Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) sendikal hak ihlalleri raporuna göre, 2008'de 76 sendikacı öldürüldü. Bu rakam geçen yıl 91'di.
Raporun ele aldığı 143 ülke arasında en tehlikelisi, 49 sendikacının Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin durumun iyileşeceğine dair verdiği güvenceye karşın öldürüldüğü Kolombiya. Ülkede geçen yıl öldürülen sendikacı sayısı 39'du.
Guatemala'da 9, Filipinler ve Venezüella'da 4, Honduras'ta 3, Nepal'de 2, Irak, Nijerya, Panama, Tunuz ve Zimbabve'de birer sendikacı öldürüldü.
Rapora göre yedi ülkede yaklaşık 50 sendikacı ölümle tehdit edildi; 25 ülkede sendikacıların ağır fiziksel saldırıya uğradığı 100 vaka var.
Burma, Burundi, Çin, Güney Kore, İran, Küba, Tunus, Türkiye ve Zimbabve, sendikacılarını hapse attı.
Türkiye'den sonra sendikacıların en çok işten çıkarıldığı ülke Endonezya. Malavi, Pakistan, Tanzanya ve Arjantin'de de yüzlerce sendikalı işçi çıkarıldı.
Burma, Çin, Laos, Kuzey Kore ve Vietnam'da yalnızca resmi sendikaya izin veriyor. Suudi Arabistan'da sendika fiilen hâlâ imkansız. Belarus'ta hükümet sendikal etkinliklere yüksek oranda müdahale etmeyi sürdürüyor.
ITUC, sanayileşmiş ülkelerdeki üçüncü şirketlerle ya da taşeronlarla yapılan anlaşmaların artmasıyla emekçilerin, gelir, çalışma koşulları ve hak konularında kayba uğradığına da dikkat çekiyor. (TK)