16 Mayıs : Kuveyt'te yapılan genel seçimlerde ülke tarihinde ilk kez kadınlar milletvekili seçildi. Kadın hakları savunucusu Rola Daşti ve akademisyen Selva El Casır parlamentoya girdi. Ülkede kadınlar 2005′te seçme ve seçilme izniyle birlikte siyasi haklarını elde etmişti.
18 Mayıs: Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesi olmayan hamilelere ücretsiz muayene ve doğum uygulamasına son verince, geçen aylarda "Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasasına esastan itirazımız var" diyerek kampanya yürütenlerden Filiz Karakuş "Genel olarak tüm insanların özel olarak kadınların sağlık hakları SSGSS ile aşama aşama ellerinden alınacak. SSGSS yeniden gündeme alınmalı, herkes için parasız sağlık hizmetlerinin talep edilmesi, kadınlar için yıpranmayı payı dahil olmak üzere sosyal güvenceyle ilgili maddelerin yeniden ele alınıp tartışılması gerek" dedi. Türk Tabipler Birliği de uygulamaya tepki gösterdi: "SGK temel insan haklarından birini ihlal ediyor."
18 Mayıs: Milletvekili Sabahat Tuncel, Bilge köyü katliamının çokboyutlu bir sorun olduğunu, DTP'li kadınların kampanyalar üretip namusu tekrar sorguladığını, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini sürdürdüğünü söyledi, "Erkeğin de erkekliğinden vazgeçmesi gerekiyor" dedi.
19 Mayıs: Kaos GL dergisinin ilkyaz sayısının dosya konusu "kadınları seven kadınlar"dı. Dergide Brezilya Cumhurbaşkanı Lula Da Silva, oyuncu Lale Mansur ve Almanya Parlamentosu üyesi, Yeşiller grubunun insan hakları temsilcisi Volker Beck'le yapılan röportajlar da yer alıyordu.
20 Mayıs: Avrupa Birliği uzmanı Selma Acuner, Avrupa Parlamentosu üyesi Robert Kilroy-Silk'in 'Türkiye'deki kadın sünneti' konulu soru önergesi vermesini eleştirdi. Acuner "Bilgisizliğin de sınırı var. 2014'e kadar Türkiye'nin AB'ye üyeliği önünde engel olarak karşımıza hep kadın sorunu çıkacak. Kadın haklarını gözetip çözüme yönelik bir söylemden öte kadının araçsallaştırılıp Türkiye'nin üyeliği önünde engel gösterilmesi. Yani engelleme politikası olarak kadın sorunu kullanılıyor" dedi.
22 Mayıs: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, İstanbul'da "Medyada Kadın Sorunlarına Yaklaşım" başlıklı bir panel düzenledi. Panele gazeteciler Şükran Soner, Ferai Tınç, Perihan Çakıroğlu, Nicole Pope ve Froukje Santing konuşmacı olarak katıldı.
21 Mayıs: Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, Ağrı'da evlilik dışı ilişkisi olduğu gerekçesiyle ailesinin karnından şişleyip burnu ve kulaklarını keserek boş bir araziye terk ettiği 23 yaşındaki Y.A. için yaptığı basın açıklamasında Ağrı'da sığınma evi olmadığına dikkat çekti, "Devlet, kadın kuruluşlarından sığınma evi açabilecek durumdakilere ciddi maddi destekler vermeli" dedi.
15 Mayıs: Akademisyen Ayten Alkan'ın mekan ve cinsiyet ilişkisini ele alan, kentlerdeki erkek iktidarını teşvik eden toplumsal yapıyı tartışmaya açan Cins Cins Mekan adlı kitabı, Varlık Yayınları'ndan çıktı. Kitapta Aksu Bora, Sema Buz, Serpil Çakır gibi birçok isimden makaleler yer alıyor.
26 Mayıs: Bir kız çocuğu istismar suçundan yargılanan Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez bir kez daha hakim karşısına çıktı. Halkevlerinden bir grup kadın mahkeme önünde Üzmez'i protesto etti.
27 Mayıs: Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği ile Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi'nin düzenlediği "İstihdamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Doğru: İş ve Aile Yaşamını Uzlaştırma Politikaları" konferansı İstanbul'da yapıldı.
31 Mayıs: Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Van, Ağrı, Hakkari gibi illerden kadınlar Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin çağrısıyla Diyarbakır'da barış için bir araya geldi. Katılımcılar "Barış kadınlar için acil ve gerekli. Kadınların barış için sözleri olmalı. Var da. Kadınlar doğrudan silahların hedefi olmuyorlar belki ama savaşın beraberinde getirdiği sorunlarla; göç, şiddet, yoksulluk, taciz ve tecavüzle karşı karşıya kalıyorlar. Bu nedenle barış kadınlar için elzem. Diyarbakır buluşmasında gördük ki kadınlar kendilerinin başlatmadığı bu savaşı bitirmek için istekliler ve söyleyecek çok fazla sözleri ve bir arada olduklarında bunu değiştirecek güçleri de var" dedi.
HAZİRAN
4 Haziran: Meira Kumar, Hindistan parlamentosunun ilk kadın başkanı oldu. Kumar ülkede sayıları 160 milyonu aşan, kast sistemi dışında alt tabaka var sayılan 'dokunulmazlar'dan geliyor. 64 yaşındaki Kumar 1985'ten beri siyasette.
5 Haziran: Atölye Ada'nın öğrencileri tarafından, geliri Mor Çatı'ya bağışlanmak üzere 'Kendine Ait Bir Oda' başlıklı heykel sergisi açıldı.
8 Haziran: Amargi Feminist Dergi'nin yaz sayısı çıktı. Dergi, kapağına Pınar Selek'in bitmeyen yargı sürecini taşıdı; dosya konusu ise ekonomik krizdi.
9 Haziran: Eşinin ölümle tehdit edip annesini öldürdüğü Nahide Opuz'un Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülen davasında Türkiye tazminata mahkum oldu. Böylece Türkiye kadınları şiddetten koruyamadığı için AİMH'de ceza alan ilk ülke oldu.
10 Haziran: AİHM'in Nahide Opuz davasıyla ilgili kararını değerlendiren Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Vakfı'ndan Pınar İlkkaracan "Karara göre Türkiye ceza olarak Opuz'a para ödemek zorunda. Ama bu kararla sadece Opuz'a odaklanmak yanlış olur. AİHM kararları sadece tekil kişileri ilgilendirmiyor. Kararda sözü geçen tüm önlemlerin tüm kadınlar adına alınması gerekiyor" dedi. Devlet Nahide Opuz'a 36 bin 500 avro ödeyecek.
11 Haziran: AİHM kararı üzerine bir toplantı düzenleyen TCK Kadın Platformu'ndan Hülya Gülbahar "Şiddete maruz kalan kadın derdini erkeklere anlatıyor, o erkeklerin eşlerini dövdüğü bir ülkede hem de" dedi. Kadınlar, devlet bakanı Selma Kavaf'ın karara itiraz etmesini değil önlem almasını istediklerini belirttiler.
10 Haziran: Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Kavaf'ın, AİHM'de görülen Nahide Opuz davasında şiddete maruz kalan kadını koruyamadığı için Türkiye'ye verdiği cezayla ilgili hükümetten yana değerlendirmesine Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği tepki gösterdi: "Bakan'ın yanıldığı nokta, bilimsel araştırmaların da ortaya koyduğu gibi, eğitim düzeyinin şiddetin ortaya çıkmasını ortadan kaldırmadığı ya da azaltmadığı yönünde. Türkiye'de her 3 ya da 4 kadından birinin şiddete uğradığını ortaya koyuyor. Buna rağmen sığınakların yatak kapasitesi bu ülkede 1115'i geçmiyor. Namus cinayetleri hâlâ ağırlaştırılmış suç kapsamında değerlendirilmiyor. Yasa, 'töre cinayetleri bu gruba girer' diyor ama böyle bir yargılama için bile engeller var. Gazetelerden bir tarama yapıldığında; resmi olmayan, namus kisvesi altında son 1 ayda öldürülen kadın sayısı 30. Durum böyleyken Bakan'ın tespitleri ve çözüm önerileri gerçeklikten uzak... Çözümün eğitimden geçtiğine yönelik iddiaları ortadan kaldırmak için biz bugüne kadar çok uğraştık."
10 Haziran: Okul öncesi eğitimin 32 ilde 5 yaş grubundan itibaren zorunlu olacağı açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonuna kadar Türkiye genelinde 5 yaş grubunun okullaşma oranını yüzde 100'e çıkararak, zorunlu okul öncesi eğitimi Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedefliyor.
11 Haziran: Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 'namus temizleme' bahanesiyle erkek kardeşleri tarafından öldürülen Güldünya Tören davasında karara nokta koydu. Cinayeti işleyen İrfan Tören'e verilen müebbet hapis ile Ferit Tören'e verilen 23 yıl 4 ay hapis cezası Yargıtayca onandı.
11 Haziran: Türkiye'nin AİHM'de aile içi şiddete karşı vatandaşını koruyamadığı gerekçesiyle ceza alan 'ilk ülke' olmasını eleştiren TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit "Kararın 'düzeltilmesi gerekir. 2002'den sonra ciddi çalışmalar yapıldı. Bir tek talihsiz olaya göre ceza öngörmek Türkiye'ye haksızlıktır" dedi.
14 Haziran: 16. Altın Koza Film Festivali'nde Aslı Özge'nin yönettiği "Köprüdekiler" ve Pelin Esmer'in "11'e 10 Kala" filmleri "En iyi film" ödülünü paylaştı. Görkem Yeltan en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı.
15 Haziran: Kastamonu'da eşini döven Mustafa Kadıncı'ya 'Eşime vurduğum için özür dilerim' yazılı ilan dağıtma ve 50 adet fidan dikerek 6 ay süreyle bakımını yapma' cezası verildi. Hakim kadındı.
15 Haziran: Bursa'da 14 yaşında bir kız çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanıp daha sonra serbest bırakılan Hüseyin Üzmez, 10 Şubat günü tutuksuz yargılandığı duruşma sırasında Bursa Kadın Platformu üyeleri tarafından protesto edilmişti. Halkevi üyelerinden Pınar Koyuncular ve Öğrenci Kolektifi'nden Nergiz Şişek, Hüseyin Üzmez'e yumurta atıp şemsiyeyle vurunca gözaltına alınmıştı. Tutuksuz yargılanan kadınlar hakkında 7.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
16 Haziran: KADER Başkanı Hülya Gülbahar, Siirt'te sevgilisini ziyarete gittiği yerel radyoyu basan ailesinin saldırısından kaçmak için altıncı kattan atlayan, götürüldüğü hastanede amcası tarafından bıçaklanan N.E.'nin planlı öldürülmeye çalışıldığını söyleyerek sadece bıçağı saplayanın değil kararı alan ve göz yuman herkesin yargılanması gerektiğini söyledi ve "Neden sadece amcası tutuklanıyor?" diye sordu.
17 Haziran: İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen 98. ILO Uluslararası Çalışma Konferansı'nda 20 yıl aradan sonra ilk kez "cinsiyet eşitliği" ayrı bir komite çalışması olarak ele alındı ve "İnsan Onuruna Yaraşır İş Odağında Cinsiyet Eşitliği Raporu Taslağı" hazırlandı.
17 Haziran: Eşini eve kapatan ve eğitim hakkını engelleyen koca, Aile Mahkemesinde 'sosyal şiddet'ten mahkum oldu, 30 bin TL tazminat cezası aldı.
18 Haziran: 50/50 parite kampanyasının yürütücüsü Avrupa Kadın Lobisi, Avrupa Parlamentosu seçimleri ardından yaptığı açıklamada, kadın temsilinde amaçlanan orana ulaşılamadığını söyledi. Avrupa Parlamentosunda kadın sandalyesi oranı 1999-2004 döneminde yüzde 30'ken son seçimlerde bu oran yüzde 35'e çıktı. Avrupa Konseyi ülkelerin ortak hedefi olan yüzde 40 kadın temsili de sağlanamadı.
18 Haziran: DTP milletvekili Fatma Kurtulan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde "2002'den bu yana yıllar itibariyle cinayete kurban giden kadın sayısı kaç?" diye sordu. Kurtulan'ın soruları arasında aile içi şiddete ilişkin AİHM'e yapılan başvuruların sayısı da bulunuyordu.
19 Haziran: Halkın Hukuk Bürosu avukatları, müvekkilleri Güler Zere'nin serbest bırakılması için kampanya başlattılar. Avukatların verdiği bilgiye göre 14 yıldır tutuklu olan 37 yaşındaki Zere Elbistan Kapalı Hapishanesinde kansere yakalandı.
21 Haziran: Açıköğretim Fakültesi Jandarma ve Polis Önlisans Meslek Eğitimi programı sınavında
"Aşağıdakilerden hangisi kadına özgü bir davranış olarak kabul edilir?" sorusunun yanıt şıkları şöyleydi: a-) Çokbilmişlik b-) Baskıcılık c-) Konuşkanlık d-) Mantıksal düşünme e-) Kendine güvenme. Yanıt anahtarı doğru şıkkın c olduğunu söylüyordu.
22 Haziran: Sivil Toplumla Diyalog toplantılarının ikincisi, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın daveti üzerine Türkiye'nin dört bir yanından beş yüzü aşkın sivil toplum kuruluşu mensubu kadının katılımıyla, Ankara'da yapıldı.
22 Haziran: Filmleriyle Uçan Süpürge'ye de konuk olan İranlı yönetmen Mania Akbari, Musavi'ye destek verdiği için tutuklanan ve şiddete maruz kalan oğlu Emin Mahir'in yaşadıklarını ve kendi duygularını anlatırken bütün sanatçıları şiddeti kınamaya çağırdı.
23 Haziran: Sinema Emekçileri Sendikası'nda yönetici konumundaki bir erkeğin sürekli ve sistemli fiziki-psikolojik şiddetine maruz kalan kadın için Sine-Sen'de Tacize Hayır Kadın Platformu, sendikalarda ve tüm yaşam alanlarında kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı yaptırım istedi.
24 Haziran: Deniz Baykal, 'irticayla mücadele' belgesi hakkında Arena programında konuşurken 12 Eylül askeri müdahalesinin gündeme getirilebileceğini, anayasadaki güvencenin kaldırılabileceğini, Türkiye'nin askeri müdahaleyle hesaplaşabileceğini söyledi.
25 Haziran: İtalyalı sanatçı Pippa Bacca'yı bir performans için geldiği Türkiye'de, Gebze yakınlarında tecavüz ederek öldürmekten yargılanan Murat Karataş'a müebbet hapis cezası verildi.
24 Haziran: İnsan Hakları Gündemi Derneği, insan hakları alanındaki 9 konu başlığında; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, mülteci hukuku, çocuk hakları, kadın hakları, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar, Roman hakları, Uluslararası Ceza Mahkemesi, LGBTT ve azınlık haklarını içeren başlıklar altında soru-cevapları kapsayan internet sitesini kullanıma açtı: www.rightsagenda.org, http://sorular.rightsagenda.org
TEMMUZ
1 Temmuz: Amargi Feminist Kitabevi, "Sınır Ötesi Buluşmaları" kapsamında Fataneh Farahani'yi konuk etti. Stockholm Üniversitesi Etnoloji, Karşılaştırmalı Din ve Toplumsal Cinsiyet Bölümü'nde öğretim üyesi olan Farahani "Diasporada Kadınlık, Erkeklik ve Cinsellik: Çoklu Anlamlar, Güç ve Kadınların Müzakereleri ve İran'daki Son Olaylar" konulu bir konferans verdi.
1 Temmuz: Modern dans tiyatrosunun öncülerinden Almanyalı sanatçı Pina Bausch, 59 yaşında yaşama veda etti.
1 Temmuz: Suriye'de namus cinayeti işleyenlere ceza muafiyeti tanıyan yasa değiştirildi. Namus bahanesiyle cinayet işleyenlere en az iki yıl hapis cezası verilecek.
3 Temmuz: Diyarbakır Sur Belediyesi'nin Belediye-İş Sendikası'yla imzaladığı toplu iş sözleşmesine göre, eşine şiddet yapan personelin maaşının yüzde 50'si eşine ödenecek, doğum yardımını da yine eşler alacak.
3 Temmuz: UNESCO'nun Bilimde Kadın programının onuncu yılını kutlamak için yaptığı anket sonucunda Madam Curie tüm zamanların en büyük bilim kadını seçildi. Listenin ikinci sırasında Rosalind Franklin var.
3 Temmuz: Anayasa Mahkemesi, Medeni Yasa'nın anne ve baba evli değilse çocuğun annenin soyadını taşıyacağına ilişkin hükmünü iptal ederek, doğan çocuğun babanın soyadını taşımasına karar verdi.
6 Temmuz: Afganistanlı milletvekili Malalay Joya, ülkesinde yaşadığı sıkıntıları The Times gazetesi için kaleme aldı. Joya, "savaş ağalarını" ve Hamid Karzai hükümetini hedef alan açıklamalarından sonra ölüm tehditleri aldığını açıkladı.
6 Temmuz: Kadınların Medya İzleme Grubu, 'Güzel ve Dahi', 'Mehmet Ali Erbil'le 50 Sarışın' gibi birçok formatın ardından, ATV'de yayınlanmaya başlayan 'Ah Be Güzelim' adlı yarışmanın 'kadınları aşağılayan, aşağılamaya teşvik eden' apaçık kadın düşmanı olarak tasarlanan-kurgulanan bir yarışma programı olduğunu söyledi.
7 Temmuz: İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin düzenlediği "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararı ve Şiddet" panelinde hukukçular Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Nahide Opuz'un eski eşinin şiddet şikayetini sonuçlandırdığı kararını tartıştı. Bahçeşehir Üniversitesi Anayasa Kürsüsü ABD Başkanı Prof. Dr. Süheyl Batum, "Anayasaya madde koymakla hukuk devleti sağlanmaz, etkin ve etkili bir biçimde uygulanmadıkça yasa yapmanın anlamı yok" dedi.
7 Temmuz: Nakşibendi Tarikatı'ndan Ahmet Hoca, internet sitesinde yayımladığı fetvasında oyuncak bebek kriterlerini açıkladı: "Öyle bebekler yapıyorlar ki, saçlarını tarıyorlar, uzun bacaklı falan, bunlara izin yok. Normal insanı tahrik edecek gibi. Tıpatıp bebekler, üstelik çıplak gibi."
8 Temmuz: Uzun süredir kadın hareketi içinde aktif çalışmalar yürüten bir kadın ziyaret amacıyla geldiği Diyarbakır'da İnsan Hakları Derneği'ne başvurarak polislerin cinsel saldırısına maruz kaldığını söyledi.
8 Temmuz: Batman'da Belediye ile Genel İş Sendikası arasında geçen yıl yapılan sözleşmeye, erkek işçiler eşlerinin üzerine kuma getirirse iş akitlerinin feshedileceği yönünde bir madde eklendi.
10 Temmuz: 1 Ekim 2008 tarihli Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile sigortalıların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin hak sahipliği yeniden düzenlendi. 18 yaşını dolduranlardan eğitimlerine devam etmeyenlerin, anne ve babalarının bakmakla yükümlü olduğu hak sahibi olarak sağlık yardımlarından yararlanma hakkı kaldırıldı.
13 Temmuz: Karısını dövdüğü için önce hapse mahkum olan, ardından da mahkumiyeti üç bin lira para cezasına çevrilen Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Bayram Selek, temyize başvurarak karara itiraz etti.
14 Temmuz: Üçüncü kez gittiği İstanbul Adli Tıp Genel Kurulu'nda muayene edilen B.Ç. için hazırlanan rapor, Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Hüseyin Üzmez için tutuklama kararı çıktı.
15 Temmuz: Seçimlerin ardından Avrupa Parlamentosunda kadın temsili yüzde 31'den 35'e çıktı. En çok kadın parlamenter çıkaran ülkeler Finlandiya, İsveç ve Estonya oldu. Malta ise sıfır kadın temsiliyle sonuncu.
16 Temmuz: Rusya'nın önde gelen insan hakları savunucularından Natalya Estemirova öldürüldü. Uluslararası insan hakları örgütü Human Rights Watch'un sözcüsü, cinayette Çeçenistan güvenlik güçlerinin parmağı olduğunu iddia etti. Estemirova, birkaç yıl önce Rusya'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını yitiren araştırmacı-gazeteci Anna Politskovskaya'nın yakın arkadaşıydı.
18 Temmuz: Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, Amargi Feminist Kitabevi'nde işyerinde taciz konulu bir forum düzenledi. Forumun konukları Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) Genel Başkan yardımcısı Eylem Ateş ile Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası'nda (Sine Sen) yaşadığı tacize karşı sessiz kalmayıp hukuksal mücadele başlatan Alev Arslan'dı.
20 Temmuz: Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) bünyesinde oluşturulan 'Kadın Girişimciler Kurulu', kadın emeğinin daha etkin ve verimli kullanılması, kadınların ekonomi içinde üretken ve aktif rol alması amacıyla 'Profesyonel Kadın Aşçı Yetiştirme Kursu' düzenledi.
20 Temmuz: Diyarbakır Yenişehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezine (EPİDEM) Sorumlusu Sosyolog Rozan Kahraman, EPİDEM'e başvuran kadınların büyük çoğunluğunun aile içi, fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığını söyledi.
21 Temmuz: Malezya'da bir gece kulübünde bira içen Kartika Sari Dewi Shukarno adlı kadın, mahkeme tarafından kırbaç cezasına çarptırıldı. Şeriat Yüksek Mahkemesi yetkilisi, alkol tüketmekten suçlu bulunan 32 yaşındaki Shukarno'nun 6 kez kırbaçlanacağını ve 1400 dolar para cezasına çarptırıldığını söyledi.
24 Temmuz: AB ülkeleri arasında aile içi şiddet konusunda ilk kez Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum eden AİHM'nin önünde, Nahide Opuz davasına benzer özellikler taşıyan farklı bir başvuru daha oldu. Eşinden şiddet gören N.Ş. "yaşamının tehlikede olduğunu ve korunmadığı" gerekçesiyle şikayetçi oldu.
26 Temmuz: Helena Hırata, Françoise Laborie, Helene Le Doare ve Daniele Senotier'nin birlikte hazırladığı Eleştirel Feminizm Sözlüğü, Kanat Yayınları'ndan çıktı. Kitabı Türkçeye Gülnur Acar Savran çevirdi.
28 Temmuz: Ayşe Yılbaş'ı öldüren boşanmak istediği eşi Hüseyin Güneş Özmen'in davasını gören mahkemenin Özmen için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmetmesi ve cezada indirim uygulanmamasına karar vermesi Yılbaş'ın avukatları ve başından beri davanın takipçisi olan feminist kadınlar tarafından alkışlarla karşılandı.
28 Temmuz: Yargı, belediye otobüsünde lise öğrencisi Ö.Y.'yi elle taciz eden emekli başkomiser Selami Uğur Ü.'ye hapis cezası verdi. Üç duruşmada çıkan kararla 60 yaşındaki Selami Uğur Ü., 'çocuğa cinsel taciz' suçlamasıyla dört yıl hapse çarptırıldı.
29 Temmuz: Darülselam'da açılan Tanzania Kadınlar Bankası, kadınların hesap açtırmak için sadece kimlikleri ya da pasaportlarıyla başvuruda bulunmalarının ve hesaba 2 dolar yatırmalarının yeterli olacağını bildirdi. Bankanın yöneticisi Margareth Mattaba Chacha, bazı kadınların bankaya gelme konusunda şüpheye düştüklerini bildiklerini belirterek, "Çok utangaçlar ve hiçbir şey bilmediklerini düşünüyorlar" dedi.
30 Temmuz: El Sahafa ve BM için çalışan gazeteci Lübna Hüseyin ve 12 kadın pantolon giydikleri için edepsizlikle suçlandı ve kırbaçla cezalandırılmaları istendi. Hüseyin "Yasanın değişmesini istiyorum, çünkü anayasayla bağdaşmıyor" dedi.
30 Temmuz: Yargıtay, "Her 10 bin cinayet davasının 9 bininde kadın parmağı var" sözlerinden dolayı emekli hakim Zekeriya Dilsizoğlu'nu eleştirdiği için gazeteci Nurgün Balcıoğlu'na verilen mahkumiyeti oybirliğiyle bozdu; "Kadınları incitici açıklamaları karşısında davalı yazarların da sert eleştiri yapmak hakkı doğdu" dedi.
30 Temmuz: Afrikalı kadın örgütleri dört aydır Afrika ülkelerindeki kadınların erkeklerle eşit haklara kavuşabilmesi ve kadınlara yönelik ayrımcılığın son bulması için mücadele ediyor. Kampanyaya 38 ülkede 150 kadın örgütü destek verdi.
AĞUSTOS
1 Ağustos: İtalya İlaç Kurumu, 1980'de Fransa'da geliştirilen, operasyon gerektirmeden gebeliğe son veren Mifepriston adlı kürtaj hapının, 30 ülkeden sonra İtalya'da da kullanılmasına karar verdi.
2 Ağustos: İHD'den Yoleri, kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için "polis ve savcılarda zihniyet değişikliği gerektiğini" söyledi.
4 Ağustos: Uçan Süpürge'nin dergisi Uçan Haber, yeni sayısını yerel siyaset ve kadınlar ilişkisine ayırdı. Piyale Madra'nın çizgilerini kapağına taşıyan dergide Ayşe Düzkan'dan Hülya Gülbahar'a, Pınar Öğünç'ten Ayten Alkan'a pek çok yazar, gazeteci ve araştırmacı 2009 Yerel Seçimleri'nden kentlerin cinsiyetine kadar pek çok konuyu değerlendirdi.
4 Ağustos: Son 6 ayda 250 kadının öldürüldüğü, 100 kadının ise kendini yakarak veya asarak intihar ettiği Kuzey Irak'ta, Bölgesel Kürt Hükümeti bunun önüne geçebilmek için, özel eğitilmiş 15 kadın polisin görev aldığı 'Kadına Karşı Şiddeti Önleme Merkezi' kurdu.
4 Ağustos: Almanya'da her yıl binlerce reşit olmayan genç kadının hamile kalması yetkilileri harekete geçirdi. Okullarda bebek simülatörüyle gençlere erken yaşta ebeveyn olmanın zorlukları gösteriliyor.
5 Ağustos: Diyarbakır'da son iki ayda siyasette ve kadın çalışmalarında aktif olan kadınlara karşı tehditlerin arttığı bildirildi.
10 Ağustos: Kadınlar Kürt sorununa barışçıl ve demokratik bir çözüm talebiyle Hakkari'nin Berçelan yaylasında çadır kurarak bir gece 'Barış Nöbeti' tuttu. Hakkari'ye gidemeyen kadınlar aynı gece Taksim'de sabahladı.
10 Ağustos: Uluslararası Af Örgütü kadınlara yönelik şiddete dikkat çekmek ve şiddeti önlenmesini sağlamak amacıyla düzenlediği kampanyalara bir yenisini ekledi.
12 Ağustos: Yönetmen Emel Çelebi'nin üç kadının yaşam mücadelesini anlatan 'Lilit'in Kızkardeşleri' adlı filmi, 8. Dokufest'te en iyi Balkan filmi seçildi. Film geçen sene 11. Uçan Süpürge Uluslar arası Kadın Filmleri Festivali'nde de gösterilmişti.
12 Ağustos: Kütüphanecilik denince akla gelen ilk isimlerden Prof. Dr. Jale Baysal 84 yaşında yaşama veda etti. Baysal Kadın Eserleri Kütüphanesi, Tarih Vakfı ve ÇYDD'nin kuruluşlarında görev almıştı.
16 Ağustos: İran'da 10. hükümetin kabinesindeki altı üyeden üçü kadın oldu. Refah Bakanlığı'na Fatıma Acurlu, Sağlık Bakanlığı'na Merziye Vahid Destcerdi ve İstihbarat Bakanlığı'na Haydar Muslihi geldi. Kadın bakanlar kabine için bir ilkti.
17 Ağustos: İlk kadın mimarlardan Mualla Eyüboğlu yaşama veda etti.
18 Ağustos: Yazar Nezihe Meriç 84 yaşında İstanbul'da yaşama veda etti.
18 Ağustos: 62. Locarno Film Festivali'nde Altın Leopar'ın sahibi Xialou Guo'nun filmi 'Çinli Bir Genç Kız' oldu. Kısa ve belgeselleriyle daha çok tanınan yönetmen, dünyanın önde gelen festivallerinde filmleriyle yer alıyor.
19 Ağustos: Amargi Feminist Kitabevi'nde düzenlenen Edebiyat Atölyeleri yeniden yapıldı. Ekimin ilk haftası başlayan atölye sonunda yazılacak yazılar kitaplaştırıldı.
22 Ağustos: Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı raylı sistemin araçlarını kullanacak vatmanlar arasında 7 kadın görevlendirildi. Toplam 26 vatman bu sistemde görev yapıyor.
24 Ağustos: Maçka'daki Barış Şenliği'ne katılan yaklaşık 500 kadın "Kürt açılımı"nda taraf olmayı Erdoğan ve Atalay'ın kendileriyle görüşmelerini talep ettiler.
26 Ağustos: Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, evlerinin bir odasını Sur Belediyesi'nin desteğiyle sınıfa çevirerek 1 yıl boyunca 10 çocuğa Kürtçe ders verdikten sonra onlara karne dağıttığı öne sürülen 9 yaşındaki Medya Örmek adlı kız çocukla ile ilgili soruşturma başlattı.
28 Ağustos: ABD'nin New York eyaletinde bundan böyle hamile mahkumların doktora gittiklerinde ya da doğum yaptıklarında zincirlenmemesi ve kelepçelerinin çıkarılması kararlaştırıldı. Beş eyalette kadınlar doğuma kelepçeli gidiyor.
30 Ağustos: Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması talebiyle 231 haftadır Galatasaray Lisesi önünde adalet nöbeti tutan Cumartesi Anneleri, Başbakan Erdoğan'a "Temenni değil, icraat istiyoruz" diye seslendi.
30 Ağustos: FeministBiz grubundan kadınlar, kadınların cezaevlerinde ve gözaltı uygulamalarında kadınların maruz kaldığı cinsel tacizi ve şiddeti Ankara, Kızılay'da düzenledikleri gösteriyle protesto ettiler.
EYLÜL
1 Eylül: Feminist iktisat üzerine çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Tülay Arın yaşama veda etti. Kadın emeği, kapitalizm eleştirisi, sosyal eşitsizlikler ve maliye politikaları konularında çalışıyordu.
1 Eylül: Van Kadın Derneği, demokratik açılımı desteklediğini açıkladı.
2 Eylül: Feminist Politika dergisinin 'Emek Kıskacındaki Kadınlar' konulu sayısı çıktı.
2 Eylül: İstanbul'da 5 yıldızlı bir otelde çalışan kadın, mesai arkadaşı F.Ş. hakkında yanağından makas aldığı için 'cinsel taciz'le suçlamasıyla dava açtı. İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda F.Ş. önce 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak eylemin aynı işyerinde olmasının verdiği kolaylık göz önüne alınıp ceza yarı oranında artırılarak 4 ay 15 gün hapse çıkarıldı. Mahkeme, kararında "hükmün açıklanmasını geri bırakarak" 5 yıl denetim süresine hükmetti. Yani F.Ş. 5 yıl içinde bir suç işlemezse cezası düşecek.
3 Eylül: İçişleri Bakanlığı ile Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanlık arasında, şiddete uğrayan kadının ifadesini alan emniyet görevlisinin forma kendi adını da yazmasını öngören bir protokol imzalanacağı bildirildi.
4 Eylül: Kadın Eserleri Kütüphanesi, İstanbul'da "Osmanlı'da Kadın Hareketi" başlıklı bir panel düzenledi.
4 Eylül: İran'da bakanlar kurulu için oylama yapıldı, kabinede ilk kez bir kadın bakan görev aldı. Yeni Sağlık Bakanı, jinekolog Profesör Merziye Vahid Dascerdi.
7 Eylül: Sudan'da kamusal alanda pantolon giydiği için bir kadın gazeteciye 200 dolar para cezası verildi.
9 Eylül: Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları Proje Koordinatörü Yüksel Yeni, bir toplantıda kadın personele "Ben gelmeseydim, burası geneleve dönecekti. Gidin makyajınızı silin, taharetinizi yapın, abdestinizi alın, namaz kılın. Yeni dönemde dişilerle çalışmayacağım" dediği için görevden alındı.
9 Eylül: Sosyal Haklar Derneği, İstanbul'daki selde servis minibüsünde kapalı kaldıkları için boğularak ölen işçi kadınlar için basın açıklaması yaptı. Dernek, "Türkiye'de en ucuz işgücünün kadın işçiler olduğunu hatırlattı, "Servis cinayetleri basit trafik kazasından ayrılmadığı, asıl sorumlu olarak 'işveren' yargılanmadığı sürece bunlar devam edecek" dedi.
10 Eylül: Sosyalist Feminist Kolektif, İstanbul'da işçi servisinde boğularak ölen işçi kadınlar için yaptığı açıklamada "Sorumlular 'ilahi' açıklamalar yapsalar da, biliyoruz ki bir kenti bu hale getiren daha çok para ve rant hırsıydı. Böylelikle afete dönüşen yağmur, en acımasız yüzünü yoksullara, yoksulun ezileni kadınlara gösterdi yine" dedi. İşçilerin işvereni ve amiri tutuklandı.
11 Eylül: Amargi Feminist Dergi, taciz ve tecavüzü dosya konusu yaptığı sayısını çıkardı.
12 Eylül: İstanbul Kadın Platformu, işçi servisinde boğularak ölen kadınların ölümünden sorumlu olan işvereni protesto etmek için İkitelli'deki Pameks Tekstil önünde eylem yaptı.
12 Eylül: Uçan Süpürge'nin düzenlediği 'Kadınların 12 Eylül Mektupları' sergisinin İstanbul'daki açılışı öncesinde, serginin manifestosu İstanbul Beyoğlu'nda yapılan eylemde okundu. Eylemde kadınlar saçlarından birer tutam keserek cam fanusa attılar.
15 Eylül: Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği'nin düzenlediği Türkiye'de Cinsel Haklar paneli İstanbul'da yapıldı. Panele Pembe Hayat, Lambdaistanbul, EL-DER gibi birçok sivil toplum örgütü katıldı.
14 Eylül: İstanbul Kadın Platformu üyeleri, işçi kadınların ardından Büyükşehir Belediyesi önünde de eylem yaptı.
16 Eylül: 14 yaşındaki B.Ç.'ye cinsel istismarda bulunmaktan tutuklu yargılanan Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez 13 yıl hapis cezasına mahkum edildi.
17 Eylül: Münevver Karabulut'un katil zanlısı C.G. İstanbul'da polise teslim oldu.
24 Eylül: 60'ların politik hareketliliğini anlattığı "Sokak Güzeldir" adlı kitabıyla gazeteci Nadire Mater, Amargi Feminist Kitabevi'nde isyan temalı bir söyleşi yaptı.
24 Eylül: Irina Bokova UNESCO'nun ilk kadın genel direktör oldu.
28 Eylül: Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Selma Kavaf'ın televizyonda yayınlanan diziler için "Türk aile yapısıyla örtüşmeyen programlara şifre" uygulaması önerisine kadınlar tepki gösterdi.
EKİM
1 Ekim: "Uçan Süpürge'nin ilkini Ankara'da gerçekleştirdiği, İstanbul Bienali için yeniden düzenlenen 'Kadınlardan 12 Eylül Mektupları' sergisi İstanbul'da garajistanbul'da açıldı.
2 Ekim: Uçan Süpürge'nin Türkiye genelinde yürüttüğü 'Yerel Kadın Muhabir Ağı'nın 2009 eğitimi, 10 ilden muhabirlerin katılımıyla 3-4 Ekim'de Ankara'da yapıldı.
2 Ekim: Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu ve Sosyalist Feminist Kolektif'in düzenledikleri iki ayrı panelde 2008 krizinden çıkış yollarını ve kadın emeğini tartıştı.
3 Ekim: Uçan Süpürge'nin düzenlediği Kadınların 12 Eylül Mektupları sergisi kapsamında, Lale Mansur, Ece Temelkuran, Biket İlhan, Jülide Kural gibi isimler, okuma eylemi yaptı, sergilenen mektuplara ses verdi.
4 Ekim: Kadın aktivistler Taksim'de yaptıkları eylemle IMF ve Dünya Bankası'nı protesto etti.
4 Ekim: KA-DER'in, Birleşmiş Milletler Demokrasi Fonu (UNDEF) desteğiyle 7 bölgeden 14 ilde gerçekleştireceği "Kadın Yurttaşların Güçlendirilmesi" projesi kapsamında İzmir, Aydın, Denizli'den 25 kadınla yürütülen "kadının insan hakları" konulu "eğitici eğitimi" sona erdi.
5 Ekim: BM Kalkınma Programı'nın 'Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksinde 79. sıraya gerileyen Türkiye, kadınlara fırsat eşitliği sıralamasında 109 ülke arasında 101. sırada yer aldı.
6 Ekim: Yunanistan'da seçimleri PASOK'un kazanmasının ardından kabinesinin yarısını kadınlardan oluşan Genel Başkan Yorgo Papandreu, hükümeti kurma görevini devraldı.
9 Ekim: İlki 2007 yılında düzenlenen Sahne ve Kadın Feminist Tiyatro Buluşması'nın ikincisi Ankara'da başladı. 11 Ekimi dek süren buluşmanın etkinlikleri Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Gümüşdere Kampusu'nda yapıldı.
10 Ekim: Gazeteci, akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcilerini bir araya getiren "Sivil ve Demokratik Bir Anayasa için Kolektif Oluşturabilmek" başlıklı konferans Ankara'da yapıldı.
10 Ekim: Uçan Süpürge'nin düzenlediği Kadınların 12 Eylül Mektupları sergisi kapsamında, mektupların yazarlarından oluşan bir grup okuma eylemi yaptı. garajistanbul'da Zeynep Tanbay'ın dans gösterisiyle başlayan eylemde kadınlar kendi mektuplarını seslendirdi.
12 Ekim: Ortadoğu'da süre giden şiddetin özellikle kadın ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek için kadınların bir araya geldiği bisiklet turu "Follow the Women" başladı.
12 Ekim: Hakkında cinsel saldırı suçlamasıyla yaklaşık 12 dava açılan Şahin Öğüt bugün yargılandığı bir davada 14 yıl önce 15 yaşından küçük olan kişiye tecavüzden 20 yıl hapis cezası aldı.
13 Ekim: Nobel Ekonomi Ödülünü ilk kez bir kadın aldı. Mali krizin nedenlerini alternatif şekilde değerlendiren Indiana Üniversitesi ekonomi profesörü Elinor Ostrom ödülün sahibi oldu.
13 Ekim: PEN Türkiye'nin yazar Duygu Asena adına düzenlediği ödülü bu yıl sosyolog-yazar Pınar Selek aldı. Selek ödülü askerlik deneyimlerini paylaşan erkeklerin anlatımlarına yer vererek militarizm ve öğrenilmiş erkeklik ilişkisini tartıştığı "Sürüne Sürüne Erkek Olmak" kitabıyla kazandı.
13 Ekim: Rize'de bir hakim, eşini döven erkeğe okul boyamak cezası verdi.
14 Ekim: Trabzon Kadın Platformu'nun girişimleri ve çabaları sonucunda, Trabzon Belediyesi'nde Yerel Eşitlik Birimi kuruldu.
14 Ekim: İntihar eden Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Dicle Koğacıoğlu, feminist arkadaşları tarafından mor güllerle uğurlandı.
15 Ekim: AB İlerleme Raporunda kadınların siyasette temsili ve iş gücüne katılımında ilerleme sağlanamadığına vurgu yapıldı. Aile içi şiddet, 'namus cinayetleri', erken evlilikler süren ciddi problemlerken acilen sığınakların çoğaltılması istendi.
16 Ekim: 9 Eylül Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Multidisipliner Kadın Kongresi sona erdi. İzmir'de yapılan kongreye çok sayıda kadın örgütü temsilcisi, akademisyen ve gazeteci konuşmacı olarak. Uçan Süpürge de kongredeydi.
17 Ekim: "Yazko'dan Bilsak'a Alternatif bir Kültürel Örgütlenme Modeli Hikayesi" etkinliği Santralİstanbul'da yapıldı. Etkinlikte Şirin Tekeli'nin de katıldığı "12 Eylül Ortamında Yazko-Bilsak" konulu bir de panel düzenlendi.
17 Ekim: Abu Dabi'de düzenlenen Uluslararası Orta Doğu Filmleri Festivali sona erdi. Festivalde büyük ödüllerden birini Türkiyeli yönetmen Pelin Esmer, "11'e 10 Kala" adlı filmiyle aldı.
17 Ekim: "Söyleyecek Sözümüz Çözümü Geliştirecek Gücümüz Var!" diyerek Mayıs ayında Diyarbakır'da buluşan, Haziran ayında Ankara'da, Ağustos'ta da Hakkari Berçelan Yaylası'nda ve Taksim'de aynı anda çadır kurup barış nöbetinde bir araya gelen Barış İçin Kadın İnisiyatifi Girişimi 'Kadın Barış Şenliği' düzenledi.
18 Ekim: 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali sona erdi. Festivalde en iyi kadın oyuncu ödülünü Kıskanmak filmindeki oyunculuğuyla Nergis Öztürk aldı. En iyi yardımcı kadın oyuncu ödülü ise Bornova Bornova filmiyle Damla Sönmez'in oldu. En iyi film ve yönetmen ödüllerinde kadınlar yoktu.
20 Ekim: Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, yeni kabineyi açıkladı. Stoltenberg, 20 bakanlığın 10'unu erkeklerin, 10'unu kadınların yönettiğini özellikle vurguladı. İşçi Partisi (İP), Sosyalist Sol Parti (SSP) ve Merkez Parti'nin (MP) üçlü koalisyon hükümetinde kadın-erkek eşitliği kabinede sağlandı.
21 Ekim: Kadın Mühendisler, Mimarlar ve Şehir Plancıları Grubu, şirketlerin erkek mühendisleri hedefleyen cinsiyet ayrımcı ilanlarına karşı kampanya başlattı.
21 Ekim: Ankara, Diyarbakır ve Berçelan Yaylası'nın ardından İstanbul'da buluşan Barış için Kadın Girişimi, iki gün süren tartışmaların ardından sonuç bildirgesi hazırladı. Kadınlar operasyonun durdurulmasını ve tutuklanan Kürt kadınların serbest bırakılmasını istedi.
23 Ekim: Mardin'de Nusaybin Belediyesi'nin ilk kez düzenlediği Kadın Festivali başladı. Festivalin afişlerinde Kürtçe, Türkçe, Arapça, Süryanice "Demokrasi kadın özgürlüğüdür. Özgürlüğün sınırı yoktur" yazılıydı.
25 Ekim: Halkevlerinden kadınlar, kreş talebini bir kez daha dile getirmek için 25 Ekim'de Ankara'da yapılacak mitinge tüm kadınları çağırıyor. "Halkın Şartları"nın meydanlara taşınacağı mitinge Halkevci Kadınlar da "kreş hakkı" kortejiyle katılıyor.
26 Ekim: Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2008 araştırmasına göre kadınlar eşlerinden gelen fiziksel şiddeti eskiye göre daha az haklı görüyor. Kadınların parayı gereksiz yere harcaması ve çocukların bakımını ihmal etmesi fiziksel şiddet için en çok kabul edilen nedenler. 2003 verilerine göre 100 kadından 39'u şiddet nedeni olan gerekçelerden en az birini doğru bulurken, 2008 yılında bu sayı 100 kadın içinde 25'e indi.
28 Ekim: Rojin, hakkında hakaret içeren yazı yazan gazeteci Serdar Turgut'a dava açtı. Turgut, Akşam'daki köşesinde Rojin'in güzelliğine vurgu yapıp 'Onu dağa kaldırırdım' demişti.
KASIM
2 Kasım: Gazete yazısında şarkıcı Rojin için "onu dağa kaldırırdım" diyen Akşam'ın yayın yönetmeni Serdar Turgut, TÜYAP'ta kadınlar tarafından protesto edildi. Turgut'un fuardaki söyleşisi de iptal edildi.
4 Kasım: Ankara 5. Aile Mahk