RSF raporuna göre, en az 807 haberci çeşitli sürelerle tutuklandı, bin 308'i şiddete uğradı veya tehdit edildi; bin 6 medya kuruluşu da sansür edildi.
New York merkezli diğer bir basın özgürlüğü kuruluşu olan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ise, geçen yıl 47 gazetecinin, görevini yaparken hayatını kaybettiği bildirdi.
RSF : Gazeteci cinayetleri artış gösterdi
1 Ocak 2006 itibariyle, 126 gazetecinin ve 70 de İnternet kullanıcısının dünyada demir parmaklıkların ardında olduğunu bildiren RSF, geçen yıl gazeteci cinayetlerinin Afganistan (2), Azerbaycan (2), Bangladeş (2), Belarus (1), Brezilya (1), Kolombiya (1), Ekvator (1), Haiti (2), Irak (24), Kazakistan (1), Kosova (1), Lübnan (2), Libya (1), Meksika (2), Nepal (2), Pakistan (2), Filipinler (7), Kongo Demokratik Cumhuriyeti (2), Rusya (2), Sierra Leone (1), Somali (2) ve Sri Lanka'da (2) yaşandığını açıkladı.
RSF, 2004 yılında da 53 gazeteci ile 15 medya çalışanının öldürülmüş, 907 habercinin gözaltına alınmış, bin 146 habercinin tehdit edilmiş veya saldırıya uğramış olduğunu, 622 yayının da sansüre uğradığını hatırlattı.
1995 yılından sonra en ölümcül yıl
1995'te 22'si Cezayir İçsavaşı'nda olmak üzere, toplam 64 gazetecinin katledildiğini hatırlatan RSF, geçen yılın 1995'ten sonra, haberciler için en ölümcül yıl olduğunu açıkladı.
Habercilerin meslekleri veya görüşleri nedeniyle öldürüldüğünü kaydeden Paris merkezli kuruluş, beş tercüman, şoför, rehber, tekniker ve güvenlik görevlisinin medya çalışanı olarak saldırılarda can verdiklerini duyurdu.
Son üç yılda Irak'ın dünyada habercilerin en çok öldürüldüğü ülke olduğunu bildiren RSF, bu ülkede 2005'te 24 gazetecinin ve beş medya çalışanının saldırılarda can verdiğini bildirdi.
RSF, Mart 2003'ten beri Irak'ta 76 haberci ve medya çalışanının öldürüldüğünü, bu bilançonun Vietnam Savaşı'nın ağır bedelini bile geride bıraktığını duyurdu.
RSF: Ölümlerin nedeni önce gerilla, sonra ABD
RSF, haberci ölümlerinin birinci nedeni olarak terör ve Irak gerillasının saldırılarını gösteriyor. Örgüt, ABD ordusunun da üç gazeteci ve basın çalışanının ölümünden sorumlu olduğu bildiriyor:
30 yaşındaki Iraklı yönetmen Wael El Bacri, ABD askerlerinin açtığı ateşle öldü. Bağdat'taki 3. Piyade Birliği'nin sözcüsü, ertesi gün, bir Amerikan biriminin ölüme karıştığını, bunun için de soruşturma açıldığını açıkladı. Ardındansa, ABD yetkilileri ne bu soruşturma ne de diğer vakalarla ilgili bir açıklama yaptı.
CPJ: Hükümetler cinayetleri cezasız bırakıyor
CPJ Yönetim Kurulu Başkanı Ann Cooper, yaptığı açıklamada "Birçok gazeteci işini yaparken hayatını kaybediyor. Hükümetler ise bu duruma tepkisiz kalıyor ve suçları cezasız bırakıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil" dedi.
Cooper, "Özellikle Irak'taki savaş, birçok gazetecinin bu bölgede hayatını kaybetmesine neden oldu. Ancak 2005 yılında dünyada ölen gazetecilerin 4'te 3'ü, susturulmak için veya cezalandırılmak için öldürüldü" şeklinde konuştu.
ABD merkezli CPJ örgütünün rakamları ise RSF rakamlarına göre farklılık gösteriyor : Geçen yıl 47 habercinin öldürüldüğünü duyuran CPJ, bunların 3'te ikisinin meslekleri dolayısıyla veya eleştirileri nedeniyle susturulduğunu bildirdi.
CPJ'e göre haberci ölümleri azaldı
Gazeteci ölümleriyle ilgili nedenlere değinen CPJ, yeni yaptıkları bir araştırmanın, 2005'te gazeteci ölümlerinin birincil nedeninin, "Irak'ta insan kaçıranlar, Beyrut'taki siyasi suikastçılar ve Filipinler'deki tetikçiler olduğunu" gösterdiğini iddia etti.
CPJ'e göre, 2005'te öldürülen gazeteci sayısı, 57 cinayetin yaşandığı 2004'e göre düşüşte.
RSF ile CPJ, Irak'ın dünyanın en tehlike bölgesi olduğu saptamasında anlaşıyorlar. Irak'ın işgalinden bu yana 60 habercinin öldürüldüğünü bildiren CPJ, "24 yıllık CPJ tarihinde, daha ölümcül bir çatışma görmedik" diye bildirdi.
2005'te ABD ordusunun ateşiyle üç gazetenin öldürüldüğünü açıklayan CPJ, 2004'teyse bu rakamın 6 olduğunu duyurdu. İşgalin başladığı Mart 2003'ten beri ise, 13 gazetecinin ölümünde ABD'nin sorumluluğu bulunduğu da açıklandı. (EÖ7TK)