Dernek, "Anayasa, Siyasi Partiler ve Seçim yasalarında hızla değişiklik yaparak gelecek seçimlere en az yüzde 30 cinsiyet/kadın kotası zorunluluğu ile gitmek!" talebiyle "Erkek Demokrasiden Gerçek Demokrasiye Geçmek İçin Kota" başlıklı bir kampanya başlattı.
Bianet'e konuşan KA-DER Genel Başkanı Ayşe Bilge Dicle, "Kampanyayı siyasi partiler ve seçim yasaları Meclis'te görüşmeye başladığı zamana kadar, yaygın bilgilendirme, diğer kadın örgütleri ve sivil toplum hareketleriyle gerçekleştireceğimiz platform toplantıları, basın açıklamaları, gösteriler şeklinde kesintisiz olarak sürdüreceğiz" dedi.
Kampanyanın ikinci ayağında "Meclis'i zorlayacaklarını" anlatan Dicle, "Konuyla ilgili değişiklik önerilerimizi güncelleyip ilgili komisyonlar ve değişik kuruluşlara ileteceğiz. Bir imza kampanyasına da başladık. Konu Meclis'e gelir gelmez, biz de önerilerimiz ve imzalarımızla orada olacağız" diye konuştu.
Nisan'da platform toplantılarına başlayacaklarını, Mayıs'ta ise Avrupa Parlamentosu'ndan kadın milletvekillerinin de katılımıyla İstanbul ve Ankara'da iki büyük toplantı yapacaklarını anlatan Dicle şöyle devam etti:
"Avrupalı parlamenterden, Türkiye'ye gelirken, özellikle kota ile seçilmiş kadınları da beraberlerinde getirmelerini istedik. Çünkü Türkiye'de, kota olması halinde beceriksiz, yeteneksiz kimi kadınların salt kadın olduğu için Meclis'e gireceği gibi yaygın bir kanı var. Halbuki durum böyle değil".
"Meclisteki kadınlar destekliyor"
Halen Meclis'te grubu olan partilerdeki kadınlardan büyük destek gördüklerini kaydeden Dicle, özellikle Cumhuriyet Halk Partili (CHP) kadın milletvekillerinin kendilerini koşulsuz desteklediklerini, Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) vekillerin ise desteklerini vermekle birlikte henüz kotayı partileri için talep olarak formüle etmediklerini kaydetti.
Dicle, bir partinin tüzüğünde kadınlar için kota olmasını önemsemekle birlikte yönetim kademelerinde kadınlara yer verilmemesi ve aday listelerinin en başından itibaren kotanın uygulanmamasını eksiklik olarak değerlendirdi.(AK/EÜ)