Şahin'e göre bundan sonra Türkiye'nin en önemli ve birincil gündemi "küresel ısınma". 2006'nın çevre adına olumlu gelişmeleriyse olumsuzluklar yanında umutlanmak için yeterli değil.
Gezegenin bundan sonraki gündemi küresel ısınma
Şahin "Küresel ısınmanın olası etkileri beklendiğinden daha hızlı ve etkin bir şekilde belirginleşti" diyerek göllerde başlayan kurumanın ve Kocaeli'nde yaşanan susuzluğun 2007'de diğer illerde de karşımıza çıkacağını söyledi.
Birleşmiş Millerler'in (BM) sera gazı envanterlerine ilişkin raporunun sonuçlarından biri de 1990'dan 2004'e kadar Türkiye'nin dünyada sera gazı üretimini "en hızlı" artıran ülke olmasıydı.
Şahin "2007'de Türkiye derhal Kyoto Protokolü'nü imzalayıp onaylamak zorunda" diyor. Şahin'e göre bundan sonra çevre politikalarını küresel ısınmanın etkilerinin önlenemez olduğu gerçeğinden hareketle düzenlemek ve acilen adaptasyon çalışmaları başlatmak gerektiğini savunuyor.
2007'nin tedbir gerektiren diğer konularından biri de nükleer santraller. Şahin ayrıca Kahramanmaraş'ta çevresinde verimli araziler olan iki dev çimento fabrikası kurulduğunu hatırlatarak "Birinin inşaatı başladı, diğeri Çevre Etki Değerlendir (ÇED) aşamasında. Canlı yaşamı tehdit eden bu gelişmenin önüne geçilmeli" dedi.
Yatağan'daki kirliliğe değinen Şahin "Görüyoruz ki baca filtreleme sistemi işe yaramıyor" dedi.
Şahin'e göre 2007'de gıda sağlığının da Tohumculuk Yasası'yla gündemde olacağını aktardı.
Otapan'ıyla, zehirli varilleriyle, orman kıyımıyla 2006
Şahin 2005'in sonunda yine bianet'e yaptığı çevre değerlendirmesinde 2006'a ilişkin acil tedbir alınması gerekilen konuları şöyle sıralamıştı:
* Ilısu ve Munzur hidroelektrik baraj projeleri iptal edilmeli. 2B Yasası ve şehir dokusu bozan projeler: Ormanlarla ilgili 2B yasa tasarısının tamamen gündemden çıkarılması ve İstanbul'la ilgili Galataport, Dubai kuleleri, Haydarpaşa gibi kentin tarihi dokusunu bozacak projelerden vazgeçilmesi
* Nükleer enerji yatırımlarını yeniden Türkiye'nin gündemine sokmaktan derhal vazgeçilmeli.Kalıcı organik kirleticilerle ilgili Stockholm Konvansiyonu meclisten geçirilmeli.
* Bergama altın madeni kapatılmalı ve tüm diğer altın madeni projeleri durdurulmalı. Yatağan ve Afşin, Elbistan başta olmak üzere en kirletici olan kömürlü termik santralleri durdurulmalı.
Ancak ne yazık ki 2006'da Antik kent Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'nın inşaat açılışı yapıldı. Haydarpaşa'yı da kapsayan "kentsel dönüşüm" planları devam ederken Marmaray'ın da yapımına başlandı.
Ormanlar ya yanıyor ya talan ediliyor
2006'nın Ocak ayından Ağutos sonuna kadar olan sürede küçüklü bin 517 orman yangınıyla 3 bin 807 hektar alan yandı. Ömerli havzası, Burgaz, Çekmeköy, Formula pistinin yapıldığı Pendik Kurtköy gibi pek çok orman talanın yanı sıra "Acarkent" ya da "Acaristanbul" projeleri de yılın sonunda gündeme çıkan gelişmelerden.
Şahin "Çevre Bakanı Osman Pepe'nin en azından Acarkent üzerine gitmesinin olumlu olduğunu ancak Türkiye'de orman talanının Acarkent ile sınırlı olmadığını söyledi.
Tuzla'da gömülü şekilde bir arazide zehirli varillerin ortaya çıkması 2006'nın bir başka olumsuz gelişmesiyken Hollanda'dan gelen asbest yüklü gemi Otapan'ın Türkiye karasuları dışına çıkarılması kamuoyu ve çevrecilerin mücadelesiyle olumlu bir gelişmeydi.
Nükleer santrali Sinop'a kurmak isteyen hükümete kaşı antinükleerciler de boş durmadı. İkisi ulusal katılımlı pek çok eylemle tepkisini ortaya koydu.
Şahin nükleer konusunda geri dönülemez bir gelişmenin olmamasının olumlu olduğunu ancak nükleer tehlikesinin devam ettiğini ve yine 2007'de antinükleer mücadeleye çok iş düştüğünü ifade etti. (EZÖ/KÖ)