Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre aralıkta Üretici Fiyatları Endeksi'nde (ÜFE) yüzde 0,15 artış oldu. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) de yüzde 0,22 arttı.
Buna göre yıllık enflasyon üretici fiyatlarında yüzde 6,31, tüketici fiyatlarında da yüzde 8,76 oldu. Merkez Bankası'nın 2007 enflasyon hedefiyse yüzde 4'tü. Aralıkta en fazla fiyat artışı haberleşme, konut, lokanta ve otellerde gerçekleşirken sağlık ve giyim fiyatları düştü.
Çalışanlar zararda
İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) 2008 enflasyon hedefinin de –yüzde 4- gerçekleşmesinin zor olduğunu belirtti.
"Enflasyonda Hedefler ve Gerçekler" başlıklı bir rapor hazırlayan oda kamu ve özel sektörde çalışanların ücret artışının bu hedeflere göre yapıldığını, hedefin gerçekleşmemesiyle çalışanların zarara uğradığını vurguladı.
İSMMMO başkanı Yahya Arıkan “İnandırıcılıktan uzak olan hedefler nedeniyle hükümet çalışanların enflasyon farklarını gecikmeli ödüyor” dedi.
OECD'de en yüksek enflasyon Türkiye'de
Raporda yer alan bazı tespitler şöyle:
- TÜFE’nin 12 aylık ortalamalara göre bakıldığında 2003 bazlı yeni endeksin devreye girmesinden bu yana enflasyon hiç yüzde 8’in altına gelmedi. Gelmediği gibi Mart-Haziran 2007 aralığında yüzde 10’un üzerinde gerçekleşti.
- 2008’in ilk çeyreği sonunda TÜFE’yi yüzde 7,1’e düşürmek için de Türkiye ekonomisinin ilk üç aylık döneminde enflasyon sadece 1,1’de kalmalı. Oysa kuraklık nedeniyle azalan tarım ürünleri ve artan fiyatlar, elektriğe yüzde 19,5 ve doğalgaza iki aşamada yapılacak yüzde 14’lük zam, asgari ücrete yapılan ilk yarıyıl için yüzde 4, ikinci yarıyıl için yüzde 5 olmak üzere toplam yüzde 9’luk artış doğrultusunda ilk çeyrekte enflasyon yüzde 1,1’de tutulması hayal gibi görünüyor.
- Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) verilerine göre Türkiye kasımdaki yüzde 8,4’lük yıllık enflasyonuyla zirvede. En yakın oransa Macaristan'da. Onun da yıllık enflasyonu yüzde 7,1. (EÜ/TK)